«Προσευχές» στην κυβέρνηση μετά την αντίθεση της εκκλησίας στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

«Προσευχές» στην κυβέρνηση μετά την αντίθεση της εκκλησίας στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μετά το ιερό «όχι» από την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Κηρύγματα στους πιστούς, επιστολές στους βουλευτές και μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη συνοχή της.

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ένα 24ωρο μετά το ιερό «όχι» από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κηρύγματα στους πιστούς, επιστολές στους βουλευτές και μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη συνοχή της. Ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά εντός και εκτός των τειχών βρίσκεται η κυβέρνηση με τον βηματισμό της να γίνεται ολοένα και περισσότερο ασταθής. Έχοντας δύο μεγάλα ανοιχτά θέματα να διαχειριστεί (νομοσχέδιο για την ισότητα στην γάμο και νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο) έχει βρεθεί σε θέση άμυνας και στριμωγμένη στα σχοινιά.

Πρώτο βήμα στο υπουργικό συμβούλιο

Η πρώτη απόπειρα για φυγή προς τα εμπρός θα γίνει την Τετάρτη (24/01) στη σκιά του ομόφωνου «όχι» της Ιερά Συνόδου, για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η συμφωνία Ολυμπιακού- Σαν Λορέντζο για τον Γκαστόν Ερνάντες

Η Εκκλησία εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση φέρνει επί… υπουργικού τάπητος το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, να καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά».

Και αυτό γιατί, μετά την εισαγωγική παρουσίαση του νόμου αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι οι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ένας εκ των διαφωνούντων, ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Τι θα κάνει ο Βορίδης

Οι πληροφορίες επιμένουν, όπως έχει γράψει το in, ότι ο Βορίδης θα εκφράσει τις θέσεις του, αλλά χωρίς διάθεση να ανοίξει ενδοκυβερνητικό μέτωπο για το θέμα.

Όμως η πίεση που ασκείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών δεν είναι αμελητέα με τον Στέλιο Πέτσα να έρχεται να προστεθεί σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της παραίτησης του υπουργού Επικρατείας αν δεν υπερψηφίσει το γάμο των ομόφυλων.

Χτυπάνε καμπάνες για… τον Μάκη Βορίδη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αφού αρχικά είπε (ΣΚΑΪ) πως «ένας υπουργός που διαφωνεί έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράσει τη γνώμη του στο υπουργικού συμβούλιο (…)» πρόσθεσε πως αν δεν πείσει τους συναδέλφους του θα πρέπει μετά να αποχωρήσει. «Δεν μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο από το υπουργικό συμβούλιο και μετά κάποιο μέλος του να μην το ψηφίσει» απάντησε σε σχετική ερώτηση σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός κρίνει ποιός είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, έχει δηλώσει πως δεν θα το ψηφίσει το νομοσχέδιο. Έτσι, αναμένεται εντός της εβδομάδας να υποβάλλει τη παραίτησή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, τη θέση της θα πάρει η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Εγρήγορση ενόψει νέας ηχηρής παρέμβασης Σαμαρά

Οι αναταράξεις δεν περιορίζονται στο υπουργικό συμβούλιο αλλά φέρνει κλυδωνισμούς και στο κυβερνών κόμμα. Παρά τα «γαλάζια φροντιστήρια» η κυβερνητική παράταξη παραμένει διχασμένη επί του θέματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να μετρά κουκιά, και να βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της ηχηρής παρέμβασης που φέρεται να ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όσο και σε ιδεολογικοπολιτικές πτυχές που θα ακουμπάνε στον πυρήνα της ΝΔ,  σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Εν αναμονή νέας παρέμβασης Σαμαρά

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πριν λίγες μέρες, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με αιχμές κατά του  Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περί αποχής των διαφωνούντων.

Στην Ηρώδου Αττικού, εκτιμούν ότι τελικά γύρω στους 120 «γαλάζιους» βουλευτές θα υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση  το Μαξίμου εξακολουθεί να είναι αποφασισμένο να διευθετηθεί το συντομότερο το ζήτημα. Αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσει fast track διαβούλευση,  περίπου δύο εβδομάδων και  τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου να φτάσει στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι θα γίνει νόμος του κράτους «μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου».

Μετά φόβου… Εκκλησίας

Έχοντας μαζευτεί πολλά σύννεφα το ψιλόβροχο ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αποκλειστικό θέμα το επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θεσμοθετεί το δικαίωμα πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Εκκλησία εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο τονίζοντας πως «οι εμπνευστές του και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων».

Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αποφάσισε μάλιστα να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της για το νομοσχέδιο:

α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας.

β. Κείμενο «προς το λαό» σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομή φυλλαδίων)

γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολίτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  στις επαρχίες τους.

Στην κυβέρνηση δεν έπεσαν από τα σύννεφα μετά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως «η Εκκλησία έχει τις δικές της απόψεις που είναι σεβαστές». Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία, σημειώνοντας «κανένα σχόλιο» για την απόφαση της Ιεραρχίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ