Ισραήλ: Μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων η χρηματοδότηση της Χαμάς

Ισραήλ: Μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων η χρηματοδότηση της Χαμάς

Ο ρόλος του Ιράν και πού στρέφονται οι έρευνες

Η Χαμάς λαμβάνει 8 έως 12 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα μέσω διαδικτυακών δωρεών, εκτιμούν ισραηλινοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από οργανώσεις που παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικές για να βοηθήσουν τους πολίτες στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg, τα ποσά αυτά είναι αυξημένα σε σύγκριση με τη διαδικτυακή χρηματοδότηση που λάμβανε η ομάδα πριν από την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει επίσης ότι η Χαμάς λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από διαδικτυακούς ιστότοπους δωρεών και είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Ισραήλ να το σταματήσει αυτό.

Όλοι οι αξιωματούχοι είπαν ότι η παρακολούθηση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς είναι δύσκολη επειδή η οργάνωση έχει πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων και άλλων εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για να πνίξουν ή να περιορίσουν την πρόσβασή της σε χρήματα.

«Οικονομική Τζιχάντ»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια απότομη αύξηση των νόμιμων και παράνομων φιλανθρωπικών δωρεών στους Παλαιστινίους μετά τις εχθροπραξίες στη Γάζα», αναφέρει στο Bloomberg, o Μάθιου Λέβιτ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, ο οποίος έχει περάσει χρόνια καλύπτοντας ομάδες όπως η Χαμάς, ενώ προηγουμένως εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η αύξηση του ενδιαφέροντος για δωρεές προσφέρει αυξημένη κάλυψη για τη Χαμάς», είπε ο Λέβιτ.  Οι αξιωματούχοι της Χαμάς ζητούν δημοσίως δωρεές σε μετρητά για τον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, παρά την τεράστια σημασία του και την ανάγκη της Γάζας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να λάβει», δήλωσε τον Ιανουάριο ο Ισμαήλ Χανίγιε , πολιτικός ηγέτης της Χαμάς . «Αυτό είναι οικονομική τζιχάντ».

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειες με τους συμμάχους του για να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς. Αποτελεί μέρος μιας ειδικής ομάδας 16 εθνών που ιδρύθηκε για να εντοπίσει τις οικονομικές δραστηριότητες της ομάδας. Άλλα μέλη περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, αναφέρει το Bloomberg.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημερώνει επίσης συνεχώς μια λίστα με εκστρατείες crowd-funding που λέει ότι διεξάγονται από τη Χαμάς και ωθεί τις χώρες να τις περιορίσουν.

Οικονομικές κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στη Χαμάς και ασκούν πιέσεις στα αραβικά κράτη του Κόλπου και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας , να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Όλοι αρνούνται ότι αποτελούν κόμβους για τη Χαμάς για τη συγκέντρωση χρημάτων και λένε ότι έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ξεπλύματος χρήματος.

Πριν από τον πόλεμο, όταν γίνονταν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα χρήματα έφταναν στη Χαμάς με διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω κομβόι βοήθειας, λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Μια άλλη διαδικασία είναι γνωστή ως TBTF ή Trade-Based Terror Funding. Αυτό συγκαλύπτει τις δωρεές ζητώντας από τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Γάζας να μεταφέρουν χρήματα στη Χαμάς, η οποία κυβερνά την περιοχή από το 2007. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται με τη μορφή αγαθών, είπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το πιο δύσκολο καθήκον τους είναι να προσδιορίσουν εάν μια φιλανθρωπική οργάνωση είναι νόμιμη ή βοηθά κρυφά τη Χαμάς. Περιγράφουν αυτή τη διαδικασία ως ένα ατελείωτο παιχνίδι γάτας και ποντικιού.

Χρηματοδότηση από το Ιράν

Ξεκινώντας πριν από περίπου πέντε χρόνια, οι δαπάνες της Χαμάς χρηματοδοτούνταν με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από το Κατάρ μαζί με ένα επίδομα από την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, όλα με την έγκριση του Ισραήλ. Αυτά συμπλήρωναν τα πενιχρά τοπικά φορολογικά έσοδα.

Λέγεται ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές προσπάθειες της Χαμάς με περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, χρήματα που έρχονται μαζί με έσοδα από επενδύσεις της Χαμάς σε πολλές χώρες και δωρεές.

Το Ιράν δεν σχολίασε ποτέ τον βαθμό στον οποίο χρηματοδοτεί τη Χαμάς, αλλά υποστηρίζει ανοιχτά την ομάδα. Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ιράν παρέχει χρήματα λόγω της αντι-ισραηλινής τους στάσης.

Παρά την αύξηση των δωρεών, η Χαμάς δεν είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσει όλες αυτή τη στιγμή, επειδή ο πόλεμος κατέστησε πιο δύσκολη τη μεταφορά αγαθών και εξοπλισμού στη Γάζα, σύμφωνα με τον Λέβιτ. Ωστόσο, η ομάδα μπορεί να αποθηκεύσει τα κεφάλαια για αργότερα, ακόμη και αν χάσει την εξουσία στη Γάζα, είπε.

«Η Χαμάς μάλλον δεν είναι σε θέση να μεταφέρει όλα αυτά τα χρήματα αμέσως, ούτε έχει την ικανότητα να τα απορροφήσει όλα αμέσως», είπε ο Λέβιτ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ