Νέα εμπόδια βάζει ο Ν. Ντιμιτρόφ, περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να λύσει ο Ζόραν Ζάεφ το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας του.
Πολιτικός «καύσωνας» επικρατεί κυρίως στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα, εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Το τηλεφώνημα που θα λύσει το γρίφο και θα φέρει πιο κοντά τη συμφωνία, δεν έγινε ούτε και χθες ενώ αμφίβολο είναι αν θα συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης εξακολουθεί να επικρατεί διχασμός με τον Ν. Ντιμιτρόφ να συνεχίζει να παίζει προσωπικά παιχνίδια.
Ένα υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη γειτονική χώρα δεν έβγαλε λευκό καπνό με τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει εκ νέου τις έντονες διαφωνίες του για τη συμφωνία, μπλοκάροντας τις εξελίξεις.
Μέσα στην εβδομάδα
Είναι πλέον δεδομένο ότι η συνάντηση στις Πρέσπες (εφόσον ειπωθεί το μεγάλο ναι από τον Ζάεφ) μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα. Αν ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο Ν. Ντιμιτρόφ και γίνει το τηλεφώνημα, τότε μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, θα πέσουν οι υπογραφές, η συμφωνία θα πάει στη σκοπιανή βουλή για να ψηφιστεί ώστε στις 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής να δοθεί το πρώτο επίσημο πράσινο φως για ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ. Ακόμη κι έτσι θα περάσουν πολλοί μήνες και πολλοί σκόπελοι για να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Αλλωστε πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή και να γίνει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου στην ΠΓΔΜ.
Η Αθήνα ρίχνει το μπαλάκι στη γειτονική χώρα υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι έκανε όποιες υποχωρήσεις μπορούσε να κάνει και συμβιβάστηκε σε όποια σημεία μπορούσε να συμβιβαστεί.
«Το πρόβλημα το έχει ο Ζάεφ. Να τιθασεύσει τον υπουργό του, να περάσει στην κοινή γνώμη τη συμφωνία. Εμείς κάναμε τα πάντα για μια καλή συμφωνία. Και είναι πράγματι καλή υπό τις παρούσες συνθήκες», λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην ελληνική κυβέρνηση.
Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα προετοιμάζεται και για την περίπτωση του ναυαγίου καθώς τότε θα ξεκινήσει και το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, γνωστό και ως blame game.
Θετικές φωνές
Πάντως, στα Σκόπια, εκτός των ακραίων του VMRO, υπάρχει σύμπνοια για τη συμφωνία.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μπουγιάρ Οσμάνι αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, προερχόμενου από το αλβανικό κόμμα DUI.
Ο κ. Οσμάνι εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές έχουν κάποια διαφορά στην προσέγγισή τους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο. «Νομίζω ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα ενός μαραθωνίου που έχει διαρκέσει 35 χρόνια. Συνήθως, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο κρίσιμα και καθορίζουν το αποτέλεσμα προς μια θετική ή αρνητική κατεύθυνση», είπε ενδεικτικά ο κ. Οσμάνι.
Την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες και η υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας Ραντμίλα Σεκέρινσκα. Η ΠΓΔΜ «έχει κάνει άλματα στη διαδικασία ενσωμάτωσης» με τις ευρωατλαντικές δομές και αξίζει να μπει στη Συμμαχία, είπε η κ. Σεκέρινσκα, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη διμερής διαφορά που απομένει για τα Σκόπια, μετά το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία, είναι η ονοματολογική, με την Ελλάδα.