Δραματική έκκληση απευθύνει σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ - «Καμπανάκι» κινδύνου για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Την ώρα που οι ειδικοί της αγοράς προειδοποιούν ότι έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών στη διάρκεια του 2024 στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς διαμηνύει στους πολιτικούς πως «υπάρχει ένα πολύ κυρίαρχο πρόβλημα, που είναι ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, με υπαιτιότητα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα».
Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα και την κυβέρνηση «χωρίς κανείς να πιστώνεται το όφελος πολιτικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου, με την οποία να διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία των Ελλήνων και η επαγγελματική στέγη των μικρών επιχειρήσεων».
Διαβάστε επίσης: Θρύλος και στο παγκόσμιο πόλο
«Η κοινωνία ζει την ακρίβεια στην καθημερινή της διαβίωση, με τις καθημερινές της ανάγκες και την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο χώρο των τροφίμων, όσο και στα καύσιμα και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας»
Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2023, οπότε και τέθηκε σε ισχύ νέο νομικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγιναν 96.546 πλειστηριασμοί ακινήτων κάθε κατηγορίας, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβερνητική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων e-auction. Κατοικίες κατά κύριο λόγο, οικόπεδα, ακόμη και αγροτεμάχια βγήκαν στο σφυρί με fast truck διαδικασίες.
Άγγιξαν τους 100.000 οι πλειστηριασμοί το 2023
Μόνο από 1/1/22 ως 31/12/2023, σε 24 μήνες δηλαδή, πλειστηριάστηκαν 38.976 κατοικίες, 7.146 καταστήματα, 2.157 γραφεία, 6.683 οικόπεδα και άλλα 11.760 οικόπεδα με κτίσμα, 7.809 αγροτεμάχια και άλλα 3.674 αγροτεμάχια με κτίσμα, 2.070 βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι, 1.619 επαγγελματικοί χώροι κάθε κατηγορίας, 7.971 αποθήκες, 6.071 θέσεις πάρκινγκ και 520 ξενοδοχειακές μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους ως επί το πλείστον.
Συνολικά, το 2023 οι εκτελεσθέντες πλειστηριασμοί αυξήθηκαν έναντι του 2022 κατά 17%, αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις και τα ημίμετρα αφορούν περιορισμένο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμευμένους»
Σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 44.446 πλειστηριασμοί το 2022, 52.010 το 2023 και, αθροιστικά για τις δύο χρονιές, έφτασαν τους 96.456. Στο μέτωπο των κατοικιών, η αύξηση το 2023 έναντι του 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε το 20,86%.
Όλες οι σχετιζόμενες με επαγγελματική δραστηριότητα κατηγορίες εκπλειστηριασθέντων ακινήτων ανέρχονται σε 13.152 περιπτώσεις. Αλλά και η αγροτική περιουσία δεν έμεινε στο απυρόβλητο, καθώς εκπλειστηριάστηκαν στην εξεταζόμενη διετία 11.483 αγροτεμάχια με ή χωρίς κτίσμα.
Στόχος για το 2024 οι 40.000-50.000 πλειστηριασμοί
Εν τω μεταξύ, με τα χέρια των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων («servicers») να έχουν πλέον λυθεί, οι servicers ανεβάζουν τον πήχη των πλειστηριασμών στο στόχο των 40.000-50.000 για το 2024.
Με το νέο νόμο (5072/2023) της κυβέρνησης Μητσοτάκη για του πλειστηριασμούς, για πρώτη φορά οι servicers έχουν πλήρη νομική θωράκιση να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς και, επίσης για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα να ζητούν προκαταβολή 10% επί του ποσού που έχει βγάλει ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τους δανειολήπτες, των οποίων τα ακίνητα έχουν εντάξει σε προγράμματα πλειστηριασμού και, αν δεν την παίρνουν, να εκπλειστηριάζουν άμεσα το ακίνητό τους.
Ήδη έχουν αναρτηθεί πάνω από 10.000 (10.480) νέοι πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες του 2024.
«Καμπανάκι» κινδύνου από την ΓΣΕΒΕΕ
«Τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας, αλλά το πρόβλημα για μας, τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, είναι η διάχυση του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε ένα κομμάτι μόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, στη συνεδρίαση της Διοικητής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, που συνεδρίασε στο Ρέθυμνο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ζούμε σε «μία κοινωνία που πραγματικά ολιγοπωλείται από μεγάλες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών των επιμελητηρίων που είναι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, και μία κοινωνία που ζει την ακρίβεια στην καθημερινή της διαβίωση, με τις καθημερινές της ανάγκες και την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο χώρο των τροφίμων, όσο και στα καύσιμα και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι ανάπτυξη για όλους αλλά για λίγους.
«Οδηγούμε τις μικρές επιχειρήσεις στον Καιάδα»
Για το λόγο αυτό, πρότεινε «να αναθεωρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα. Να αλλάξει, διότι δεν έχει κανέναν πόρο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων που έχει η χώρα», σημείωσε.
«Επίσης, το ΕΣΠΑ να μην έχει κόφτες των 2 ή 3 ή 10 αιτήσεων μονάδων εργασίας, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να μπουν στα προγράμματα, άρα θα μείνουν εκτός ψηφιακής μετάβασης και πράσινης οικονομίας. Άρα, ουσιαστικά τις οδηγούμε στον Καιάδα, εφαρμόζοντας την επιταγή της έκθεσης Πισσαρίδη ότι δηλαδή είναι πολλές οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πρέπει να κλείσουν», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε πως σε Ελλάδα και Ευρώπη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό από 90 έως 96%, οι οποίες διαθέτουν όμως το 87% της απασχόλησης.
«Δεν γίνεται να έχουμε 2 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμευμένους»
«Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας δουλεύουν σε επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Χρειάζεται χρηματοδότηση και πόροι, όμως δεν υπάρχουν, διότι το τραπεζικό σύστημα είναι συστημικό και μπορεί να δανειοδοτήσει μόνο 49.500 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο 800.000 επιχειρήσεων, γιατί αυτές θεωρεί αξιόχρεες». εξήγησε, προσθέτοντας πως αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, «αυτό του κόστους λειτουργίας επιχειρήσεων, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40% μεσοσταθμικά, όπως και το άλλο μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών».
Και προσέθεσε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμευμένους, να μην έχουμε ακατάσχετο τροφοδότη λογαριασμό στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν πραγματικά να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας».
Τέλος, ο κ. Καββαθάς σχολίασε τα πρόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, λέγοντας πως «τα πρόστιμα στην Ελλάδα είναι υπερβολικά, δεν είναι πρόστιμα συμμόρφωσης αλλά εισπρακτικού χαρακτήρα και κλεισίματος των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.