Έμφαση στις κόκκινες γραμμές από την αντιπολίτευση εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Έμφαση στις κόκκινες γραμμές από την αντιπολίτευση εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η αντιπολίτευση στηρίζει τον διάλογο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας αλλά δίνει έμφαση στις κόκκινες γραμμές που πρέπει να διατηρήσει η χώρα, με αιχμές για «ενδεχόμενες υποχωρήσεις» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σημείο σύγκλησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς είναι η στήριξη στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, βάζοντας με έμφαση, όμως, στο τραπέζι το ζητούμενο των κόκκινων γραμμών ανάμεσα στις δύο χώρες και της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Αξιοσημειώτες είναι οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για ενδεχόμενες «υποχωρήσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αναφορά του ΚΚΕ σχεδίου προώθησης «συνεκμετάλλευσης-συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», όπως και της Νέας Αριστεράς, που υποστηρίζει ότι η στάση της ΝΔ γεννά προβληματισμούς.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρει στον πατριωτισμό με αιχμή τον Κασσελάκη και επιτίθεται στον Μητσοτάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει στροφή στον όρο «πατριωτική Αριστερά», δίνοντας, παράλληλα, μεγάλη βάση στις ελληνοτουρκικές και διεθνείς σχέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπως και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε, υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Κασσελάκη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στην Κύπρο.

«Λοιπόν, ο πατριωτισμός για εμάς δεν είναι λέξη, είναι πράξη. Και αυτό έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τη στάση μας Είμαστε η Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάει για υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος!», είχε τονίσει ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη. «Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει. Εμείς, εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχουμε ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι μάθαμε από την τουρκική πλευρά για την ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, διαμηνύει ο Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δια μέσω της εκπροσώπου Τύπου της Δώρα Αυγέρη, υπογράμμισε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και ως αξιωματική αντιπολίτευση και όταν ήταν στην κυβέρνηση, είναι σταθερή».

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Έχοντας ως σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε αρκετούς τομείς. Ο διάλογος όμως αυτός θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας και βέβαια την ειρήνη στην περιοχή. Και ο διάλογος αυτός πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

«Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτιμάμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: μη αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση κυριαρχίας της χώρας, αποκλεισμός οποιασδήποτε συζήτησης για τη συνεκμετάλλευση, μη απεμπόληση του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο διάλογος αυτός πρέπει να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Χρειάζεται επίσης να καθορίζονται με σαφήνεια οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση συμμαχιών ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί ειλικρινά και μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και τον ευρωτουρκικό διάλογο. Δηλαδή, να μην «μπαίνει και βγαίνει» από αυτό το διάλογο «ρυθμίζοντας» τη δική της ένταση και να μην έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζει εντυπώσεις ο κ. Ερντογάν», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

ΠΑΣΟΚ: Σεβασμός του διεθνούς δικαίου και εγκατάλειψη επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του επισημαίνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς και της διεξαγωγής διαλόγου με δεσμευτική ατζέντα και χρονοδιάγραμμα.

Ενός διαλόγου που, όμως, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, «για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: τον αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την οριστική εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει «στην πάγια εθνική θέση» ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει «στην πάγια εθνική θέση»

ΚΚΕ: «Προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» – Θετικό στον διάλογο

Θετικό στον διάλογο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας είναι και το ΚΚΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις ή ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος ενός κράτους με ένα άλλο κράτος των κυβερνήσεων ιδιαίτερα αν είναι γειτονικά κράτη και μάλιστα Ελλάδας-Τουρκίας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όμως, ταυτόχρονα, κάνει λόγο για προώθηση συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, θέση που εξέφρασε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται «θετικά μέτρα» χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου ‘οδικού χάρτη’ που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρίνος.

Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα «απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων, που αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και καταλήγει, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, στο «καζάν – καζάν», δηλαδή στη μοιρασιά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος.

«Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη συνάντηση.

«Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου»

Νέα Αριστερά: Στηρίζει τον διάλογο, κάνει λόγο για «ασυνέχειες και αντιφάσεις» στην πολιτική της ΝΔ

Ως θετικό βήμα εκτιμά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και την επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας η Νέα Αριστέρα, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου με τη γειτονική χώρα.

Η Σία Αναγνωστοπούλου μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, υπογράμμισε ότι η σχέση με την Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής και σε διμερές και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, πάντοτε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την απόλυτη προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σημειώνοντας πάντως ότι τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής από την πλευρά της ΝΔ γεννούν προβληματισμό, καθώς δεν λείπουν ούτε οι «ασυνέχειες και οι αντιφάσεις στην πολιτική της», ούτε η «εργαλειοποίηση για λόγους εσωτερικής ή και εσωκομματικής μικροπολιτικής» των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ακόμη, η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι η βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα επιτευχθεί μακροπρόθεσμα, εφ’ όσον η προκλητική και ενίοτε απειλητική ρητορική και πρακτική της τουρκικής πλευράς εξαλειφθεί, και μόνο με την επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Η βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα επιτευχθεί μακροπρόθεσμα»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ