Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πότε ξεκινάει η κατάπαυση πυρός – Πώς και με ποια κριτήρια θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πότε ξεκινάει η κατάπαυση πυρός – Πώς και με ποια κριτήρια θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δίνοντας λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ εξήγησε με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό.

Το πρωί της Παρασκευής (24/11), θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Κατάρ που έχει αναλάβει μαζί με την Αίγυπτο ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής στις 7:00 και θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, ενώ εξήγησε με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό και πώς θα καταρτιστούν οι κατάλογοι με τα ονόματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανταλλαγή 50 Ισραηλινών γυναικών που κρατούνται στη Γάζα με 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά σε ισραηλινές φυλακές θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 η ώρα. Εκείνη την ώρα θα απελευθερωθούν οι πρώτοι 13 όμηροι αφού αυτή η διαδικασία θα γίνει σταδιακά.

Όπως είπε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, «όσοι όμηροι προέρχονται από τις ίδιες οικογένειες θα απελευθερωθούν μαζί. Προφανώς κάθε ημέρα θα απελευθερώνεται ένας αριθμός πολιτών, όπως συμφωνήθηκε, ώστε να φτάσουμε συνολικά στους 50 μέσα στις τέσσερις ημέρες».

«Οι επικοινωνίες που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα με τους Αιγύπτιους και τα μέρη της σύγκρουσης που βρίσκονται εδώ στη Ντόχα», πρόσθεσε ο Ματζίντ.

«Οι συναντήσεις κύλησαν πολύ καλά και σε θετικό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα ήταν φυσικά το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας, το οποίο πάντα λέγαμε ότι έπρεπε να είναι κάτι συγκεκριμένο και πολύ έτοιμο για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εμφανίστηκε αισιόδοξος ώστε να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία στην περιοχή. «Με την έναρξη της κατάπαυσης πυρός, η ελπίδα μας είναι ότι θα οδηγήσει στην επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας και μόνιμης ειρήνης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καταριανού ΥΠΕΞ, «στις τέσσερις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για τους υπόλοιπους απαχθέντες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος θα αποτελέσουν πλήρες μέρος της επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους. Η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει συνολική παύση των μαχών στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Τα κριτήρια απελευθέρωσης των ομήρων

Τα κριτήρια για το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, είπε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, «ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και η εστίασή μας ήταν να απομακρύνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά από τον κίνδυνο το συντομότερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η δυναμική που μεταφέρει αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει να τους βγάλουμε όλους εγκαίρως έξω και ταυτόχρονα, φυσικά, να μειώσουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που πραγματοποιείται».

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.

«Περιμένουμε να εισέλθει η βοήθεια το συντομότερο δυνατό από το πέρασμα της Ράφα», δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

«Θα καλύψει ένα τμήμα των αναγκών στη Γάζα, καθώς ανάγκη είναι τόσο μεγάλη», εξήγησε.

«Φυσικά, στόχος μας είναι αυτή η συμφωνία να καταλήξει σε μια μόνιμη εκεχειρία», τόνισε ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Όπως  είπε στους δημοσιογράφους στην Ντόχα ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

«Μπορώ όμως να σας πω ότι η συμφωνία είναι αμοιβαία, οπότε αναμένουμε να γίνει απελευθέρωση και από την ισραηλινή πλευρά ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των ομήρων γύρω στις 16:00 το απόγευμα», είπε.

«Η πρώτη απελευθέρωση (σ.σ. ομήρων) θα αφορά 13 άτομα – γυναίκες και παιδιά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

«Αυτό θα συμβαίνει κάθε μέρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο, όπου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ασφαλής για να μπορούν να κυκλοφορούν. Θα παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη», είπε.

Η λίστα των ονομάτων θα πηγαίνει ανά ημέρα

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η λίστα με τα ονόματα ομήρων και κρατουμένων είναι μια «διαδικασία (σ.σ. που θα πηγαίνει) ημέρα με την ημέρα».

«Όταν θα έχουμε επιβεβαιώσει και τις δύο λίστες, τότε θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω. Αλλά υπάρχει συμφωνία με τα χρονικά διαστήματα. Οι ομάδες μας εργάζονται νυχθημερόν», πρόσθεσε.

«Οι κατάλογοι που ανταλλάχθηκαν σήμερα ήταν οι κατάλογοι της πρώτης ημέρας», ξεκαθάρισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Ο εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να σημάνει παραβίαση της συμφωνίας.

«Η συμφωνία αφορά την πλήρη παύση των εχθροπραξιών εντός των τεσσάρων ημερών. Έτσι, προφανώς οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών οποιουδήποτε είδους θα αποτελούσε παραβίαση.

Είναι πολύ σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές, ώστε οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση, όπως κι αν ορίζεται, να κοινοποιείται αμέσως και στις δύο πλευρές και να υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουμε από αυτήν και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε με τη συμφωνία», τόνισε ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι έτοιμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επί τόπου. Ελπίζουμε λοιπόν ότι μέχρι τις 7 π.μ. αύριο και όλα θα σταματήσουν και θα έχουμε την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, του πώς θα γίνει αυτό ήταν πολύ δύσκολες. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα προκαλέσει ζημιά στη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων, αλλά και ότι οι παράμετροι της συμφωνίας θα συμφωνηθούν με την επιχειρησιακή έννοια μεταξύ των δύο πλευρών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ