Το πλοίο Open Arms, φορτωμένο με ανθρωπιστικές προμήθειες, περιμένει έγκριση από το Ισραήλ πριν αναχωρήσει. Δεν πρόκειται να φύγει πριν την Κυριακή, με ταξίδι έως 50 ωρών.
Ένα πλοίο βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι κατά μήκος ενός νέου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δεν έχει ακόμη αποπλεύσει λόγω υλικοτεχνικών προκλήσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι, ενώ ένα σκάφος που ανήκει στην Open Arms, μια ισπανική ομάδα έρευνας και διάσωσης, είχε φορτωθεί με τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες και ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από το νησί της Μεσογείου, ήταν απίθανο να φύγει πριν από την Κυριακή.
«Περιμένουμε ακόμη το πράσινο φως από το Ισραήλ», δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Αντωνίου, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Και ο καιρός θα παίξει επίσης ρόλο … το πλοίο θα κινηθεί πολύ αργά, θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο από τον κανονικό, περίπου 50 ώρες, για να φτάσει εκεί».
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Έφηβος ετών… 99!
Το πού ήταν το «εκεί» παρέμεινε επίσης ασαφές. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι τα φορτία θα υπόκεινται σε επιθεώρηση «σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα», το ποιος θα διανείμει τη βοήθεια και ποιος θα είναι ο προορισμός των πλοίων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Μια δοκιμαστική αποστολή
«Θα πάει στη Γάζα, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε πού θα γίνει η εκφόρτωση», πρόσθεσε ο Αντωνίου, εξηγώντας ότι η αποστολή θεωρείται δοκιμαστική από τους αξιωματούχους.
Το πλοίο με ισπανική σημαία έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen έγραψε: «Ομάδες βρίσκονται στην Κύπρο και φορτώνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια σε πλοίο που κατευθύνεται προς τη βόρεια Γάζα. Προετοιμαζόμαστε εδώ και εβδομάδες μαζί με τον αξιόπιστο εταίρο μας της ΜΚΟ Open Arms για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας που θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας στην περιοχή».
Επισκεπτόμενη την Κύπρο την Παρασκευή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ανακοινώσει ότι η πιλοτική επιχείρηση «ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αργότερα εκείνη την ημέρα». Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για λιμό, ήταν σαφές ότι η εμπόλεμη περιοχή αντιμετώπιζε «μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η ίδια. Η πολιορκημένη παράκτια λωρίδα απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα. Οι προμήθειες βοήθειας που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να συγκεντρωθούν, να αποθηκευτούν και να φορτωθούν σε πλοία στο λιμάνι.
Η προσωρινή θαλάσσια προβλήτα με κομμάτια που ενώνονται
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατέστησε επίσης σαφές ότι, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία ότι η επιχείρηση θα ενεργοποιηθεί «μέσα στο Σαββατοκύριακο», υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «η ταχύτητα δεν πρέπει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα, πρέπει να υπάρχει ισορροπία».
«Υπάρχουν διάφορα ζητήματα και γι’ αυτό λέμε ότι το παράθυρο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για την έναρξη της αποστολής, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο επεισόδιο στη Γάζα, στο Ισραήλ ή στα σύνορα με το Λίβανο που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή και να επηρεάσει την επιχείρηση, ακόμη και ο καιρός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα». Το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός «προσωρινού θαλάσσιου προβλήτα» στη Γάζα -που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης- θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και πιθανόν να περιλαμβάνει πάνω από 1.000 αμερικανικό προσωπικό, διευκρίνισε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.
Το πλωτό λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας καθώς δεν υπάρχουν λειτουργικά λιμάνια στη Γάζα. Περιηγούμενος τις λιμενικές εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, ο επικεφαλής της ΕΕ προειδοποίησε ότι θα αποτελέσει «βασική πρόκληση» η παροχή τροφίμων στους ανθρώπους επί τόπου, σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση της πείνας μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής. «Βρισκόμαστε εδώ επειδή οι Παλαιστίνιοι, και ιδίως εκείνοι στη Γάζα, χρειάζονται όλη τη βοήθειά μας. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να είναι απελπισμένα για τις βασικές ανάγκες», δήλωσε.
Οι δυσκολίες της αποστολής
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – οι οποίες συμμετέχουν στην αποστολή – προειδοποίησαν επίσης ότι η επιχείρηση είναι πιθανό να είναι πολύπλοκη. Οι προσπάθειες παροχής βοήθειας θα πρέπει να «αξιολογούνται και να προσαρμόζονται» συνεχώς, ανέφερε η δήλωση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα αποσταλεί «όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».
Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Balazs Ujvari, δήλωσε την Παρασκευή ότι η απευθείας διαδρομή του πλοίου Open Arms προς τη Γάζα είχε εγείρει μια σειρά από «λογιστικά προβλήματα», τα οποία ακόμη επεξεργάζονται. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε προτείνει τον Οκτώβριο τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας -που ονομάστηκε «Πρωτοβουλία Αμάλθεια» από το όνομα της ζωοδότριας θετής μητέρας του Δία στην ελληνική μυθολογία- αλλά οι ισραηλινές ανησυχίες για την ασφάλεια είχαν επανειλημμένα ματαιώσει το σχέδιο.
Ισραηλινοί πράκτορες που είχαν προηγουμένως επιθεωρήσει εγκαταστάσεις στη Λάρνακα είχαν εκφράσει ανησυχίες για μαχητές της Χαμάς που έκρυβαν όπλα ανάμεσα στα φορτία βοήθειας. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε παρουσιάσει το σχέδιο πέντε σημείων στη διεθνή διάσκεψη για τη βοήθεια στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την εγγύτητά της με την περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται επίσης ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην υποστήριξη του διαδρόμου, καθώς η σύγκρουση στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 νεκρούς, επιδεινώνεται.