Νέα navtex για το Αμπντούλχαμιντ Χαν – Η Τουρκία παίζει το χαρτί της νομιμότητας

Νέα navtex για το Αμπντούλχαμιντ Χαν – Η Τουρκία παίζει το χαρτί της νομιμότητας

Οι κόκκινες γραμμές της διατηρούνται

Για ένα μήνα ανανεώθηκε από τις 7 Φεβορυαρίου έως τις 7 Μαρτίου, η navtex που αφορά σε έρευνες του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλχαμιντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της τουρκικής δυνητικής υφαλοκρηπίδας. Η περιοχή που αφορά η navtex είναι ίδια με την προηγούμενη οδηγία, η οποία είχε διάρκεια έξι μηνών και έληξε στις 6 Φεβρουαρίου και είναι εντός των ορίων της τουρκικής δικαιοδοσίας που αναγνωρίζει και η Ελλάδα.

Συνέπεια

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει μάλιστα απόλυτη συνέπεια όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Έχοντας πλέον περάσει από το παιχνίδι των προκλήσεων και της έντασης στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού της εξομάλυνσης, οι οποίοι απαιτούνται και για τη συνέχεια του διαλόγου.

Με την Άγκυρα να αξιολογεί την ηρεμία ως πλέον προσοδοφόρα για τα συμφέροντα της αυτή την περίοδο. Ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να υπενθυμίζει στις σωστές δόσεις ρητορικής και με διπλωματική γλώσσα, πως οι διεκδικήσεις και οι θέσεις της παραμένουν αμετάβλητες.

Κάτι που ακολουθεί και η Αθήνα, σημειώνοντας ότι οι κόκκινες γραμμές της διατηρούνται.

Κριτική

Η τακτική του τούρκου προέδρου έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από τους σκληροπυρηνικούς που το προηγούμενο διάστημα υπερθεμάτιζαν στο παιχνίδι της έντασης, όπως ένας εκ των θεωρητικών της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος – πλέον – Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί έστρεψε για μία ακόμα φορά τα βέλη του στον Ερντογάν για την επιλογή το Αμπντούλχαμιντ Χαν να μην βγει από τα όρια της Τουρκίας που αναγνωρίζει και η Αθήνα, μέσω του Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών που διατηρεί (Turk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi), σημειώνοντας ότι η τουρκική navtex για μία ακόμα φορά έμεινε στα όρια του «Χάρτη της Σεβίλλης».

Υπογραμμίζει δε σε ανάρτηση του Κέντρου στο «X», ότι η Τουρκία δεν έχει ξεφύγει από αυτά από τις 22 Δεκεμβρίου του 2020.

Επίθεση από την αρχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιαϊτζί είχε επιτεθεί στον Ερντογάν και στην πρεμιέρα των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμιντ Χαν, στις αρχές Αυγούστου του 2022, που αντί να επιχειρήσει νέα τετελεσμένα προς επίρρωση του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» είχε επιλεγεί να παραμείνει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στα όρια του κόλπου της Αττάλειας.

Παρά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει και τα στοιχήματα που έδειχναν πιθανό στόχο περιοχή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Άγκυρα παίζει το χαρτί της «νομιμότητας», με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Χακάν Φιντάν, να επιβεβαιώνουν ότι οι θέσεις περί «αμφισβητούμενων νησιών», εναέριου χώρου, αποστρατικοποίησης και των «ομογενών» της Τουρκίας στην Ελλάδα, δεν έχουν  αλλάξει, ωστόσο όπως σημειώνει με τον ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη αναζητούν μία «νέα οπτική» για προβλήματα που χρονίζουν και τους κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Στην Αθήνα άλλωστε έχουν καταστήσει σαφές πως όσο η Τουρκία δεν κάνει κινήσεις που απειλούν ή παραβιάζουν τα ελληνικά συμφέροντα δεν υπάρχει λόγος για αντίδραση, ή για ανησυχία.

Ηρεμία

Στο ίδιο πλαίσιο οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις του Ερντογάν, παραμένουν εδώ και ένα χρόνο στο μηδέν.

Την ηρεμία αναγνωρίζουν και χαρακτηρίζουν ως απόλυτα θετική άλλωστε και άλλες πρεσβείες ξένων χωρών σε Αθήνα και Άγκυρα, πέραν της αμερικανικής.

Με το ερώτημα να είναι αν τελικά η Ελλάδα αγοράζει απλά πολύτιμο χρόνο και πώς τελικά θα τον αξιοποιήσει. Ή αν θα προχωρήσουν οι συνομιλίες με ορίζοντα λύσεις, που όμως θα έχουν πολιτικό κόστος.

Ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Από την Πέμπτη ο Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή θα έχει τετ α τετ με τον Άντονι Μπλίνκεν για την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Το θέμα Τουρκία, αλλά και η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συνομιλιών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι απαντητικές επιστολές (LOA) για τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16 έφτασαν σε Αθήνα και Άγκυρα ταυτόχρονα, στο όνομα των ισορροπιών, επιβεβαιώνοντας πως τα δύο αιτήματα ήταν αλληλένδετα. Ενώ η Βικτόρια Νούλαντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ