Γάζα: Ισραηλινοί μπλοκάρουν κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ως μέσο πίεσης για τους ομήρους

Γάζα: Ισραηλινοί μπλοκάρουν κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ως μέσο πίεσης για τους ομήρους

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο σημείο διέλευσης Νιτζάνα, ενώ τα φορτηγά που περίμεναν στην άλλη πλευρά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο Ισραήλ

Ο ΟΗΕ φοβάται για το ξέσπασμα λιμού στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς συνδέει την τύχη των ομήρων με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, όμως αυτό δεν εμποδίζει κάποιους Ισραηλινούς να μπλοκάρουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να ασκήσουν πίεση «στον εχθρό».

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στο σημείο διέλευσης Νιτζάνα, στα σύνορα του αιγυπτιακού Σινά με τη Νεγκέβ στο Ισραήλ που χωρίζονται από έναν ψηλό φράκτη με συρματόπλεγμα.

Ούτε τα οδοφράγματα από τσιμέντο ούτε η παρουσία στρατιωτών σε αυτή την ισραηλινή στρατιωτική ζώνη τους εμπόδισαν να φτάσουν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα στο οποίο περνά από εξονυχιστικό έλεγχο ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Γάζα, προτού μεταφερθεί στο πέρασμα της Ράφα.

«Εσείς το λέτε απαράδεκτο, αλλά είναι αποδεκτό»

Εξαιτίας της διαδήλωσης αυτής τα φορτηγά που περίμεναν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αίγυπτο, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Ο Νταβίντ Ρούντμαν, 35 ετών, έφτασε εκεί χθες το πρωί από την Ιερουσαλήμ, η οποία απέχει τρεις ώρες οδικώς, για να εμποδίσει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα να εισέλθουν στη Γάζα, που βομβαρδίζεται ασταμάτητα εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες, την ώρα που ο ΟΗΕ φοβάται ότι θα ξεσπάσει λιμός.

«Λέτε ίσως ότι είναι απαράδεκτο να μην επιτρέπουμε να εισέλθουν τρόφιμα και νερό. Όμως με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι αποδεκτό», τονίζει αναφερόμενος στην τύχη των ομήρων.

Όμηροι

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς απείλησε το σαββατοκύριακο να αναστείλει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατά, αν δεν εισέλθει γρήγορα περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Μια εκεχειρία στα τέλη Νοεμβρίου είχε επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων από τους περίπου 250 που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, από τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, 30 έχουν πεθάνει.

«Ένας καλός μου φίλος είναι όμηρος (…) Ελπίζουμε ότι είναι ακόμη ζωντανός στη Γάζα. Δεν βγάζει νόημα. Από τη μία τους δίνουμε νερό, φάρμακα και τρόφιμα και από την άλλη δεν έχουμε καν έναν κατάλογο» των ομήρων και της κατάστασής τους, δήλωσε ο Νταβίντ, που αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του φίλου του για να τον προστατεύσει.

«Θέλουμε να απελευθερωθούν οι όμηροι. Εδώ και εβδομάδες δεν υπάρχει πρόοδος και άρα θα δείτε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να έρχονται εδώ», προέβλεψε.

Οικογένειες ομήρων, που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα για να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να δεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωσή τους, ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θέλουν να αποκλείσουν το πέρασμα Νιτζάνα ή το Κερέμ Σαλόμ, πιο βόρεια, όπου επίσης επιθεωρείται η βοήθεια προτού εισέλθει στη Γάζα.

Αλλά χθες στο Νιτζάνα βρισκόταν μόνο ένας συγγενής ομήρου ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει, φοβούμενος τυχόν αντίποινα των Παλαιστινίων στους ομήρους.

«Πολιτική ανυπακοή»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου 12 που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, το 72% των Ισραηλινών εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Νιτζάνα και το Κερέμ Σαλόμ και οι οποίες καθυστερούν επί ώρες την είσοδο φορτηγών στη Γάζα, περιορίζουν ακόμη περισσότερα τους ελάχιστους πόρους που είναι διαθέσιμοι στον θύλακα.

Χθες πολλά μέλη της ακροδεξιάς ένωσης Israel is Forever πήγαν να εμποδίσουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.

«Η Χαμάς δεν πρόκειται να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους μας από την καλή της την καρδιά, αν δίνουμε ανθρωπιστικά φορτηγά στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Όπως και να έχει δεν υπάρχει αθώος άμαχος πληθυσμός στη Γάζα», δήλωσε η Νίλι Ναούρι, πρόεδρος της ένωσης.

Η λύση που προτείνει; «Οι κάτοικοι της Γάζας να εγκαταλείψουν τον θύλακα», αν θέλουν βοήθεια. Σύμφωνα με εκείνη, η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς τη Γάζα απλώς ευνοεί τη διατήρηση της Χαμάς.

Ο Νταβίντ Ίκοβιτς, 39 ετών, είναι πεπεισμένος για τη χρησιμότητα της «πολιτικής του ανυπακοής»: «Οι ηγέτες της Χαμάς ζουν σε τούνελ. Όμως για να ζουν σε τούνελ και για να αναπνέουν οξυγόνο, χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από καύσιμα. Σταματώντας την είσοδο καυσίμων, θα τους βγάλουμε από τα τούνελ», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ