Η Αγκυρα έβγαλε τον «Πορθητή» για έρευνες, στη θάλασσα βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κι αναμένεται και δεύτερο. Αλλά και η αμερικανική ExxonMobil ετοιμάζεται για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να προκαλέσει ο ενεργειακός «πυρετός» που επανέκαμψε μετά από μια περίοδο ηρεμίας. Τόσο οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί, που έχουν πιάσει θέση στα χρυσοφόρα οικόπεδα, όσο και η Τουρκία, η οποία είναι στριμωγμένη, απειλεί και παζαρεύει, κάνουν τις κινήσεις τους στην σκακιέρα.
Μια σκακιέρα που έχει επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία θα γίνει και το μεγάλο παιχνίδι που θα διαμορφώσει και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο του τουρκικού εκνευρισμού και λόγω εκλογών, έχει η δραστηριοποίηση του πλοίου – γεωτρύπανου «Πορθητής» το οποίο βγήκε στο Αιγαίο και μάλιστα ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Το «Fatih» βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας αλλά λόγω του τεράστιου όγκου του σε σχέση με τις προβλήτες, είχε πρόβλημα για να αγκυροβολήσει.
Η Αγκυρα προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή «Alanya – 1», ανοικτά του θερέτρου Αλάνια δηλαδή. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» στην Κύπρο, είναι έτοιμο να ξεκινήσει ενέργειες σε θαλάσσια περιοχή εκτός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με τους τεχνικούς, είναι έτοιμο να «χτυπήσει» δύο γεωτρήσεις κι εργάζεται πάνω σ’ αυτό το σενάριο.
Πλοία και γεωτρύπανα
Η έξοδος του «Πορθητή» εντάσσεται στο παιχνίδι εντυπώσεων που παίζει η Τουρκία και ειδικά ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικό σώμα.
Εκτός από το οικόπεδο Αλάνια υπάρχουν και στην περιοχή Φινίκη 1 (50 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο) έχουν γίνει έρευνες με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Όπως λένε τουρκικές πηγές, η πρώτη γεώτρηση θα δίνει πριν από τις εκλογές στις 24 Ιουνίου ώστε να δοθεί… πανηγυρικός τόνος και να αποκομίσει οφέλη ο «σουλτάνος».
Και σαν να μην έφτανε το γεωτρύπανα, και το «Μπαρμπαρός» δεν… μένει ήσυχο καθώς βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες κοντά στο ακρωτήριο του Απόστολου Ανδρέα. Το επόμενο διάστημα θα βγει για σεισμογραφικές έρευνες και το «Ορούτς Ρέις» το οποίο ανήκει στη διεύθυνση Γεωλογικής Επισκόπησης της Τουρκίας από το 2017 και ολοκλήρωσε το πρώτο του πρόγραμμα στη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε αναμονή για οδηγίες.
Οι ξένες εταιρείες
Καθόλου ήσυχες δεν πρόκειται να μείνουν, όμως, και οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν πάρει τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η επανάκαμψη της ιταλικής ENI που είχε αποχωρήσει μετά από ένα «θερμό» επεισόδιο με τουρκικό πλοίο. Παράλληλα, πρόσφατα πήγε στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της της Exxon Mobil για συζητήσεις με την Κυβέρνηση.
Οπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε ήδη το πρωί με τον ΥΠΕΞ Nίκο Χριστοδουλίδη ενώ ακολουθεί συνάντηση και με τον ίδιο στη Λευκωσία.
«Θα συζητήσουμε τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες όπως είναι προγραμματισμένο θα αρχίσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, προγραμματίζονται δυο γεωτρήσεις η μια μετά την άλλη στο τεμάχιο 10, και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι γεωλογικές ,γεωφυσικές μελέτες που ήταν απαραίτητες», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι της αμερικανικής εταιρείας είναι να κάνει έρευνες στις περιοχές «Δελφίνη», «Ανθεία» και «Γλαύκος». Λαμβάνει δε ιδιαίτερη σημασία η προειδοποίηση που απηύθυνε προχθές ο αμερικανός υφυπουργός Γουές Μίτσελ, προς την Τουρκία, να αφήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τις πετρελαϊκές πηγές της.
Η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για περιβαλλοντικά θέματα και τυχόν ναυάγια ή άλλα συναφή ευρήματα. Σύμφωνα με τον «Φ», οι επόμενοι κύκλοι ερευνών επικεντρώθηκαν σε τεχνικά θέματα, μετρήσεις δεδομένων κάτω από τον βυθό και αποτύπωση του βυθού, ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα σημεία που το γεωτρύπανο θα ακουμπήσει στον βυθό για να ξεκινήσει την κάθε διάτρηση.