«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» – Ικανοποίηση Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» – Ικανοποίηση Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

«Θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας» Ελλάδας και ΗΠΑ, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές - Τι θα γίνει με τα F-35;

«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Η αναφορά αυτή στα συμφωνηθέντα εκτιμάται ότι αφορά στην έγκριση της πώλησης των αμερικανικών F-35 στη χώρα μας, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του «εξαιρετικού» τους επιπέδου, «θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού τώρα που η μπάλα «καίει»

O Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποδέχθηκε στην οικία του στα Χανιά τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αντάλλαξε απόψεις με τον Άντονι Μπλίνκεν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο διάλογος στις κάμερες

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως δεν θυμάται ποτέ «η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή», ενώ προσέθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, πως «φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία».

«Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Γεραπετρίτης: Στο πρόγραμμα των F-35 θα μπούμε

Για τα ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της Ελλάδας και στη Συνθήκη της Λωζάνης είχε μιλήσει το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν

Πριν από την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, καθώς και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και πως η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ – εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Από τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών συμπεραίνεται πως οι δύο πλευρές «χώρισαν» χωρίς να λάβουν αυτό που επεδίωκαν – ούτε οι ΗΠΑ πήραν μια σίγουρη απάντηση για το «ξεμπλοκάρισμα» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, ούτε η Τουρκία έλαβε κάποια δέσμεση για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ