Η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν εκ νέου την αμετάβλητη θέση και τη στήριξή τους στο μαροκινό σχέδιο αυτονομίας στη Σαχάρα, το οποίο αξιολογούν ως «σοβαρό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό».
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ζητήματος της Σαχάρας για το Βασίλειο του Μαρόκου, καθώς και τις σοβαρές και αξιόπιστες προσπάθειές του για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, ο ισπανός ΥΠΕΞ, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, επανέλαβε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Ραμπάτ (13-14 Δεκεμβρίου) τη θέση της χώρας του, όπως αυτή εκφράστηκε στην Κοινή Διακήρυξη της 7ης Απριλίου 2022 και επιβεβαιώθηκε από τη διακήρυξη της 12ης συνόδου κορυφής Μαρόκου-Ισπανίας, τον Φεβρουάριο του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Διακήρυξη του Απριλίου 2022, η οποία προέκυψε από τη συνάντηση του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ορίζει ότι «η Ισπανία αξιολογεί τη μαροκινή πρωτοβουλία για αυτονομία, που παρουσιάστηκε το 2007, ως την πλέον σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση για την επίλυση αυτής της διαμάχης».
Διαβάστε επίσης: Λίβερπουλ: Το 17χρονο wonderkid των 50 εκατ. ευρώ που έχει «τρελάνει» τον Κλοπ (vid)
Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε, σε μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Χ, την επίσκεψη του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας ως «εποικοδομητική», διευκρινίζοντας ότι Μαδρίτη και Ραμπάτ υπογράμμισαν εκ νέου, με την ευκαιρία αυτή, τους «ισχυρούς δεσμούς φιλίας, γειτονίας και συνεργασίας» που τις ενώνουν. Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι τον κύριο Αλμπάρες υποδέχθηκε, κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης διμερούς επίσκεψης σε χώρα του εξωτερικού από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, πριν τη συνάντησή του με τον μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα, ο αρχηγός της μαροκινής κυβέρνησης, Αζίζ Ακανούς.
Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε την παραμονή της επίσκεψης του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τη Βόρεια Αφρική, Τζόσουα Χάρις, στο Μαρόκο (17-18 Δεκεμβρίου), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη «σαφή και σταθερή και αμετάβλητη» θέση της χώρας στο ζήτημα της Σαχάρας, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο μαροκινό σχέδιο αυτονομίας ως «σοβαρό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό».
Αφού υπενθυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εκτιμούν ότι πρέπει να επιτευχθεί πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», το ίδιο δελτίο τύπου της αμερικανικής διπλωματίας υπογραμμίζει ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – και οι οποίες συμφωνήθηκαν αμοιβαία από τα μέρη και αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ με πνεύμα ρεαλισμού και συμβιβασμού – θα έδινε οριστική λύση στο ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τη μαροκινή πρόταση για αυτονομία ως σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική».