Το θρίλερ με τον φάκελο-βόμβα στη Θεσσαλονίκη

Το θρίλερ με τον φάκελο-βόμβα στη Θεσσαλονίκη

Οι φόβοι και οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη βόμβα που αν εκρήγνυτο θα οδηγούσε στη μεγαλύτερη αιματοχυσία από ένοπλη επίθεση στη χώρα μας. Η σύγκριση με την Ιτέα το 2014 και τα σενάρια των στελεχών της Κατεχάκη

«Η υπόθεση του τρομοφακέλου στη Θεσσαλονίκη με παραλήπτη την πρόεδρο Εφετών είναι η πιο σοβαρή στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά την τελευταία 40ετία και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Αν σημειωνόταν έκρηξη θα επρόκειτο για την πιο φονική ένοπλη επίθεση στη χώρα. Την ώρα που εντοπιζόταν ο φάκελος, στο ίδιο γραφείο βρίσκονταν ακόμη δύο γυναίκες δικαστικοί.

Μόνο μία φορά, το 2014, έχει επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο από την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» που είχε στείλει εκρηκτικό μηχανισμό σε δέμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Ομως, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μικρότερος, ενώ ήταν εμφανής, σύμφωνα με το ιδιόμορφο σκεπτικό των δραστών, ο λόγος της στόχευσης του συγκεκριμένου περιφερειακού τμήματος.

Ούτε οργανώσεις όπως η «17 Νοέμβρη», η «1η Μάη» ή η «Αντικρατική Πάλη» που είχαν στοχεύσει και δολοφονήσει δικαστικούς δεν επεδίωξαν τέτοιον αριθμό θυμάτων.

Επιχειρούμε να εντοπίσουμε από κάμερες, σαρώσεις κλήσεων τον κούριερ που είχε αφήσει 10 ημέρες νωρίτερα τον φάκελο-βόμβα (σ.σ. ο οποίος είχε κολλημένα γραμματόσημα) στη Γραμματεία του Εφετείου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής περιγραφή του από μάρτυρες.

Επίσης, εξετάζουμε τουλάχιστον 10-20 υποθέσεις που έχει ερευνήσει η εν λόγω πρόεδρος Εφετών, η οποία δεν είχε εκδικάσει υπόθεση με αντιεξουσιαστές».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με τους αποστολείς του φακέλου που περιείχε 500 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας (σ.σ. χρησιμοποιείται σε λατομεία, έχει ταχύτητα εκτόνωσης περίπου 6.000 μέτρα το δευτερόλεπτο), ο οποίος εντοπίστηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Κατά την ίδια πηγή, «παρότι την ευθύνη της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη «Ενοπλη Απάντηση», η οποία προχώρησε και σε γενικές αναφορές για βασανιστήρια και άδικες αποφάσεις δικαστών, ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα.

Το συνολικό περιεχόμενο της προκήρυξης, οι επίμονες αναφορές στο πρόσωπο της συγκεκριμένης δικαστικού και οι απειλές εναντίον της μας οδηγούν και σε άλλες κατευθύνσεις.

Ασφαλώς δεν αποκλείεται οποιονδήποτε ενδεχόμενο.

Κύρια ζητούμενα αποτελούν αφενός αν η επίθεση προέρχεται από τον ποινικό χώρο, αφετέρου πώς οι βομβιστές βρήκαν τρόπο ώστε το κείμενο ανάληψης της ευθύνης να αναρτηθεί σε διαδικτυακό τόπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι και η ίδια η δικαστική λειτουργός δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί στοχεύθηκε, καθώς από την αρχική εξέταση δεδομένων δεν φαίνεται να έχει εκδώσει κάποια απόφαση σε βάρος ποινικών (σ.σ. είχε ασχοληθεί με υποθέσεις ληστειών και άλλων εγκληματικών ενεργειών), η οποία θα προκαλούσε την τόσο έντονη αντίδρασή τους.

Αλλωστε, οι ποινικοί σπανίως έχουν στραφεί κατά δικαστικών λειτουργών στη χώρα μας, ενώ παραμένει ερωτηματικό ποιος θα επιδίωκε μία τέτοια αιματοχυσία – με τεράστιο ποινικό βάρος – για μια «άδικη» απόφαση.

Οπως και ποιο σύστημα συνεργών χρησιμοποίησε για την κατασκευή και τη μεταφορά της βόμβας.

Ανάμεσα σε άλλα, συνεκτιμάται ότι η δικαστική λειτουργός είχε εκδώσει και απόφαση φυλάκισης σωφρονιστικών που κατηγορήθηκαν για πώληση κινητών και άλλων σε κρατουμένους, παρότι υπήρχε αντίθετη εισαγγελική πρόταση, ενώ είχε απορριφθεί και πρόσφατο αίτημα αποφυλάκισής τους, με τους ίδιους να αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στη βομβιστική απόπειρα.

Εξετάζουμε, τέλος, αν το μυστικό για την εκπόρευση της επίθεσης βρίσκεται σε φυλακές της Βορείου Ελλάδας».

Παρότι την ευθύνη της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη με παραλήπτη την πρόεδρο Εφετών ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη «Ενοπλη Απάντηση», ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα

Υπόθεση Παναγόπουλου

Οι αστυνομικοί σημειώνουν, επιπλέον, ότι άλλη μια φορά είχε επιχειρηθεί δολοφονία δικαστικού από ποινικούς, το 2012, όταν βόμβα εξερράγη στο σπίτι προέδρου Εφετών της Αθήνας που είχε εκδικάσει την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Ακόμη, υπενθυμίζουν ότι το 2010 είχε εκραγεί βόμβα-δέμα (με εκρηκτικό μηχανισμό μικρότερης ισχύος) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε στόχο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τελικώς σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη.

Στον φάκελο είχε βρεθεί τότε το αποτύπωμα του καταζητούμενου από το 2009 Βασίλη Παλαιοκώστα που είχε συνεργασθεί με αντιεξουσιαστές.

Τέλος, αναφέρονται και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας πριν από 10 χρόνια με 600 γραμμάρια ΤΝΤ.

Στον μηχανισμό είχε βρεθεί δείγμα DNA του καταζητούμενου μέλους της «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού.

Η επίθεση είχε γίνει, σύμφωνα με την προκήρυξη, ως αντίποινα για τη δολοφονία αλβανού κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας, ο οποίος είχε προηγουμένως σκοτώσει σωφρονιστικό υπάλληλο.

Ολες αυτές οι ενέργειες, πάντως, αποσυνδέονται από το «τρομοδέμα» της Θεσσαλονίκης.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ