Γάζα: Ένας στους έξι Παλαιστίνιους έχει κάποια μολυσματική ασθένεια που σχετίζεται μετο νερό ή την περίθαλψη

Γάζα: Ένας στους έξι Παλαιστίνιους έχει κάποια μολυσματική ασθένεια που σχετίζεται μετο νερό ή την περίθαλψη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Γάζα οι Παλαιστίνιοι είναι πολλά και σημαντικά, το χειρότερα είναι το μολυσμένο νερό και η απουσία φαρμάκων με αποτέλεσμα να σαρώνουν οι μεταδοτικές ασθένειες.

Η ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας έχει καταστήσει ανέφικτη τη συλλογή στοιχείων για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων και των παιδιών που βασανίζονται από ασθένειες. Η έλλειψη τροφής και το μολυσμένο νερό, επιτείνουν τα προβλήματα.

Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας και την UNRWA, ανέφερε τουλάχιστον 369.000 περιπτώσεις μολυσματικών ασθενειών.

Ωστόσο, η Σάνον Μπάρκλεϊ, επικεφαλής της ομάδας συστημάτων υγείας στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ανέφερε ότι ο προαναφερόμενος αριθμός περιορίζεται στη νότια Γάζα και δεν περιλαμβάνει τα κρούσματα στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προβλέπει έναν πολύ υψηλότερο αριθμό.

Άτομα όλων των ηλικιών δοκιμάζονται αλλά τα πιο δύσκολα είναι για τα παιδιά.

Οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες έχουν τα πιο βαριά συμπτώματα

Σύμφωνα με την Μπάρκλεϊ, οι μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα ή η πνευμονία, είναι από τις πιο συχνές, αλλά κυκλοφορούν και πιο ήπιες ασθένειες, με αποτέλεσμα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ανοσοανεπάρκεια να κινδυνεύουν από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους λόγω των προϋπαρχουσών ζοφερών συνθηκών διαβίωσης στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι Παλαιστίνιοι.

Σε μια κραυγή αγωνίας στους New York Times, η Σαμάχ αλ Φάρα, μια 46χρονη μητέρα 10 παιδιών, δήλωσε ότι ολόκληρη η οικογένειά της είναι άρρωστη εν μέσω του αγώνα της να τους κρατήσει ασφαλείς σε έναν παλαιστινιακό καταυλισμό στη Ράφα. «Όλα τα παιδιά μου έχουν υψηλό πυρετό και ιό στομάχου», είπε. Ως αποτέλεσμα του ύπνου στο γυμνό πάτωμα του καταυλισμού, η Σαμάχ και τα παιδιά της έχουν όλοι ηψηλό πυρετό, χρόνια διάρροια και εμετό.

Περιέγραψε ότι το νερό που χρησιμοποιούν για να πίνουν είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν για να καθαρίζουν, το οποίο είναι σαφώς μολυσμένο, καθώς, όπως είπε, τα χέρια της ένιωθαν πιο βρώμικα όταν πλένονταν. Μοιράστηκε επίσης τους αγώνες των δύο μικρότερων παιδιών της, της Χάλα, 6 ετών, και του Μοχάμεντ, 9 ετών.

Η Χάλα είναι πολύ αδύναμη για να κουνηθεί ή να ζητήσει φαγητό, παρόλο που πεινούσε τις τελευταίες εβδομάδες από τότε που εκτοπίστηκαν, εμφάνισε ένα εξάνθημα που κάλυπτε την πλάτη της και κόλλησε ψείρες που δεν μπορούν να ξεπλυθούν επειδή η μητέρα της δεν έχει χρήματα για σαμπουάν, ενώ ο Μοχάμεντ έχει κρίσεις επιληψίας λόγω του χρόνιου πυρετού του.

Η UNRWA προειδοποιεί για επιδημία ηπατίτιδας Α στη Γάζα εν μέσω ισραηλινής επίθεσης

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, εξέδωσε προειδοποίηση για την κλιμακούμενη επιδημία ηπατίτιδας Α στην περιοχή, τονίζοντας τις συντριπτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία-καταφύγια της UNRWA λόγω των εκτεταμένων εκτοπίσεων στις νότιες περιοχές.

«Σε ένα από τα σχολεία μας, είχαμε τώρα επιδημία ηπατίτιδας Α», δήλωσε.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γουάιτ αναγνώρισε τις σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση της υγιεινής μέσα στα καταφύγια, όπου οι άνθρωποι είναι πυκνά στοιβαγμένοι σε αίθουσες διδασκαλίας, με κατά μέσο όρο 150 άτομα να μοιράζονται ένα μόνο μπάνιο.

Δήλωσε λακωνικά: «Ο κίνδυνος της νόσου είναι έντονα παρών στη Γάζα αυτή τη στιγμή».

Σε άλλο σημείο των παρατηρήσεών του, ο Διευθυντής Υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα τόνισε ότι ο επικρατών κίνδυνος της ασθένειας στη Γάζα αυξάνεται από το γεγονός ότι τα σχολεία της UNRWA, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα, σήμερα φιλοξενούν πάνω από 6.000 άτομα στη νότια περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ