«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση» – Στοιχεία που «καίνε» από τη Σύγκλητο του Παντείου

«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση» – Στοιχεία που «καίνε» από τη Σύγκλητο του Παντείου

Οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες από το 2008 μέχρι το 2023 μειώθηκαν 62,8%. Το ίδρυμα καλείται να καλύψει λειτουργικές δαπάνες με μόλις το 30% της επιχορήγησης που είχε πριν 15 χρόνια.

«Στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με πράξεις και όχι με λόγια» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες προ της ίδρυσης μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός φρόντισε να κάνει και ειδική αναφορά στην υιοθέτηση διαχρονικών προτάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με την αναγκαία απογραφειοκρατικοποίηση των ΑΕΙ, ώστε αυτά να απελευθερωθούν από τον υπουργικό έλεγχο και να ενισχύσουν σημαντικά την αυτοδιοικητική λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0: Ένα και να… καίει! (vids)

Πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στη Βουλή η Σύγκλητος του Παντείου κάνει την κριτική της

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που βρίσκεται σε διαβούλευση και σύντομα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή απασχόλησε τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου που συζήτησε διεξοδικά το θέμα και κατέληξε σε διαπιστώσεις που «καίνε», δημιουργώντας ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα.

Με παλμό και το σημερινό συλλαλητήριο

Σοκάρουν τα στοιχεία – Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Η Σύγκλητος του Παντείου παρουσιάζει στοιχεία και πίνακες και σημειώνει πως «το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Πανεπιστημίων. Αντιθέτως, εισάγει την κατανομή 70%-30% στον τακτικό προϋπολογισμό αντί της ισχύουσας 80%-20% που αποτελεί προανάκρουσμα περαιτέρω υποχρηματοδότησης».

Κάνοντας εικόνα τις συνέπειες της πολιτικής αυτής, χρησιμοποιώντας στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση του Παντείου Πανεπιστημίου, η Σύγκλητος δηλώνει ότι «θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και θα διεκδικήσουμε την ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας».

Συγκεκριμένα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, από 5.566.000 € το 2008 (πριν την επίδραση της κρίσης στην Ελλάδα) μειώθηκαν σε μόλις 2.071.580 € το 2023 (σε τρέχουσες τιμές). Η μείωση αυτή, σε τρέχουσες τιμές, είναι 62,8% ενώ σε σταθερές τιμές (υπολογίζοντας δηλαδή την επίδραση του πληθωρισμού) αγγίζει το 70%. Το ίδρυμα καλείται σήμερα να καλύψει αντίστοιχες (και μάλιστα αυξημένες) ανάγκες για λειτουργικές δαπάνες με μόλις το 30% της αντίστοιχης επιχορήγησης που είχε το 2008».

Όπως ενδεικτικά επισημαίνεται στον προϋπολογισμό του 2024 που έστειλε το Πάντειο στο υπουργείο «η δυσκολία λειτουργίας του Πανεπιστημίου λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου επιχορήγησης αντισταθμίσθηκε σε ένα βαθμό από το 2016 έως και το 2023, με έκτακτες επιχορηγήσεις, που δόθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο η πρακτική αυτή δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, τα οποία απαιτούν γενναία και μόνιμη αύξηση της επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες. Επιπρόσθετα οι έκτακτες επιχορηγήσεις δεν συμβάλλουν τόσο στον έγκαιρο προγραμματισμό ενεργειών και δράσεων όσο και στην ορθή ιεράρχηση και κάλυψη των ουσιαστικών λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου».

Το Πανεπιστήμιο για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του «αναγκάστηκε να συμπιέσει τις δαπάνες του λειτουργώντας τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα κατώτερα των αναγκών του, προχώρησε δε σε διαδικασίες αποχώρησης από μισθωμένα ακίνητα, εξοικονομώντας χρήματα από τη μίσθωση ακινήτων».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο «υποχρεώνεται σε οριακή λειτουργία» και η Σύγκλητος απευθύνει έκκληση «για σταθερή ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την πολιτεία με χρηματοδότηση που δεν θα έχει συγκυριακό χαρακτήρα αλλά θα επιτρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη». Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση «για προσλήψεις μελών διδακτικού και διοικητικού προσωπικού ώστε το Πανεπιστήμιο να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που υπέστη στα χρόνια της κρίσης και να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα».

Στο δρόμο για «δωρεάν παιδεία»

Καταλήγει πως «η ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα έπρεπε να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο κάθε επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» εκφράζοντας κατά πλειοψηφία, «την σαφή αντίθεσή μας προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς να έχει διεξαχθεί ο απαραίτητος διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της πλειονότητας των πανεπιστημιακών και διατυπώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την προώθηση προς ψήφιση ενός νομοσχεδίου που όχι μόνο δεν εγγυάται τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά εισάγει ένα παράλληλο σύστημα με διαφορετικά και ασαφή κριτήρια λειτουργίας, ανταγωνιστικό προς τα δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο θα οδηγήσει σε μαρασμό τα τμήματα της περιφέρειας».

Το «ποτάμι» της «οργής»

Πρόκειται για ένα κείμενο – καταπέλτη την ώρα που φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για ένατη φορά ένα «ποτάμι» φοιτητών ξεχύθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα και οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου έξω από τη Βουλή.

Μεγάλη συμμετοχή και στο σημερινό συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο που ουσιαστικά αλλάζει σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Χανιά, τα Γιάννενα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ