Η μάχη για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Σύμβαση Εργασίας

Η μάχη για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Σύμβαση Εργασίας

Το ρήγμα στο μέτωπο των εργοδοτών

Ο νέος κατώτατος μισθός, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και κατ’ επέκταση η τόνωση της αγοράς, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις της νέας υπουργού Εργασίας κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου με τα προεδρεία των κοινωνικών εταίρων.

Μάλιστα τρείς εξ αυτών η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) έθεσαν επισήμως το θέμα της επαναφοράς της κατάρτισης και υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις αρμοδιότητες των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η κυρία Μιχαηλίδου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει τον κύκλο των εθιμοτυπικών συναντήσεων – με τον ΣΕΤΕ και τον ΣΒΕ – και ακολούθως θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την αλλαγή του χρόνου έναρξης της διαδικασίας προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος πρόκειται να ισχύσει από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να αλλάξει η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, δηλαδή με απόφαση της κυβέρνησης αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ κατά τη συνάντησή της με την υπουργό Εργασίας έθεσε – και πάλι – το αίτημα της επιστροφής της ευθύνης διαμόρφωσης των αμοιβών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η Συνομοσπονδία υπογράμμισε ότι η μόνη γραμμή άμυνας των εργαζομένων στην ακρίβεια, είναι η αύξηση των μισθών.

Επαναφορά της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι

Στο ίδιο πνεύμα η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την επανενεργοποίησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη κατάργηση των τεκμαρτών ημερομισθίων στην εστίαση, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν πολλά ασφαλιστικά έτη (άνω των 40 ετών).

Και η ΕΣΕΕ έθεσε το θέμα της σύμβασης ζητώντας «την επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ενώ επιπροσθέτως ζήτησε «την ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο, με προβλέψεις ώστε να επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος και λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων».

Μόνο κατά την συνάντηση με τον ΣΕΒ δεν υπήρχε αναφορά στην εθνική σύμβαση και στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Τι ακολουθεί

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία για την θέσπιση του νέου κατώτατου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αποστολή της πρόσκλησης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης.
  • Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης ολοκληρώνεται και το υπόμνημα διαβιβάζεται από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους κοινωνικούς εταίρους από κοινού με την πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.
  • Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο συντάσσει το πόρισμα το οποίο αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας.
  • Την τελική απόφαση λαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο νέος κατώτατο μισθός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 820 και 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ