Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν το 8χρονο αγοράκι που ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο - Αγωνία για γονείς και παιδιά, τι συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς
Με εικόνα σηπτικής καταπληξίας πάλευε το 8χρονο αγόρι για πέντε ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγλαϊα Κυριακού» που είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο θετικό στον στρεπτόκοκκο.
Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν το 8χρονο αγοράκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο εντατικολόγος Τάσος Χατζής εξηγώντας στη σηπτική καταπληξία τόνισε ότι σημαίνει πως «το αίμα πλέον δεν κυκλοφορεί καλά και τα κύτταρα όλου του σώματος δεν παίρνουν οξυγόνο».
«Με κάθε πονόλαιμο στο παιδάκι πρέπει να έχουμε τον νου μας»
Σύμφωνα πληροφορίες του Mega, το 8χρονο αγοράκι δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, κάτι που επιβεβαιώνουν, μάλιστα, πηγές από το σχολείο του παιδιού.
«Το 8χρονο αγοράκι έφυγε την Πέμπτη από το σχολείο με πονόκοιλο. Η δασκάλα του τηλεφώνησε στους γονείς την Παρασκευή και την ενημέρωσαν πως ανέβασε και πυρετό. Ξημερώματα Τρίτης οι γονείς πήγαν με το αμάξι το παιδί στο νοσοκομείο, αλλά δεν τον πρόλαβαν δυστυχώς», αναφέρει το σχολικό περιβάλλον του παιδιού.
Το γεγονός ότι το παιδάκι κατέληξε μέσα σε πέντε ώρες μαρτυρά πως η κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη.
Το χρονικό
Το αγοράκι διεκομίσθη στα επείγοντα του νοσοκομείου στις 04:00, την περασμένη Τρίτη. Οι γονείς ανέφεραν πως ξεκίνησε με έναν απλό πονόλαιμο πριν τέσσερις μέρες, με τη λοίμωξη να προχωρά ραγδαία με βήχα και υψηλό πυρετό για να φτάσει στο νοσοκομείο πλέον με σηπτικό σοκ.
«Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης και γ’ σφαιρίνης. Ταυτόχρονα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Αν και βγήκε θετικό στο τεστ στρεπτόκοκκου, η νεκροψία-νεκροτομή θα είναι αυτή που θα προσδιορίσει αν τελικά κατέληξε από αυτό ή αν υπήρχε κάποια άλλη αιτία.
«Στο σχολείο μας υπάρχουν πολύ αραιά κρούσματα στρεπτόκοκκου, ένα – δύο κρούσματα από την αρχή της χρονιάς και όχι στην τάξη του 8χρονου. Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Ήταν αγαπητός μας μαθητής, πήγαινε στην τρίτη δημοτικού. Είναι πολύ καλή οικογένεια και έχει άλλο ένα αδερφάκι στο Γυμνάσιο. Η υγεία του δεν μας είχε δείξει κάτι που να ανησυχούμε. Δεν ήταν ούτε ασθενικό το παιδί. Ήταν πολύ ξαφνικό και αναπάντεχο για όλους μας», ανέφερε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου του 8χρονου.
Σημειώνεται ότι η κηδεία του 8χρονου αγοριού θα γίνει αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το μεσημέρι.
Αγωνία για γονείς και παιδιά
Έντονη είναι η ανησυχία των γονέων, με τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στα σχολεία να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.
«Κάθε χρόνο έχουμε τέτοια προβλήματα, με παιδιά κυρίως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζονται, βέβαια έχουμε και τα περιστατικά αυτά του θανάτου από καταπληξία ή άλλα ζητήματα», ανέφερε ο παθολόγος Κωνσταντίνος Κουτσομητέλης.
Το strep test είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αρκεί να γνωρίζει κανείς τον τρόπο χρήσης, με τους παιδιάτρους να εξηγούν πως ένας φαινομενικά αθώος πονόλαιμος μπορεί να ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους.
«Με κάθε πονόλαιμο στο παιδάκι πρέπει να έχουμε τον νου μας. Εάν ο πυρετός είναι ψηλός και περνάει το 3ήμερο θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον γιατρό», συμπλήρωσε ο παθολόγος.
«Δεν χρειάζεται πανικός», λέει η Παγώνη
Μιλώντας στο Mega η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός για τον στρεπτόκοκκο, επισημαίνοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους όταν το παιδί τους εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο και πυρετό.
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός, είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής, οι μητέρες θα πρέπει να προσέχουν, επειδή τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να περιγράψουν τα συμπτώματά τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι όταν ξεκινά ένας πονόλαιμος και πυρετός δεν χρειάζεται αμέσως να πάνε στο νοσοκομείο, αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος θα δώσει οδηγίες τι πρέπει να κάνουν και πως να διαχειριστούν την περίπτωση του παιδιού τους», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.