Ο Γεραπετρίτης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Τι θα συζητήσουν

Ο Γεραπετρίτης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Τι θα συζητήσουν

Πρώτη συνάντηση γνωριμίας με ατζέντας τους όρους των συναντήσεων και τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προχωρά ο Γιώργος Γεραπετρίτης την Πέμπτη. Το Συμβούλιο συγκαλείται μετά από τρία χρόνια, με την τελευταία συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα το 2021, επί υπουργίας Νίκου Δένδια και εν μέσω της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την προηγούμενη τριετία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 9:30πμ της Πέμπτης, στην ατζέντα θα είναι οι όροι λειτουργίας του Συμβουλίου, καθώς και τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης: Η δεύτερη «υπογραφή» του Πασχαλάκη

Συνάντηση γνωριμίας

Μία συνάντηση γνωριμίας που δεν αναμένεται να μπει σε βάθος στα ζητήματα.

Τα θέματα

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συζητήσεις για επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο και στήριξης της άμυνας της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή, αναμένεται να είναι στο τραπέζι, καθώς και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, που λαμβάνει χώρα στη Γάζα και ήδη απειλεί άμεσα με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται ότι θα θιγεί και το ζήτημα των επιθέσεων των Χούθι κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, με την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» να έχει ήδη ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, έχει έλληνα αξιοματικό διοικητή της επιχείρησης εκεί, ενώ για την Ερυθρά Θάλασσα έχει ήδη αναχωρήσει από τη Δευτέρα και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», που αναμένεται να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα τις επόμενες μέρες.

Ενόψει ελληνοτουρκικού διαλόγου

Ξεχωριστό κεφάλαιο αναμένεται να αποτελέσουν τα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να έχει μπροστά της τη συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο στις 11 Μαρτίου, στην οποία θα καθίσουν στο τραπέζι η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο τούρκος ομόλογος της Μπουράκ Ακτσαπάρ. Θα ακολουθήσει συνάντηση για την «θετική ατζέντα» με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη να βρίσκεται αυτή τη φορά απέναντι στον Μπουράκ Ακτσαπάρ. Τον Απρίλιο η τουρκική αντιπροσωπεία θα έρθει στην Αθήνα για να στηθεί το τραπέζι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που γίνονται με την ευθύνη των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Όλα αυτά πριν την νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται Απρίλιο ή Μάιο.

Και πριν την οποία εκτιμάται ότι θα έχει προηγηθεί σίγουρα μία ακόμα συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.

Χαμηλοί τόνοι

Για την Αθήνα άλλωστε είναι ιδιαίτερης σημασίας η διατήρηση του καλού κλίματος, παρά τις όποιες παραφωνίες, που όσο δεν αφορούν κινήσεις έμπρακτης παραβίασης κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, στόχος είναι οι τόνοι να παραμένουν χαμηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.

Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

Σε αυτό δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, το οποίο έχει διαχωρίσει τη θέση του.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο Συμβούλιο σύμφωνα με το νόμο λαμβάνουν μέρος: ο υπουργός Εξωτερικών, (Γεραπετρίτης) ως πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ή ΥΦΥΠΕΞ (Παπαδοπούλου). Τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Υπηρεσιακό ΓΓ του ΥΠΕΞ. Δύο εκπροσώπους από κάθε κόμμα που είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εκ των οποίων ένας είναι βουλευτής του οικείου κόμματος με τους αναπληρωτές τους. Τον Προϊστάμενο του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ. Επίσης συμμετέχουν πρόσωπα με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μπορεί να είναι είτε πρώην ΥΠΕΞ, ΑΝΥΠΕΞ, ΥΦΥΠΕΞ, ΓΓ του ΥΠΕΞ, πρέσβεις ε.τ., μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, διατελέσαντες ανώτατοι αξιωμαικοί, προσωπικότητες που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και πείρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως επισημαίνεται στο νόμο, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην περίπτωση αυτή ορίζονται από τον ΥΠΕΞ.

Απόρρητα

Σε ό,τι αφορά την θεματολογία των συζητήσεων, αυτή αφορά –κυρίως– τα εκάστοτε θέματα αιχμής που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών «οι συζητήσεις και τα κάθε είδους [κυρίως ενημερωτικά] έγγραφα είναι απόρρητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ