Πώς το Ιράν χτίζει ένα παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο εναντίον του Ισραήλ

Το Ιράν, με τη βοήθεια των πληρεξουσίων του, συνήθιζε ανέκαθεν να επιτίθεται σε αραβικά κράτη που, κατά την άποψη των φονταμενταλιστών, είναι «υπερβολικά δυτικά» και προσεγγίζουν το Ισραήλ

Το εβραϊκό κράτος δέχεται επίθεση όχι μόνο από τους γείτονές του, αλλά και από σειρά άλλων κρατών. Η Welt έχει πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες, που αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία οδηγούν στη Σαχάρα. Εκεί όπου δημιουργείται μια παραστρατιωτική ομάδα εναντίον του Ισραήλ – και της οποίας οι ηγέτες συζητούν τηλεφωνικά για τα φριχτά τους σχέδια.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι εχθροί του Ισραήλ συναγωνίζονται σε απειλές και σενάρια αφανισμού – ορισμένοι εξ αυτών, δε, υποστηρίζουν ενεργά τη Χαμάς. Η λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ενώ τρομοκράτες προσπάθησαν να διεισδύσουν στη χώρα από τα βόρεια σύνορά της. Ισραηλινές κοινότητες στα σύνορα με τον Λίβανο χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύριοι ακτιβιστές εμφανίστηκαν για να υποστηρίξουν τον αγώνα κατά του Ισραήλ. Οι Χούθι στην Υεμένη κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο στο Ισραήλ και στόχευσαν τα νότια εδάφη του με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία, ωστόσο, καταρρίφθηκαν έγκαιρα από αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο. Στο Ιράκ, σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες επιτίθενται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Το κοινοβούλιο της Αλγερίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ του πολέμου κατά του Ισραήλ. Και ακόμη και στα βάθη της Αφρικής, οι πολιτοφυλακές χαιρετίζουν τις επιθέσεις στο εβραϊκό κράτος και προσφέρουν στήριξη στους εχθρούς του.

Πίσω από όλες αυτές τις δραστηριότητες βρίσκεται το Ιράν. Το σιιτικό καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παραστρατιωτικών ομάδων το οποίο υποστηρίζει με όπλα, χρήματα και εκπαίδευση και το οποίο χρησιμοποιεί ως αντιστάθμισμα στο πλαίσιο της τρομοκρατικής στρατηγικής του – κατά της Δύσης γενικά και των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ειδικότερα.

Όπως προκύπτει από εκθέσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων που διεξάγουν χρηματοοικονομικές έρευνες, στις οποίες είχε αποκλειστική πρόσβαση η Welt, η Τεχεράνη επεκτείνει το δίκτυό της εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, το Ιράν δεν υποστηρίζει πλέον μόνο σιιτικές και σουνιτικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις που δεν έχουν κανένα κοινό σημείο με το Ισραήλ και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Το μονοπάτι οδηγεί στη Σαχάρα

Το Μέτωπο Πολισάριο, μια σοσιαλιστική πολιτοφυλακή με έδρα τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Τιντούφ στη νότια Αλγερία, είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο κινείται η Τεχεράνη. Το αυτονομιστικό αυτό κίνημα, που υποστηρίζεται από την Αλγερία, θεωρεί εαυτόν πραγματικό εκπρόσωπο των αυτόχθονων πληθυσμών της Δυτικής Σαχάρας, της λωρίδας της ερήμου που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Μετά από μια εκεχειρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το 1991, το Μέτωπο Πολισάριο υποχώρησε όταν υπερίσχυσε το Μαρόκο. Το 2020, όμως, άρχισε να το αντιμάχεται ξανά. Η ομάδα αυτή ελέγχει ένα μικρό τμήμα της Δυτικής Σαχάρας και διατηρεί καταυλισμό στην αλγερινή επαρχία Τιντούφ, στα σύνορα με το Μαρόκο, όπου ζουν περίπου 150.000 Σαχράουι.

Το Μαρόκο διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν το 2018, λόγω της στήριξης του τελευταίου στο Μέτωπο Πολισάριο. Η Χεζμπολάχ, η πλέον ισχυρή ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση, «έστειλε στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο Πολισάριο, προμήθευσε με όπλα το μέτωπο και τους εκπαίδευσε στον αστικό πόλεμο», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα. Η Τεχεράνη εφοδίασε τα μέλη του Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα με πυραύλους εδάφους-αέρος και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, έχει στήσει στρατόπεδα στην Αλγερία, όπου εκπαιδεύει μαχητές του Πολισάριο.

Παρότι οι ηγέτες του Μετώπου Πολισάριο και της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν τις κατηγορίες, το Μαρόκο δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του ένα πολύ μεγάλο αρχείο με λεπτομερείς εκθέσεις και δορυφορικές εικόνες από συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Χεζμπολάχ και του Πολισάριο στην Αλγερία. Το Μαρόκο δήλωσε επίσης ότι το Ιράν βοήθησε να διοργανωθούν οι συναντήσεις μεταξύ του Μετώπου Πολισάριο και της Χεζμπολάχ, μέσω της πρεσβείας του στην Αλγερία. Πέρυσι, ένας εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο δήλωσε ότι το Ιράν, μέσω της Αλγερίας, τους παρείχε drones καμικάζι για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Μαρόκου.

Νέες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες είχε πρόσβαση η Welt, έρχονται να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες του Μαρόκου. Έτσι, η εφημερίδα διαθέτει ηχογραφήσεις και μεταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων του Πολισάριο και ενός πράκτορα που παρουσιάζεται ως επαφή της Χεζμπολάχ στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Μουσταφά Μουχαμάντ Λεμίν Αλ-Κιτάμπ (Mustafa Muhammad Lemine Al-Kitab) εμφανίζεται ως σύνδεσμος του Πολισάριο στη Συρία και υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή.

Ο πράκτορας ενημερώθηκε για την κατάσταση

Σε μια συνομιλία που καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Ισραήλ κατά την οποία η Χαμάς σφαγίασε 1.400 ανθρώπους, ο πράκτορας ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Λεμίν Αλ Κιτάμπ. Ο άνδρας του Πολισάριο απαντά: «Δοξασμένος να είναι ο Αλλάχ. Οι νέοι ενθαρρύνονται από τη νίκη της αντίστασης και τις ενέργειες κατά των Εβραίων και τη νίκη εναντίον τους παντού», ενώ αργότερα στη συνομιλία θα προσθέσει: «Βλέπω ότι η αντίσταση ξεσπάει παντού. Ξέσπασε στη Γάζα, μπορεί να ξεσπάσει στο Γκολάν (…) και στο νότο (του Λιβάνου) και στα αγροκτήματα Σεμπάα, και θα ξεσπάσει και στη Δυτική Σαχάρα, οπότε και η αντίσταση θα ενοποιηθεί. Ο καθένας θα βάλλει από διαφορετικό μέρος (εναντίον του Ισραήλ)».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ και ο απεσταλμένος του Πολισάριο συζητούν το ενδεχόμενο κοινών επιθέσεων κατά του Ισραήλ με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Αλγερία και το Ιράν. Ο Λεμίν Αλ-Κιτάμπ ζητά στήριξη στο Μέτωπο Polisario, αλλά τονίζει ότι οι πόροι του δεν επαρκούν ακόμη για μια επίθεση, για παράδειγμα, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μαρόκο. Σε άλλες συνομιλίες, ζητά ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Ήδη από τις αρχές του έτους η Welt είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός δικτύου Χαβάλα (Hawala), που λειτουργεί με έδρα την Ισπανία και τους καταυλισμούς του Τιντούφ στην Αλγερία και διατηρεί στενές επαφές με το Πολισάριο, το Ιράν, τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. Το σύστημα Χαβάλα είναι μια παλαιά μέθοδος διακίνησης χρημάτων χωρίς τη μεσολάβηση νόμιμων τραπεζικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, ένα άτομο πληρώνει ένα ποσό σε έναν χαβαλαντάρ (hawaladar) στη Βηρυτό. Αυτός ενημερώνει τον σύνδεσμό του στην Αλγερία, ο οποίος πληρώνει το ποσό στον εκεί δικαιούχο, χωρίς να έχουν διακινηθεί τα χρήματα. Τα μετρητά των χαβαλαντάρ στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντισταθμίζονται μεταξύ τους ή, αν χρειαστεί, με λαθρεμπόριο ρευστού χρήματος, κοσμημάτων ή πολυτελών ρολογιών. Το Ιράν υποκρύπτει την οικονομική βοήθεια προς τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και πιθανότατα και προς το Μέτωπο Πολισάριο χρησιμοποιώντας δίκτυα χαβάλα, των οποίων οι χρηματικές ροές είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ακόμα πιο χρήσιμο, μετά τη Συμφωνία του Αβραάμ

Το Ιράν, με τη βοήθεια των πληρεξουσίων του, συνήθιζε ανέκαθεν να επιτίθεται σε αραβικά κράτη που, κατά την άποψη των φονταμενταλιστών, είναι «υπερβολικά δυτικά» και προσεγγίζουν το Ισραήλ. Η σοσιαλιστική πολιτοφυλακή που μάχεται το Μαρόκο έγινε ακόμη πιο χρήσιμη για την Τεχεράνη από τότε που το Μαρόκο υπέγραψε τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη διεκδίκηση του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, καθιστώντας έτσι το βορειοαφρικανικό κράτος το επίκεντρο των προσπαθειών του Ιράν να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Το δε Πολισάριο εξοπλίζεται, προφανώς, για τον αγώνα του ενάντια στο Μαρόκο: πριν από δύο εβδομάδες εκτοξεύτηκαν ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σμάρα, στην ελεγχόμενη από το Μαρόκο Δυτική Σαχάρα. Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές. Το Μέτωπο Πολισάριο θεωρείται ύποπτο.

Η Χαμάς ξεκίνησε και αυτή ως κάτι «μικρό», με πυραύλους μικρού βεληνεκούς στο νότιο Ισραήλ, τα βλήματά της, όμως, φτάνουν πλέον στην καρδιά του Ισραήλ, ενώ οι τρομοκράτες καταδρομείς της κατάφεραν να ξεγελάσουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, ο απεσταλμένος του Πολισάριο για τη Μέση Ανατολή, Μουσταφά Μουχαμάντ Λεμιν Αλ-Κιτάμπ, έχει ήδη ασπαστεί το αφήγημα της Χαμάς:

«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος τζιχάντ και αντίστασης ενάντια στην κατοχή και το σιωνιστικό σχέδιο», ακούγεται να λέει στην ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία της 23ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «η αντίσταση έχει ως τίμημα απώλειες. Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η ελευθερία θα έχει ακριβό τίμημα, θα χρειαστούν θυσίες και μάρτυρες, αλλά στο τέλος, θα κερδίσουμε».

[Mετάφραση άρθρου της Christine Kensche, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του γερμανικού ΜΜΕ Die Welt]

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από