Συγγενείς των θυμάτων με ένα στόμα, μια φωνή: «Καμία συγκάλυψη» – Απαντήσεις εδώ και τώρα

Συγγενείς των θυμάτων με ένα στόμα, μια φωνή: «Καμία συγκάλυψη» – Απαντήσεις εδώ και τώρα

Ένας χρόνος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία που σημάδεψε τη χώρα πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν ανοιχτά για «συγκάλυψη».

Τα δάκρυα στέρεψαν. 365 μέρες από τον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θυμάτων καταθέτουν στις ανακριτικές αρχές το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών με αδυσώπητες διαπιστώσεις για τα τεράστια κενά στη διερεύνηση του εγκλήματος και την κακή κατάσταση στην οποία παραμένει ο ελληνικός σιδηρόδρομος από πλευράς ασφαλείας.

Η κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων, ολοκληρώνει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αφήνοντας σκοτεινά σημεία στο τραπέζι. Η διαβίβαση της δικογραφίας του εφέτη – ανακριτή Λάρισας στη Βουλή συνεχίζει να βρίσκεται στο δρόμο και η πλειοψηφία του προεδρείου της Επιτροπής αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα περί παράτασης των εργασιών (ΣΥΡΙΖΑ) και νέας συνεδρίασης (ΚΚΕ).

Στην αντίπερα όχθη η κοινωνία οργίζεται και απαιτεί να μην μπαζωθούν οι ευθύνες. Συνεχίζει να διεκδικεί το αυτονόητο φωνάζοντας με όσες δυνάμεις της απομένουν: «καμία συγκάλυψη».

Πόνος, θλίψη. οργή

Τραγωδία δίχως τέλος αλλά και μια αχτίδα φωτός

Δεκάδες οικογένειες συνεχίζουν να θρηνούν τους αδικοχαμένους ανθρώπους τους. Ο πόνος γίνεται οργή αλλά και πείσμα για δικαίωση, για παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των υπευθύνων.

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών συνεχίζουν να παλεύουν για Δικαιοσύνη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (26/02) επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, με γενναιότητα και πίστη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία της υπόθεσης.

Έναν χρόνο μετά

Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), στο τελικό πόρισμά τους, κατέληξαν μεταξύ άλλων, σε ένα εύρημα που σοκάρει: «Αρκούσε μόνο η Φωτοσήμανση για να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση».

Το καταθέτουν σήμερα στις ανακριτικές αρχές έχοντας συμπεράνει «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών».

Και υπάρχουν και χειρότερα, έναν χρόνο μετά, παρατηρούν ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Διαπιστώνουν πως ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων από το συγκεκριμένο ατύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

«Δεν πιστέψαμε ποτέ στις πραγματογνωμοσύνες»

Οι πληγές δεν έχουν κλείσει όπως και οι υποψίες πως μία σειρά από παραλείψεις οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, έχασε τη σύζυγό του στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όπως είπε ο ίδιος στο MEGA, η Βασιλική «δυστυχώς ανέβηκε στο μοιραίο τρένο, πρέπει να ήταν στο βαγόνι πίσω από το κυλικείο».

Θρήνος για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη σύγκρουση, υποστήριξε τα εξής: «Ένα κομμάτι που σκότωσε ήταν η έκρηξη και ένα κομμάτι η φωτιά και ένα κομμάτι το ταυτόχρονο. Δεν πιστέψαμε ποτέ στις πραγματογνωμοσύνες. Αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους σε επιστημονικές μαρτυρίες και καταθέσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

«Δεν πίστεψα ποτέ στο έλαιο σιλικόνης. Είναι από το πιο ασφαλές ψυκτικό υγρό που υπάρχει. Νομίζαμε – και θα αποδειχτεί στο τέλος – ότι είναι κάποιο υλικό πηκτικό και πολύ εκρηκτικό υγρό. Αν ήταν έλαιο σιλικόνης, έχουμε πει ότι θα έκαιγε σαν φωτιά τουλάχιστον πέντε ημέρες. Η φωτιά έπαψε σε δευτερόλεπτα και αν γινόταν πηκτικό θα είχε ανατινάξει τον μισό θεσσαλικό κάμπο».

Δεν περιφρουρήθηκε ο χώρος του δυστυχήματος

Ο κ. Κωνσταντινίδης κατήγγειλε ότι ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος δεν περιφρουρήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα «μέσα στο επόμενο 10ήμερο ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».

«Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι δικαστικές αρχές που δεν περιφρούρησαν τον χώρο. Δεν τέθηκαν σωστά τα ερωτήματα για τη φωτιά», συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Λακαφώσης, Μηχανολόγος-Αεροναυπηγός Μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, μίλησε για το χρονολόγιο των εργασιών και των ερευνών στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος οι γερανοί ξεκίνησαν να σηκώνουν τα βαγόνια. Συγκεκριμένα, έγινε μετακίνηση του καμένου βαγονιού Β2, μετακίνηση κομματιών Η/Μ της αμαξοστοιχίας IC 62 και κομματιών του Α1, ενώ την δεύτερη ημέρα σήκωσαν το βαγόνι του κυλικείου το οποίο ήταν καμένο και διαλυμένο, κι όλη την ημέρα πραγματοποιήθηκαν έρευνες στον χώρο, προσπαθώντας να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο.

«Την τρίτη ημέρα, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, είχαν τελειώσει όλα. Από το πρωί γίνονταν χωματουργικές εργασίες στο επίκεντρο της φωτιάς. Μπουλντόζες άρχισαν να στρώνουν το χώμα στο σημείο μηδέν, στο επίκεντρο της φωτιάς. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό, γιατί ο γερανός θα μπορούσε να πατήσει στο σημείο και από την έξω πλευρά. Άρα την ίδια ημέρα, ο κρατικός μηχανισμός, είχε αποφασίσει πως “ό,τι ψάξαμε, ψάξαμε, τα μαζεύουμε και φεύγουμε”. Το Σάββατο, άρχισαν να απομακρύνονται τα χώματα και τα μπάζα με φορτηγά για να μεταφερθούν κάπου αλλού. Την Κυριακή απομακρύνθηκαν τα βαγόνια 5, 6 και 7. Την Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της γραμμής. Συνολικά έξι ημέρες μετά, ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου και πλέον δεν υπήρχε τίποτα», είπε για το «μπάζωμα» στον τόπο του εγκλήματος.

Μιλώντας στο MEGA η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίνα Κασιμάτη τόνισε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο το μπάζωμα στα Τέμπη. «Ο σεβασμός στους συγγενείς απαιτεί πολλά πράγματα. Το να φαίνεται ότι οι συγγενείς είναι καχύποπτοι επειδή είναι συγγενείς, αυτό δεν είναι σεβασμός. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν καταφέρει να ανθίσουν γιατί προσπαθούν ακόμα να χτίσουν τη δικογραφία. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο και εγκληματικό γιατί ήταν ένα σημείο εγκλήματος που δεν έπρεπε να καλυφθεί. Είναι και συμβολικά η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης που έδωσε την εντολή να ρίξει πολύ τσιμέντο για να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα λουλούδι για το πικρό αντίο

Αφιερώματα

Το MEGA τιμά τη μνήμη των 57 νέων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδοξα, με το ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ… Μια φράση που ηχεί ακόμα στα αυτιά των ανθρώπων που άφησαν πίσω.

#ΜΑΜΑ ΕΡΧΟΜΑΙ#: Ντοκιμαντέρ με την Ανθή Βούλγαρη

Το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή στο πλαίσιο του αφιερώματος που ετοίμασε με τίτλο «Δικαίωση εν αναμονή», συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Κατέγραψε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κύρια συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει έως τώρα αναφορικά με όσα προκάλεσαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά και για όσα ακολούθησαν αυτής.

Συνομίλησε με την Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου, τον Βαγγέλη Βλάχο, αδερφό του Βάιου Βλάχου, και την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου.

Τα «καρφιά» της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά απαντήσεις και να αυξάνει τους τόνους ειδικά μετά το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι στις 8 Μαρτίου τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους και ότι, αυτά θα συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

«Ζητούμε πρόσβαση στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας» λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας «τη συσχέτιση της δικογραφίας που απεστάλη από την προηγούμενη εβδομάδα και την παράταση, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, στην κατάθεση των πορισμάτων (των κομμάτων)».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, εν όψει της 24ωρης γενικής απεργίας της Τετάρτης, είπε ότι «αύριο είναι και μια σημαντική μέρα για την ψυχή της χώρας μας μετά το έγκλημα των Τεμπών πριν από ένα χρόνο».

«Πρέπει όλος ο κόσμος ο όποιος αισθάνεται απογοητευμένος από την έλλειψη κράτους δικαίου και δικαιοσύνης στην χώρα μας, να σταθεί δίπλα σε αυτές τις οικογένειες και να μπορεί να υπάρχει απονομή δικαιοσύνης και με πολιτική ευθύνη το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Πολιτική αντιπαράθεση για αγώνας να μην υπάρξει συγκάλυψη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης είπε το αυτονόητο: «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν την αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».

Ο βουλευτής του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε ότι η κυβέρνηση, «όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια, υιοθετεί την τακτική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο. Το είδαμε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και σίγουρα θα το ξαναδούμε σε ό,τι άλλο ανακύψει στο μέλλον», ανέφερε.

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπεύθυνους μιλώντας απλά για «ανθρώπινο λάθος» (…), έγινε συζήτηση και αναδείχθηκαν σημαντικά στοιχεία», επισήμανε (OPEN TV) ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις εργασίες της Εξεταστικής, είπε ότι «στη συζήτηση που έγινε, βγήκαν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ότι δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφάλειας, όταν έγινε το δυστύχημα (…)».

Αλλά επισήμανε ότι «δεν αναδείχθηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη και στην πυρκαγιά, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών, αλλά και των δικαστικών αρχών, γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθεί τι μετέφερε το εμπορικό βαγόνι».

«Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, ζητεί με τη σειρά του «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

«Η κυβέρνηση δεν ενήργησε, ούτε νομοθέτησε με στόχο τη συγκάλυψη του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη», τόνισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Πρέπει να χυθεί άπλετο φως, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «το τραγικό δυστύχημα συγκλόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όλους μας και είναι μία ημέρα που η ζωή ορισμένων ανθρώπων, δηλαδή των συγγενών των θυμάτων, άλλαξε οριστικά. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι εάν δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. Η στήριξη της Πολιτείας σε αυτούς τους ανθρώπους είναι δεδομένη. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει η ταχύτερη και δικαιότερη δυνατή κρίση, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες εκεί, όπου υπάρχουν. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε όσα έχει υποσχεθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ