Καπετάνιος περιγράφει τη μάχη με τα κύματα για να φτάσει στον πιλότο – Τι λέει ο πατέρας του

Καπετάνιος περιγράφει τη μάχη με τα κύματα για να φτάσει στον πιλότο – Τι λέει ο πατέρας του

Ο 29χρονος Υποσμηναγός συνεχίζει να υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις και αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αύριο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του F-16 Block 52+ στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, βόρεια της Αλοννήσου, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου.

Φως στο τι συνέβη αναμένεται να ρίξει η επιτροπή διερεύνησης, ενώ «κλειδί» για τις έρευνες θα αποτελέσει η μαρτυρία του πιλότου, αλλά και οι συνομιλίες με τους άλλους χειριστές.

Ο Υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης κατάφερε να εγκαταλείψει έγκαιρα το αεροσκάφος με το εκτινασσόμενο κάθισμα και έτσι αποφεύχθηκε η τραγωδία.

Διαβάστε επίσης: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και… χαμός για την τετράδα – Το πρόγραμμα και όλα τα δεδομένα

Το F-16 Block 52+ απογειώθηκε από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για εκπαιδευτική άσκηση και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα μαχητικά αεροσκάφη.

Η στιγμή που αντιλήφθηκε το πρόβλημα στον κινητήρα
Κατά την διάρκεια της πτήσης, ο χειριστής του διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Άμεσα, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και αφού απέτυχαν όλες τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.

Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο, με το οποίο ο Υποσμηναγός βρέθηκε στη θάλασσα όπου περίμενε πάνω από 1,5 ώρα για τη διάσωσή του λόγω των ιδιαίτερα κακών συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο.

Πάνω του είχε το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο αν και είχε βραχεί λειτουργούσε και είχε σήμα. Ο 29χρονος ιπτάμενος λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, όπως άλλωστε είχε εκπαιδευτεί στο ΣΕΘΕ στην Καλαμάτα, κατάφερε να τηλεφωνήσει στη Μοίρα του και ενημέρωσε ότι βρίσκεται σώος πάνω στη λέμβο περιμένοντας βοήθεια.

Ο πατέρας του μίλησε αποκλειστικά στο Live News και σκόρπισε ικανοποίηση με την είδηση πως ο γιος του είναι καλά στην υγεία του.

«Σε επικοινωνία που είχαμε μού είπε πως είναι καλά, αλλά δεν είχα καλό σήμα και δεν ξέρω κάτι άλλο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Δημήτρη Αποστολάκη.

«Επικρατούσαν 7 μποφόρ, χρειαζόμασταν 2 ώρες να φτάσουμε»

Στην περιοχή για την έρευνα και τη διάσωση του πιλότου έσπευσε 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και 1 CL-415 από την 113ΠΜ.

Επίσης, κλήθηκαν να συμμετάσχουν και παραπλέοντα σκάφη, τα οποία χρειάζονταν περίπου δύο ώρες για να φτάσουν στο σημείο όπου έπεσε το μαχητικό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ενώ βρίσκονταν στα μισά της διαδρομής, το λιμενικό τα ενημέρωσε να επιστρέψουν πίσω, καθώς το Super Puma κατάφερε να διασώσει τον 29χρονο πιλότο.

Ο πιλότος μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σακέτα και από εκεί με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος σκάφους που έσπευσε να συνδράμει στις έρευνες, μίλησε στο MEGA για τις αντίξοες συνθήκες στη θάλασσα αλλά και τον ρόλο τους και τη συνδρομή τους στο λιμενικό.

«Επικρατούσαν 7 μποφόρ, όποτε κανονικά δεν θα έπρεπε να βγαίναμε στην θάλασσα, αλλά η αλληλεγγύη είναι μεγάλη μεταξύ μας. Είμαστε απομακρυσμένο νησί, ήταν μακριά από εμάς το σημείο. Εγώ ήθελα πάνω από δύο ώρες για να φτάσω βόρεια της Ψαθούρας. Αφού μάθαμε ότι το Super Puma έκανε τη διάσωση πήραμε εντολή από το λιμενικό να επιστρέψουμε. Είχαμε φτάσει στα μισά της διαδρομής», είπε.

Και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το πάρκο από την παράνομη αλιεία, το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου. Είμαστε παγκόσμιος οργανισμός, προστατεύουμε τη θάλασσα. Τρέχουμε να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί με τις οδηγίες πάντα του λιμενικού».

Βίντεο ντοκουμέντο από τη διάσωση

Ο καπετάνιος του πλοιαρίου «Εμμάνουελ Μπρόνερ» και η οργάνωση Sea Shepherd δημοσίευσαν στα social media  βίντεο κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης του 29χρονου πιλότου, όταν έγινε η ενημέρωση για την περισυλλογή του.

«Μόλις μας ενημέρωσε το λιμενικό για την πτώση του αεροσκάφους F16 στην Ψαθούρα σπεύσαμε στο σημείο. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε η βοήθειά μας καθώς όλα πήγαν καλά για τον νεαρό πιλότο. Το σκάφος μας, ο καπετάνιος και οι εθελοντές μας είναι πάντα έτοιμα για κάθε περίσταση όπου θα ζητηθεί η συμβολή μας από τις τοπικές αρχές», αναφέρει το μήνυμα.

Προληπτικές εξετάσεις και εξιτήριο για τον πιλότο

Ο πιλότος μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σακέτα και από εκεί με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου παραμένει για προληπτικούς λόγους.

Ο 29χρονος Υποσμηναγός συνεχίζει να υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις και – σύμφωνα με την ΕΡΤ- αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αύριο τελικά και όχι σήμερα το απόγευμα, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της υγείας του πιλότου και αναμένεται να μεταβεί αύριο στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για να συνομιλήσει με ιπτάμενους και μηχανικούς της μοίρας.

Στο πλευρό του χειριστή στο νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς η οικογένειά του.  Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, αναμένεται να επανέλθει πλήρως στα καθήκοντά του.

Η τρομακτική ταχύτητα εκτόξευσης

Ο Αντιπτέραρχος και ιπτάμενος ε.α, Ιωάννης Βαμβακός, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom, της ΕΡΤ, εξήγησε ότι ήταν ελεγχόμενη η εγκατάλειψη, ο ιπτάμενος ενεργοποίησε την χειρολαβή στο κάθισμά του. Κατευθείαν εντός 1,2 δευτερολέπτων βρέθηκε να φεύγει πρώτα η καλύπτρα και εν συνεχεία έφυγε το κάθισμα και βρέθηκε να κρέμεται, σημείωσε.

«Βρίσκεσαι στον αέρα, με τη βάρκα να κρέμεται κάτω από τα πόδια σου με τον ιμάντα, εσύ να κατεβαίνεις με το αλεξίπτωτο, το οποίο μπορείς να το κατευθύνεις κόντρα στον άνεμο και μετά, όταν πέσει μες στη θάλασσα, εφαρμόζεις τις διαδικασίες που μαθαίνουμε στο κέντρο επιβίωσης στην Καλαμάτα. Μπαίνεις μέσα στη βάρκα, ενεργοποιείς τον ασύρματο που έχεις, μιλάς με τα σωστικά συνεργεία και εκτελείς διαδικασίες μέχρι να έρθει το ελικόπτερο από πάνω» εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Βαμβακός έκανε γνωστό ότι οι ρουκέτες που είναι στο κάθισμα εκτοξεύουν τον ιπτάμενο προς τα πάνω με περίπου 20 G.

«Οι αναχαιτίσεις που γίνονται από τα F-16 και τα Μιράζ που έχουμε είναι μέχρι 9 όπου εκεί ο ιπτάμενος πραγματικά υποφέρει. Τα 20 όμως είναι στιγμιαία και ο εγκέφαλος έχει ήδη αποθέματα οξυγόνου» πρόσθεσε.

Στη φυσική, η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι η επιτάχυνση που αποκτάει ένα σώμα όταν βρεθεί μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα G.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ