Στα απρόβλεπτα γεγονότα περιλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προσομοιάζουν με φυσική καταστροφή
Κρατικές ενισχύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος είναι η στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.
Διαβάστε επίσης: Εθνική ομάδα: Οι 11 «σίγουροι» για το Προολυμπιακό τουρνουά και οι υποψήφιοι που διεκδικούν την θέση για την 12αδα (pics)
Στα απρόβλεπτα αυτά γεγονότα περιλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, ανεμοστρόβιλοι, ηφαιστειακές εκρήξεις, μεσογειακοί κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές) και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προσομοιάζουν με φυσική καταστροφή (π.χ. καταιγίδες, χαλάζι, πάγος, ανεμοθύελλα, ισχυρές ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και σοβαρή ξηρασία).
Βάσει του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, οι ενισχύσεις θα δοθούν υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.
Στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων
Το σκεπτικό της απόφασης
Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως των άρθρων 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) και 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επανορθώνουν τις ζημίες που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα και να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές.
Επίσης, η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Κατέληξε δε, στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, δεδομένου ότι περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο μέτρο, και ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό SA.108744 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.