Το παρασκήνιο της «αποπομπής» των τριών – Πώς και γιατί το Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα των mail στους απόδημους

Το παρασκήνιο της «αποπομπής» των τριών – Πώς και γιατί το Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα των mail στους απόδημους

«Κάηκαν» Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκης, Θεοδωρόπουλος – Λιγότερες από 30.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου – Αναλυτικά στοιχεία

Οι αποκαλύψεις για τα μαζικά, προεκλογικά newsletter της ευρωβουλευτού της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε Έλληνες του εξωτερικού προκαλέσαν εξαρχής αναταράξεις στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, που κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η διπλή έρευνα τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με φόντο έναν μεγάλο όγκο καταγγελιών από απόδημους για διαρροή προσωπικών στοιχείων τους (των e-mail) καθώς και το πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης τόσο προς την Ασημακοπούλου όσο και στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως εγκλώβισαν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους γαλάζιους.

«Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών» έλεγε (Σκάι) ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα, με την αποστροφή ότι «κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα». Οι πιο υποψιασμένοι «διάβασαν» από τότε τις εξελίξεις: εκτιμήθηκε τότε ότι το Μαξίμου είχε μια καλή πρώτη εικόνα για όσα συνέβησαν.

Διαβάστε επίσης: Do you believe in miracles vol2 (vid, pic)

Και τελικά το πρωθυπουργικό γραφείο δεν περίμενε τον εσωτερικό έλεγχο για την επάρκεια των μηχανισμών, όπως είχε ανακοινώσει η Κεραμέως, αλλά βασίστηκε στη δική του «έρευνα» θέλοντας να προλάβει εξελίξεις, σπεύδοντας να κλείσει το θέμα. Η υπόθεση άλλωστε έφερε… σύννεφα και πάνω από μια «σημαντική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, που ο Μητσοτάκης ενέταξε από την πρώτη στιγμή στο αφήγημα του «εκσυγχρονισμού».

Ντόμινο εξελίξεων

Κρίθηκε συνεπώς ότι το θέμα πρέπει να «απαντηθεί» γρήγορα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση βρισκόταν στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται συνεχώς την «ακεραιότητα» της επιστολικής ψήφου. Να  αποσυνδέει δηλαδή τις λίστες εκλογέων που έφτασαν στα χέρια της Ασημακοπούλου με τη διαδικασία της πλατφόρμας εγγραφών για την επιστολική.

Εξού και το σημερινό ντόμινο εξελίξεων, το τριπλό… ξήλωμα από το ευρωψηφοδέλτιο, την κυβέρνηση και τη ΝΔ – συγκεκριμένα, της Ασημακοπούλου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς του κόμματος Νίκου Θεοδωρόπουλου – προτού καν ολοκληρωθεί κάποια από τις τρεις έρευνες.

Η «απόφαση»

Πρώτη η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε ότι, παραμένοντας «στρατιώτης της παράταξης», ενημέρωσε τον Μητσοτάκη ότι αποσύρεται από τον αγώνα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως». Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο ακριβώς για «απόφαση» Ασημακοπούλου αλλά η ίδια αναγκάστηκε να διευκολύνει με αυτό τον τρόπο τη ΝΔ βγαίνοντας εκτός της προεκλογικής κούρσας.

Όλα δείχνουν ότι η Ασημακοπούλου η οποία θα έδινε τη «μάχη» για δεύτερη θητεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, δεν θα μπει στην ευρωλίστα της ΝΔ, καθώς είναι ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα. Δεν αναμένεται δηλαδή να έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεσή της – οι έρευνες κοινώς της Δικαιοσύνης και της ανεξάρτητης Αρχής – μέχρι τις 19 Απριλίου, όταν θα πρέπει να κατατεθεί το ευρωψηφοδέλτιο στον Άρειο Πάγο.

Οι «παραιτήσεις»

Η έρευνα του Μαξίμου δείχνει ότι τη λίστα εκλογέων του 2023 απέκτησε η ευρωβουλευτής από το γραφείο – από συνεργάτη – του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Ενδιάμεσος, ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Ο πρώτος εξωθήθηκε στην παραίτηση προκειμένου να υπάρξει ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη διαρροή της λίστας και ο δεύτερος αποπέμπεται από την κομματική γραμματεία. «Κάποια πράγματα δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Πάνε δυόμισι εβδομάδες από τη μέρα που ο Θεοδωρόπουλος ανανέωσε τη θητεία του στην Πειραιώς ενώ ο Σταυριανουδάκης, παλιός αυτοδιοικητικός (επί 17 χρόνια δήμαρχος Δάφνης) ήταν στη θέση του γ.γ στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούλιο του 2019.

«Πολλά ερωτήματα»

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έδινε αγώνα υπεράσπισης του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας και ειδικότερα της επιστολικής ψήφου. «Επρόκειτο για e-mail κάποιων εκλογέων του 2023, η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο» επιμένουν κυβερνητικά στελέχη.

«Η παραίτηση της κυρίας Ασημακοπούλου και άλλων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών εγείρει πολλά ερωτήματα για το πώς λειτουργεί το υπουργείο και η κυρία Κεραμέως» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θήβα, εξαπολύοντας νέα «πυρά» στο φόντο των εξελίξεων. «Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αυτή η κατάσταση. Υπάρχει μία εναλλακτική στον τόπο μας, χτίζουμε κάθε μέρα σοβαρές προτάσεις», είπε.

Το θέμα ανοίγει νέο πεδίο σύγκρουσης, καθώς κυβερνητικά στελέχη περνούσαν στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει καμία σκιά στο θέμα και ότι ενημερωνόταν συνεχώς «σε αντίθεση με άλλους». Παρέπεμπαν ουσιαστικά στις καταγγελίες για «παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις αναφορές του Τσίπρα για «ατυχείς χειρισμούς» στις υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών και στη στήριξη του Κασσελάκη στον Νίκο Παππά.

Πόσοι έχουν μπει στην πλατφόρμα

Σε ό,τι αφορά ειδικά την επιστολική ψήφο αναμένεται στα επόμενα 24ωρα η διαφημιστική καμπάνια εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Καναδά (Μόντρεαλ και Τορόντο) την επόμενη εβδομάδα, συναντώντας απόδημους. Στόχος της κυβέρνησης να αυξηθούν οι εγγραφές – κυρίως από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, μέχρι αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο υπάρχουν συνολικά 29.732 εγγραφές. Οι 17.135 (το 57,6%) είναι εντός Ελλάδας και οι 12.597 (το 42,4%) εκτός επικράτειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγραφών από Έλληνες του εξωτερικού είναι από την Ευρώπη, το 87,2% συγκριμένα. Μόλις 1.088 αιτήσεις υπάρχουν μέχρι στιγμής από τη

Βόρεια και Κεντρική Αμερική

Στο σύνολο των εγγραφών προβληματισμό προκαλεί κυρίως η ηλικιακή ομάδα 17-30 ετών καθώς καταγράφονται μόνο 3.524 εγγραφές (το 11,9%). Είναι η ομάδα με το χαμηλότερο ενδιαφέρον με πρώτους τους 41-50 ετών (6.955 αιτήσεις) και τους 51-60 ετών (6.330 αιτήσεις).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ