Φουντώνουν οι διαφωνίες για την επιχείρηση Prosperity Guardian – Ποιες χώρες υποστηρίζουν την «μάχη» με τους Χούθι

Φουντώνουν οι διαφωνίες για την επιχείρηση Prosperity Guardian – Ποιες χώρες υποστηρίζουν την «μάχη» με τους Χούθι

Οι αντιδράσεις των χωρών μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη συγκρότηση συνασπισμού κατά των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συγκροτήσουν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 20 χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ομάδα, γνωστή και ως επιχείρηση Prosperity Guardian. Μετά την ανακοίνωση αυτή πολλές χώρες άρχισαν να διαφοροποιούνται από την ανακοίνωση των Αμερικανών.

Αφετηρία για την διαφωνία μεταξύ των κρατών η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για τη διασφάλιση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, με την ονομασία επιχείρηση Prosperity Guardian.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στον συνασπισμό, πέρα από τις ΗΠΑ, θα μετάσχουν οι Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϊχέλες.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία επίσης εντάχθηκαν στον συνασπισμό και ότι το σύνολο των χωρών είναι 20. Όμως, σημείωσε ότι τουλάχιστον οχτώ χώρες που μετέχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian δεν ήθελαν αυτό να ανακοινωθεί.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και η Ελλάδα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στην συγκρότηση του μετώπου αυτού μέσω μίας φρεγάτας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Στην ουσία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να συμμετάσχει φρεγάτα στην επιχείρηση.

«Η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», επεσήμανε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Μαχητές των Χούθι επιτίθενται στο δεξαμενόπλοιο Galaxy Leader

Δεν συμμετέχει η Ισπανία στον διεθνή συνασπισμό

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό, ο οποίος σχηματίστηκε για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Παρόλα αυτά, η Μαδρίτη δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο συγκεκριμένης αποστολής.

Έπειτα από αρκετές ημέρες δισταγμών κι εμφανούς αμηχανίας, η ισπανική κυβέρνηση διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο το βράδυ, πως αντιτίθεται στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Το υπουργείο θύμισε πως η «Αταλάντη», έχει περιοριστεί σε βαθμό που πλέον συμμετέχει μόνο μια χώρα (η Ισπανία), με μόλις ένα πλοίο (τη φρεγάτα Victoria), προειδοποιώντας ότι η αναζωπύρωση των πειρατειών στην περιοχή «απαιτεί» να γίνει η «μέγιστη επένδυση» στην αποστολή αυτή. «Η φύση και οι σκοποί της αποστολής (…) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που φιλοδοξείται να επιτευχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα», επέμεινε.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί για τον λόγο αυτό «απαραίτητο» να δημιουργηθεί «νέα και συγκεκριμένη» αποστολή, αφιερωμένη στην προστασία της θαλάσσιας κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η ad hoc αποστολή θα πρέπει να έχει «πεδίο δράσης», τα προσήκοντα «μέσα» και «στόχους», που θα «αποφασιστούν από τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ», έκρινε το υπουργείο διαβεβαιώνοντας πως «η Ισπανία δεν θα πρόβαλε αντίσταση με κανέναν τρόπο στη δημιουργία της».

Ποια η αντίδραση των υπόλοιπων χωρών

Μετά από την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και δήλωσε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή. Αλλά είπε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν είπε αν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις. Η φρεγάτα της Languedoc βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην συνέχεια, το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενο σε συγκεκριμένα αιτήματα που υπέβαλαν Ιταλοί πλοιοκτήτες. Είπε ότι αυτό αποτελεί μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεών του και δεν αποτελεί μέρος της επιχείρησης Prosperity Guardian.

Η Βρετανία δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα επιχειρήσει ως μέρος των συνδυασμένων ναυτικών δυνάμεων.

Τέλος, η Ολλανδία δήλωσε ότι θα στείλει δύο επιτελικούς αξιωματικούς και η Νορβηγία δήλωσε ότι θα στείλει 10 ναυτικούς αξιωματικούς στο Μπαχρέιν, την έδρα της CMF. Η Δανία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, στέλνοντας έναν αξιωματικό.

Η Ισπανία τίθεται εκτός της αποστολής Prosperity Guardian

Ποιοι ναυτικοί συνασπισμοί δραστηριοποιούνται στην Ερυθρά Θάλασσα

Αρκετοί ναυτικοί συμμετέχουν ήδη σε διεθνείς επιχειρήσεις για την προστασία των ναυτιλιακών οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλοίων από τους πειρατές που επί σειρά ετών διατάραξαν τη ναυσιπλοΐα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν:

– Η Επιχείρηση Atalanta, η οποία δημιουργήθηκε από τη Ναυτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σομαλία (EUNAVFOR), επιχειρεί στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό για να υποστηρίξει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την προστασία των θαλασσών από την πειρατεία. Το αρχηγείο της βρίσκεται στην Ισπανία.

– Η επιχείρηση Agenor είναι μια επιχείρηση υπό ευρωπαϊκή ηγεσία που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, μια σημαντική ναυτιλιακή οδό για τις εξαγωγές πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου.

– Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) είναι μια πολυεθνική ναυτική σύμπραξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η CMF έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων κρατών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών κρατών, περιφερειακών χωρών και άλλων εθνών. Μία από τις αποστολές της είναι η Combined Task Force 153 (CTF 153), η οποία επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ