Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα

Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα

Στα χαμηλά μισθός, εργασία, εκπαίδευση, ποιότητα περιβάλλοντος, στα τάρταρα και τα εισοδήματα, κάτω από τον μέσο όρο και στην Παιδεία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημιούργησε τον «Δείκτη Ισορροπίας Επαγγελματικής και Ζωής», με τον οργανισμό να εκδίδει έκθεση που καταλήγει σε σημαντικά συμπεράσματα.

Πέραν των στοιχείων της εν λόγω παγκόσμιας μελέτης για το παραπάνω κεντρικό πεδίο, για την έρευνα συνέλεξε δεδομένα από τις απαντήσεις σε μια ερώτηση που δείχνει ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, καταδεικνύοντας ζητήματα που έχουν βυθίσει τους πολίτες στην ανασφάλεια και το ψαλίδισμα των επιλογών τους για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Στα χαμηλά μισθός, εργασία, εκπαίδευση, ποιότητα περιβάλλοντος

Ειδικότερα, η Ελλάδα, μολονότι υπερέχει του μέσου όρου σε επίπεδο υγείας, εντούτοις έχει χαμηλό μέσο όρο όσον αφορά το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές σχέσεις, τη συμμετοχή στα κοινά και την ικανοποίηση από τη ζωή. «Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη γενική τους ικανοποίηση από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, οι Έλληνες έδωσαν βαθμό 5,8 κατά μέσο όρο, χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 6,7», αναφέρει η έκθεση.

Στα τάρταρα και τα εισοδήματα

Στη χώρα μας, το μέσο ετήσιο καθαρό προσαρμοσμένο κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών είναι 20.791 δολάρια, λιγότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 30.490 δολάρια.

Σχετικά με την απασχόληση, περίπου το 56% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν αμειβόμενη εργασία, κάτω από τον μέσο όρο απασχόλησης του ΟΟΣΑ που είναι 66%. Περίπου το 65% των ανδρών είναι σε αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 47% των γυναικών.

Στη χώρα μας, το 4% των εργαζομένων εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ του 10% (6% των και το 3% των γυναικών).

Η καλή εκπαίδευση και οι δεξιότητες είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την εύρεση εργασίας. Στην Ελλάδα, το 76% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 ετών έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 79%. Ωστόσο, αυτό διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς το 75% των ανδρών έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Λύκειο σε σύγκριση με το 78% των γυναικών.

Κάτω από τον μέσο όρο και στην Παιδεία

Αναφορικά με την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, ο μέσος Έλληνας μαθητής σημείωσε 453 βαθμούς στη γραμματική, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του ΟΟΣΑ. Αυτή η βαθμολογία είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 488 μονάδες. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια κατά 18 μονάδες, πολύ πάνω από τη μέση διαφορά του ΟΟΣΑ των 5 μονάδων.

Σχετικά με την υγεία, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι περίπου 82 χρόνια, ένα έτος υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το προσδόκιμο για τις γυναίκες είναι 84 χρόνια, έναντι 79 για τους άνδρες.

Το επίπεδο των μικροσκοπικών σωματιδίων ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5 είναι στη χώρα μας 14,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 14 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στη χώρα μας, το 67% των ανθρώπων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα του πόσιμου νερού, χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 84%.

Δείγμα κοινωνικής κατρακύλας

Όσον αφορά στη δημόσια σφαίρα, υπάρχει μια μέτρια αίσθηση κοινότητας και συμμετοχής των πολιτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΟΣΑ. Το 78% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν σε ώρα ανάγκης, λιγότερο πάντως από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 91%.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων -ένα μέτρο της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία- ήταν 58% κατά τις πρόσφατες εκλογές, χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 69%. Η προσέλευση των ψηφοφόρων για το ανώτερο 20% του πληθυσμού εκτιμάται ότι είναι 59% και για το κατώτερο 20% είναι περίπου 58%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ