Το πρόβλημα προέκυψε από τότε που έγινε υποχρεωτική η Ταυτότητα Κτιρίου στις μεταβιβάσεις - Εκατοντάδες αγοραπωλησίες μπλοκάρουν λόγω απόκλισης μερικών εκατοστών - Απαιτείται η συναίνεση του γείτονα ιδιοκτήτη
Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα – και ιδιαίτερα διαμερίσματα πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα – εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν εκτός συναλλαγής φέρνοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους. Αιτία του προβλήματος; Οι ελάχιστες μικροδιαφορές στα αναφερόμενα εμβαδά που διαπιστώνονται από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας Κτιρίου, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2022.
«Οσο κι αν ακούγεται παράλογο, αυτές οι μικροδιαφορές έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη σύνταξη των μεταβιβαστικών συμβολαίων» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος. «Φθάσαμε στο σημείο να ακυρώνονται συνεχώς συναλλαγές λίγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές στα συμβόλαια».
Διαβάστε επίσης: Γκαρσία – Πόνσε: Τα 25 γκολ του «φονικού» διδύμου της ΑΕΚ και η σκέψη του Αλμέιδα να τους βάλει μαζί (vids)
Συγκατάθεση του γείτονα
Ειδικότερα, αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος, για παράδειγμα από το 1990, ανακαλύψει από τη σημερινή λεπτομερή επιμέτρηση του μηχανικού ότι το διαμέρισμά του έχει μια οποιαδήποτε διαφορά εμβαδού με το διπλανό του διαμέρισμα, θα πρέπει να πείσει τον γείτονά του να συνυπογράψουν πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας που θα μεταγράψουν νόμιμα, με την οποία θα αποκαταστήσουν τα πραγματικά εμβαδά των ιδιοκτησιών τους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους, ή πώλησή τους.
Αν ο γείτονας δεν συμφωνεί ή απλά δεν ενδιαφέρεται, ή ζητά ανταλλάγματα για να συνυπογράψει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμιά δυνατότητα μεταβίβασής της!
Την ίδια ώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αν το προαναφερόμενο παράδειγμα αφορά οροφοδιαμέρισμα, δηλαδή είναι μόνο του στον όροφο και δεν υπάρχει γειτονική ιδιοκτησία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες (1.000/1.000) του κτιρίου, πράγμα πλήρως αδύνατον στην πράξη, ιδιαίτερα στις παλαιές και πολυ-ιδιόκτητες πολυκατοικίες.
Λάθος στην εμβαδομέτρηση
Επιπλέον, στην περίπτωση που το σπίτι είναι μονοκατοικία και υπάρχει λάθος στην εμβαδομέτρηση του οικοπέδου ή/και του κτίσματος, χρειάζεται να γίνει διόρθωση του μεταβιβαστικού συμβολαίου με συμμετοχή του πωλητή ή δωρητή του ακινήτου, πράγμα δυσκολότατο στην πράξη, αν μάλιστα αυτός βρίσκεται εν ζωή.
Ετσι, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, «είναι τεράστιος και συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός των ιδιοκτητών που διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει κάθε δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους».
Οι παγιδευμένοι και οι διαμαρτυρίες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρο Στράτο Παραδιά, «το πρόβλημα προέκυψε από τότε που έγινε υποχρεωτική η Ταυτότητα Κτιρίου στις μεταβιβάσεις των ακινήτων».
Οπως λέει, «οι διαμαρτυρίες που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα δεν έχουν προηγούμενο, και συνεχώς αυξάνονται όταν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες, ενδιαφερόμενοι για μια πώληση ή ακόμη και γονική παροχή, αντιλαμβάνονται ότι είναι πλήρως παγιδευμένοι».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Τάσος Βάππας, τονίζει πως «υπάρχει άμεση ανάγκη κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να διορθώνει το εμβαδόν και το περίγραμμα της ιδιοκτησίας του στο πραγματικό, χωρίς να εξαρτάται ή να εκβιάζεται από τους λοιπούς, εφόσον η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας και δεν μεταβάλλονται η μορφή, τα χιλιοστά, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας και δεν θίγονται όμορες ιδιοκτησίες καθώς και οι κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι του κτιρίου».
Παρότι την επίλυση του θέματος έχουν ζητήσει επίμονα και οι συμβολαιογράφοι αλλά και οι μεσίτες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα, αφού όπως λένε δεν φαίνεται πως θα προστεθεί σχετική διάταξη στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πολλές χιλιάδες συμβόλαια και συναλλαγές σε όλη τη χώρα. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι πως πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο πολεοδομικό αλλά και νομικό.