Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πενθήμερη παύση της σύγκρουσης και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, παιδιών και γυναικών, από πλευράς Χαμάς.
Σύμφωνα με την Washington Post, το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονται να συμφώνησαν σε πενθήμερη παύση των μαχών -όχι εκκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός- και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών ομήρων. Η συμφωνία όπως περιγράφεται φαίνεται ως ένα καλό πρώτο βήμα.
Μια πενθήμερη παύση των μαχών, που θα παρακολουθείται από εναέρια επιτήρηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών από την αιχμαλωσία στη Γάζα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τους όρους της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης: Σε ανοδική τροχιά οι αιτήσεις για Golden Visa στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία που θα απελευθερώσει δεκάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα την πενθήμερη παύση των συγκρούσεων και την αθρόα ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.
Οι όροι της συμφωνίας
Η απελευθέρωση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες -εκτός αν υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής- θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη διαρκή παύση των συγκρούσεων στη Γάζα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διατάξεις της.
Σύμφωνα με τους όρους μιας λεπτομερούς, εξασέλιδης συμφωνίας, όλα τα μέρη της σύγκρουσης θα παγώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ θα απελευθερωθούν αρχικά 50 ή περισσότεροι όμηροι σε μικρότερες παρτίδες κάθε 24 ώρες.
Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους 239 ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας. Η εναέρια επιτήρηση θα παρακολουθεί τις κινήσεις στο έδαφος για την αστυνόμευση της παύσης.
Η διακοπή των μαχών έχει επίσης ως στόχο να επιτρέψει τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, που θα εισέλθει στον πολιορκημένο θύλακα από την Αίγυπτο.
Η διεθνής πίεση φάινεται να απέδωσε
Το περίγραμμα της συμφωνίας καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαμάς, η οποία εκπροσωπήθηκε έμμεσα από διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με Άραβες και άλλους διπλωμάτες.
Αλλά παρέμενε ασαφές μέχρι τώρα ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε να σταματήσει προσωρινά την επίθεσή του στη Γάζα, εφόσον οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.
Η ανησυχία για τους αιχμαλώτους – δύο από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρέθηκαν νεκροί – μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των παλαιστινιακών απωλειών μεταξύ των αμάχων έχουν αυξήσει σταθερά την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ζητήσει πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός.
Πρόσωπο με σαφή εικόνα των συζητήσεων -υπό την προστασία της ανωνυμίας- δήλωσε πως η απόφαση να αποδεχτεί τη συμφωνία είναι δύσκολη για το Ισραήλ.
Ενώ υπάρχει ισχυρή εσωτερική πίεση στον Νετανιάχου να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους, υπάρχουν επίσης δυνατές φωνές στο Ισραήλ που απαιτούν από την κυβέρνηση να μην κάνει παζάρια για την απελευθέρωσή τους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια παύση θα επέτρεπε στη Χαμάς να συγκεντρώσει τους ομήρους και ότι θα μπορούσαν να γίνουν διευθετήσεις για τη συνοδεία τους με ασφάλεια μέσα από το πεδίο της μάχης.Δεν ήταν σαφές ότι οι Αμερικανοί ή άλλοι ξένοι θα συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική δόση απελευθέρωσης. Η ελπίδα είναι ότι αν η απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών είναι επιτυχής, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες ομάδες αιχμαλώτων.