Όσα αποτυπώνονται στις τέσσερις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου που έχουν δημοσιευτεί - Σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα, η εικόνα της διασπασμένης Κεντροαριστεράς
Σημαντικές απώλειες τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή επί του συνόλου εν όψει των ευρωεκλογών παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο, μόλις έξι μήνες από τη διεξαγωγή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει ποσοστό 40,56%. Οι μετρήσεις της πρόθεσης ψήφου των τεσσάρων δημοσκοπήσεων (Realpolls, MRB, Interview, GPO) αφορούν τις ευρωεκλογές, που, ανέκαθεν, εκτιμώνται πιο «χαλαρές» ή ως μέσο έκφρασης της δυσαρέσκειας των πολιτών.
Από τον Ιούνιο έως σήμερα έχουν σημειωθεί οι καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στη χώρα, τα φαινόμενα οπαδικής βίας, με σημαντικότερα την καταδρομική επίθεση 150 Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, όπως και φυσικά το τελευταίο περιστατικό με τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη».
Σε όλα αυτά τα γεγονότα προστίθεται η συνεχιζόμενη καλπάζουσα ακρίβεια που αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο ανησυχίας των πολιτών είναι και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από τη ΝΔ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση των επαγγελματιών. Βέβαια, ακόμη και μετά την ψήφισή του οι επαγγελματικοί φορείς έχουν διαμηνύσει ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη, ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης πήρε χθες το βράδυ απόφαση για παράταση της αποχής από τα καθήκοντά του έως τις 5 Ιανουαρίου.
Ακόμη, υπήρξαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου όπου η ΝΔ, αν και κατάφερε να κερδίσει έξι περιφέρειες (συν της Κρήτης μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και τον δήμο Πειραιά (πάλι μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), έχασε τις υπόλοιπες από ανεξάρτητους κεντροδεξιούς υποψηφίους, όπως και τη Θεσσαλία από τον Δημήτρη Κουρέτα, που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ακόμη, ηττημένη βγήκε στους κεντρικούς δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, με τους υποψήφιους της Κεντροαριστεράς (κ.κ. Δούκας και Αγγελούδης) να νικούν τους υποψηφίους της ΝΔ (κ.κ. Μπακογιάννη και Ζέρβα).
Απώλειες και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ
Η Realpolls στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει τη ΝΔ σε ποσοστό 29% (απώλειες 11,56%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει 37,4% (απώλειες 3,16%).
Η MRB στην πρόθεση ψήφου δείχνει τη ΝΔ να λαμβάνει 32,5% (απώλειες 8,06%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει στη δημοσκόπηση 38,8% (απώλειες 1,76%).
Η Interview στην εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει τη ΝΔ με ποσοστό 29,2% (απώλειες 11,36%). Στην αναγωγή επί του συνόλου την εμφανίζει να λαμβάνει 32% έως 36% (απώλειες 4,56% έως 8,56%).
Τέλος, η GPO δείχνει τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου να παίρνει ποσοστό 31,5% (απώλειες 9,06%), χωρίς να παρουσιάζει αναγωγή επί του συνόλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παλεύει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Νέα Αριστερά με το… όριο
Οι φθορές του κυβερνώντος κόμματος ενδεχομένως να ήταν ακόμη ισχυρότερες σε περίπτωση που η κρίση και εντέλει η διάσπαση στην αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον για περίπου τρεις μήνες.
Μπορεί μεν η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση να είναι αυξανόμενη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως, αυτή, δεν υπήρχε σε ποιον πολιτικό σχηματισμό να διοχετευτεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρισκόταν σε διαρκή περιδίνηση, η Νέα Αριστερά που προήλθε από αυτόν μετρά μόλις λίγες μέρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και έδειξε να καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, αυτά δεν ήταν ικανά για να τον κατατάξουν δεύτερο κόμμα -οριστικώς- στις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη, κερδισμένο αναδεικνύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ενώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα κόμματα της δεξιάς από τη ΝΔ πολυκατοικίας δεν δείχνουν να κερδίζουν δημοσκοπικά, αλλά το ανάποδα, σε μερικές εκ των δημοσκοπήσεων δηλαδή αποτυπώνεται να χάνουν δυνάμεις.
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε μάχη για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν αμφίρροπα αποτελέσματα.
Απώλειες λόγω της διάσπασης και της εσωκομματικής κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν μετά και το τέλος της εσωκομματικής κρίσης να «ξεφύγουν από τις φωτογραφίες της κακής περιόδου» που διανύσαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. «Νομίζω ότι όλα αυτά σιγά σιγά θα ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτά δεν είναι ευχολόγια. Είναι η πεποίθηση που διαμορφώνεται, επειδή ακριβώς χτίζονται οι βάσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ3 η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δώρα Αυγέρη.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 17,83%.
Η Realpolls στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ποσοστό 10,2% (απώλειες 7,63%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει 14,7% (απώλειες 3,13%).
Η MRB στην πρόθεση ψήφου δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να λαμβάνει 10,9% (απώλειες 6,93%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει στη δημοσκόπηση 13% (απώλειες 4,83%).
Η Interview στην εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ποσοστό 13,8% (απώλειες 4,03%). Στην αναγωγή επί του συνόλου τον εμφανίζει να λαμβάνει 15% έως 17% (απώλειες 0,83% έως 2,83%).
Τέλος, η GPO δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρόθεση ψήφου να καταγράφει ποσοστό 9,1% (απώλειες 8,73%), χωρίς να παρουσιάζει αναγωγή επί του συνόλου.
Μικρά κέρδη στις τέσσερις δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη δίνει έμφαση στο πρόγραμμά της, επιχειρώντας εξωστρεφείς δράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Νοέμβριο είχε σχολιάσει πως δεν θέλει να δει κανέναν πανηγυρισμό από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δημοσκοπική άνοδο, καθώς, όπως είπε, είναι «το ΠΑΣΟΚ να είναι η νικηφόρα δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 11,84%.
Η Realpolls στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 9,8% (απώλειες 2,04%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει 12,8% (κέρδη 0,96%).
Η MRB στην πρόθεση ψήφου δείχνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λαμβάνει 12,2% (κέρδη 0,36%), ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει 14,6% (κέρδη 2,76%).
Η Interview στην εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 12,4% (κέρδη 0,56%). Στην εκτίμηση ψήφου την εμφανίζει να λαμβάνει 14% έως 16% (κέρδη 2,16% έως 4,16%).
Τέλος, η GPO δείχνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου να συγκεντρώσει ποσοστό 10,2% (απώλειες 1,64%), χωρίς να παρουσιάζει αναγωγή επί του συνόλου.
Εκτός Ευρωβουλής σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Αριστερά
Η Νέα Αριστερά -αν και έχει λίγες μέρες ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου- τα ευρήματα την παρουσιάζουν να μάχεται σκληρά για την είσοδό της στην Ευρωβουλή. Από πλευράς της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνεται ότι υπάρχει ένας μαραθώνιος μπροστά τους και το ζητούμενο είναι να γίνει «συγκροτημένη και σοβαρή δουλειά».
Η Realpolls στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει τη Νέα Αριστερά σε ποσοστό 3,1%, ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει 3,2%.
Η MRB στην πρόθεση ψήφου δείχνει τη Νέα Αριστερά να λαμβάνει 2,1%, ενώ στην αναγωγή επί του συνόλου λαμβάνει στη δημοσκόπηση 2,5%.
Η Interview στην εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει τη Νέα Αριστερά με ποσοστό 2,5%. Στην αναγωγή επί του συνόλου την εμφανίζει να λαμβάνει 2,5% έως 3,5% .
Τέλος, η GPO δείχνει τη Νέα Αριστερά στην πρόθεση ψήφου να παίρνει ποσοστό 2,8%, χωρίς να παρουσιάζει αναγωγή επί του συνόλου.