Μη ικανοποιημένοι δηλώνουν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κοινής γνώμης. Υψηλό το ποσοστό εντός των συνόρων, χαμηλότερο σε επίπεδο ΕΕ.
Δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία οι Έλληνες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τελευταίο Ευρωβαρόμετρο και λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν είστε πολύ ικανοποιημένος/η, αρκετά ικανοποιημένος/η ή καθόλου ικανοποιημένος/η με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα το 63% απαντά μη ικανοποιημένος/η, ένα ποσοστό που φανερώνει πως κάτι πάει στραβά στη χώρα.
Στην ίδια έρευνα το 36% δηλώνει ικανοποιημένος/η, ποσοστό αρκετά χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς πως εκτός Ελλάδα οι πολίτες της ΕΕ, στην πλειοψηφία τους, δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κοινωνικοδημογραφική ανάλυση που επιχειρεί η έρευνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι νέοι ηλικίας 16-19 που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους δηλώνουν σε ποσοστό 67% μη ικανοποιημένοι με το ποσοστό αυτό να υποχωρεί αρκετά σε όσους δηλώνουν πως σπουδάζουν ακόμα. Η ηλικιακή ανάλυση του δείγματος δείχνει πως οι ηλικίες από 40 έως 54 σε ποσοστό 70% είναι μη ικανοποιημένοι.
Οι Έλληνες για την κατάσταση στην ΕΕ
Όσον αφορά στην ικανοποίηση με την κατάσταση της δημοκρατίας στην ΕΕ οι Έλληνες δείχνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και πάλι το ποσοστό είναι μειοψηφικό.
Συγκεκριμένα, το 42% δηλώνει ικανοποιημένος/η και το 54% δηλώνει μη ικανοποημένος/η.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, στο σύνολό τους δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 53% και μη ικανοποιημένοι σε ποσοστό 41%.
Και πάλι η ηλικιακή ομάδα που υπερισχύει στους μη ικανοποιημένους είναι η 40-54 με ποσοστό 64.
Το θέμα της καταπολέμησης της φτώχειας πρώτο απ’ όλα που θέλουν να δώσει προτεραιότητα του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ενδιαφέρον έχει επίσης η γνώμη των πολιτών για το ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Έλληνες να απαντούν πρώτο τη δημοκρατία, σε ποσοστό 38%. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας βρίσκεται στην κορυφή των απαντήσεων και στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών επίσης με 38%.
Τέλος, οι Έλληνες θέτουν το θέμα της καταπολέμησης της φτώχειας πρώτο μεταξύ εκείνων που θέλουν να δώσει προτεραιότητα του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ποσοστό 59%. Ακολουθούν η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με 54% και η δημόσια υγεία με 50%.
Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου έρχεται επίσης να επιβεβαιώσει πως ναι μεν τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά από την άλλη οκτώ από τους δέκα πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό βιοτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί.
Διπλή ανησυχία
Θυμίζουμε πως σε πρόσφατη έρευνα, σε επτά δυτικές χώρες, οι πολίτες πιστεύουν ότι η δημοκρατία στη χώρα τους βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το POLITICO, που είναι σε θέση να γνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας (Ipsos), σχεδόν επτά στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια, ενώ το 73% των ερωτηθέντων στη Γαλλία έχει την ίδια άποψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν ότι η δημοκρατία λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι προ πενταετίας.
Δυσαρέσκεια σχεδόν παντού και σε άλλη έρευνα
Σε όλες τις χώρες, εκτός από μία, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι είναι «δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών και ότι χρειάζονται «ριζικές αλλαγές».
Μόνο στη Σουηδία, το 58% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η έρευνα αποκάλυψε βαθιές αντιθέσεις για την κατάσταση της Ένωσης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπέρ της ΕΕ, αλλά η πλειονότητα υποστήριξε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μειοψηφικό είναι το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν κάποια επιρροή στις αποφάσεις της ΕΕ.
Μόνο στην Κροατία η ικανοποίηση από τους δημοκρατικούς θεσμούς, με 26%, ήταν υψηλότερη από την ικανοποίηση στο μ.ο. των ερωτηθέντων που έφτανε στο 21%.