Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση που θα πιστοποιήσει 64 στελέχη του δήμου ως «Μέντορες Ενέργειας», όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με σκοπό να περιορίσει το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων κατοίκων της πόλης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Αθηναίων, πριν από λίγες μέρες, 64 εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων έλαβαν μέρος στο διαδικτυακό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Συμβούλων και Μεντόρων Ενέργειας, που διοργανώθηκε μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου (ΕΑΤΑ), προκειμένου να στελεχώσουν το Γραφείο, αφού πιστοποιηθούν ως Σύμβουλοι και Μέντορες Ενέργειας.
Το σεμινάριο «άνοιξε» ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος αφού καλωσόρισε την εθελοντική συμμετοχή των στελεχών του δήμου, επικρότησε την προθυμία τους να συμβάλουν στην προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, είναι η πρώτη δράση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής κρίσης. Είναι μία “ομπρέλα” προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα για την προστασία των ασθενέστερων».
Ακολούθησε η παρουσίαση του φαινομένου της Ενεργειακής Φτώχειας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι συμπεριφορικές αλλαγές, τα βασικά χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα, οι προκλήσεις και ορισμένες καλές πρακτικές των Ενεργειακών Κοινοτήτων και καινοτόμων σχημάτων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας.
Στην παρουσίαση αναδείχθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή της μέσα από τα ΣΔΑΕΚ (Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος), τον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό και κυρίως μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας Γραφείων Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας στους δήμους.
Επόμενο βήμα είναι η πιστοποίηση των συμμετεχόντων ως Σύμβουλοι και Μέντορες Ενέργειας, καθώς και η στελέχωση και έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας.