Λίβανος: Στα πρόθυρα του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ με επίθεση σε στρατόπεδο του Ισραήλ και δολοφονίες

Με τις δολοφονίες διοικητών από πλευράς Ισραήλ και τις επιθέσεις στα στρατόπεδα από πλευράς Λιβάνου, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, ενώ ο υπ. Υγείας του Ισραήλ θέτει τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα.

Οι IDF λένε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές ή απώλειες μετά την εκτόξευση drones με εκρηκτικά από την Χεζμπολάχ στη βάση Σαφέντ, όπως μεταφέρει ο Guardian. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πλησιάζουν την Τρίτη προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, καθώς η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική οργάνωση εκτόξευσε εκρηκτικά drones σε μια βασική ισραηλινή βάση διοίκησης, δηλώνοντας ότι η επίθεση αποτελεί μέρος της απάντησής της στις πρόσφατες δολοφονίες υψηλόβαθμων διοικητών στο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «έναν αριθμό εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης» γνωστά και ως «drone αυτοκτονίας» στη βάση διοίκησης του ισραηλινού βόρειου στρατού στο Σαφέντ, με αυτή να αποτελεί την πρώτη φορά που στοχοποιεί την τοποθεσία.

Καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν σε όλο το βόρειο Ισραήλ την Τρίτη, ισραηλινά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν πολλούς στόχους στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήγματος σε ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan της οργάνωσης, ο οποίος είχε σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα. Πλέον η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να κάνει πίσω, όμως ούτε και το Ισραήλ.

O Νατζίμπ Μικάτι (στα δεξιά, με τον Σοζέπ Μπορέλ στα αριστερά) δεν μπορεί να πιέσει την Χεζμπολάχ για το οτιδήποτε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυποιυργός του Λιβάνου Μικάτι, βρίσκεται στην μέση ενός πολέμου που αφορά την χώρα του

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι – σουνίτης επιχειρηματίας και πολιτικός που αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος» και δεν ανήκει στη Χεζμπολάχ – δήλωσε ότι ενώ η χώρα του είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, απειλείται με πόλεμο.

«Επιδιώκουμε μόνιμη σταθερότητα και ζητάμε μια διαρκή ειρηνική λύση», δήλωσε ο Μικάτι. «Αλλά σε αντάλλαγμα λαμβάνουμε προειδοποιήσεις μέσω διεθνών απεσταλμένων για πόλεμο στο Λίβανο», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αναφερόμενες απειλές από το Ισραήλ που διαβιβάστηκαν μέσω ξένων διπλωματών. «Η θέση που επαναλαμβάνω σε αυτούς τους απεσταλμένους είναι: υποστηρίζετε την ιδέα της καταστροφής; Είναι αποδεκτό αυτό που συμβαίνει στη Γάζα;» Η Χεζμπολάχ αναφέρθηκε στις δολοφονίες του Ουϊσάμ αλ-Ταουίλ, ενός ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, τη Δευτέρα και του Σάλεχ αλ-Αρούρι, του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, την περασμένη εβδομάδα στην ανακοίνωσή της σχετικά με το χτύπημα στη βάση Σαφέντ. Και οι δύο δολοφονίες έλαβαν χώρα σε λιβανέζικο έδαφος.

Η Χεζμπολάχ είναι τόσο ένα πολιτικό κόμμα με υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου όσο και ένα μαχητική οργάνωση με δυνάμεις που είναι ισχυρότερες από τον εθνικό στρατό που καταστράφηκε ολοσχερώς το 2006. Ο Λίβανος έχει ένα σύστημα κατανομής της εξουσίας με κατανομή των βασικών ρόλων κατά μήκος των θρησκευτικών γραμμών. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι επιτέθηκε επίσης σε τουλάχιστον έξι ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων την Τρίτη.

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη μετακινηθεί από τη Γάζα στα σύνορα με τον Λίβανο.

Εκτοπισμένοι και από τις δύο μεριές

Η βία στα σύνορα έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν και από τις δύο πλευρές και έχει εγείρει φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ενταθεί. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δίνει μια ευκαιρία στη διπλωματία για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ να πυροβολεί ανθρώπους που ζουν στο βορρά του και να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει δράση για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ωστόσο, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια σειρά άκρως προκλητικών επιθέσεων εναντίον στόχων στο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλού προφίλ δολοφονίας του Αρούρι, του πρώτου πλήγματος στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό από το 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που σκοτώθηκε στην κηδεία την Τρίτη ήταν ο Αλί Χουσεΐν Μπαρτζί, διοικητής των εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτός είχε καθοδηγήσει την επίθεση στο Σαφέντ. Η δολοφονία έλαβε χώρα ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ συμμετείχαν στην κηδεία του Ταουίλ, με την κίτρινη σημαία της οργάνωσης να είναι τυλιγμένη πάνω από το φέρετρό του.

Μετά την δολοφονία του διοικητή της Χαμάς που ακολουθούθηκε από δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ, η οργάνωση δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Η πληροφορία που κάνει τα πάντα να δείχνουν τον πόλεμο πλήρους κλίμακας

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας διέταξε τα νοσοκομεία να είναι προετοιμασμένα για το ενδεχόμενο αυξημένων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και «να δεχθούν χιλιάδες θύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Kann.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών με στόχο την ηγεσία της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στις οποίες η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί αντίποινα. Οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των λιβανικών συνόρων συνεχίζονται από τις 7 Οκτωβρίου, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 μαχητές της Χεζμπολάχ. Τα πρόσφατα πλήγματα, ωστόσο, έχουν αυξήσει περαιτέρω τους φόβους για κλιμάκωση και άνοιγμα ενός μεγαλύτερου βόρειου μετώπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από