Ανήλικος χάκερ απειλούσε νεαρό και τους γονείς του, έχοντας χακάρει κάθε τεχνολογική συσκευή

Ανήλικος χάκερ απειλούσε νεαρό και τους γονείς του, έχοντας χακάρει κάθε τεχνολογική συσκευή

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε τον 17χρονο χάκερ - Πώς «ξεσκέπασαν» τη δράση του

Η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί με αυτήν οι ανήλικοι «νταήδες» αναπτύσσουν νέους τρόπους για να εκφοβίζουν τα θύματά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός 17χρονου χάκερ που απειλούσε έτερο ανήλικο, αλλά και τους γονείς τους, με παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην ταυτοποίηση του 17χρονου χάκερ, ο οποίος κατηγορείται για χακάρισμα καθώς και απειλή μέσω διαδικτύου, σε βάρος έτερου ανηλίκου και των γονέων του.

Πώς «ξεσκέπασαν» τη δράση του

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία του γονέα του ανηλίκου θύματος, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος είχε καταφέρει να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και ο ανήλικος γιος του.

Επιπλέον, πραγματοποιούσε σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ παράλληλα τους απέστειλε ψευδή και απειλητικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου και άγνωστου λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη της εισαγγελικής Αρχής, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ από την επακόλουθη διαδικτυακή έρευνα και την αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ανήλικου-κατηγορουμένου ως διαχειριστή του ανωτέρω λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, διακριβώθηκε η διεύθυνση κατοικίας του, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αυτή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.

Πού απευθυνόμαστε σε περίπτωση εξαπάτησης μέσω διαδικτύου

Η ΕΛΑΣ, με αφορμή την υπόθεση αυτή, επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) και συγκεκριμένα στο banner οδηγός του πολίτη, είναι διαθέσιμες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών καθώς και την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ