«Θύελλα» αντιδράσεων προκάλεσαν τα λόγια του υπουργού σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα.
Μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης στο X (πρώην Twitter), ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του «κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη».
Όπως ήταν αναμενόμενο τα παραπάνω λόγια του υπουργού προκάλεσαν την οργή πολλών, πόσο μάλλον των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.
«Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα πει ποιος φταίει και ποιος όχι»
Ο κ. Γεωργιάδης όπως εξηγεί στη σχετική ανάρτηση, «εγώ δεν είπα στον ότι ‘ουδείς ενδιαφέρεται για τα Τέμπη’ όπως ψευδώς και δολίως γράφεται αλλά ‘ουδείς ενδιαφέρεται για την Προανακριτική ή την Εξεταστική για τα Τέμπη’ δηλαδή για την πολιτική διελκυστίνδα των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως για την τραγωδία».
Συνέχισε τονίζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα πει ποιος φταίει και ποιος όχι, και ότι «η Κοινοβουλευτική διαδικασία προφανώς γίνεται για άλλους λόγους αφού πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα πλην της Αντιπολιτευτικής φασαρίας».
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Η Αυγή» και «δημοκρατία» τα οποία επικρίνουν εντόνως τη δήλωσή του.
«Την ανθρώπινη μου ευαισθησία δεν την παραχωρώ ούτε στην μία, ούτε στην άλλη εφημερίδα και εκφράζω φυσικά άλλη μία φορά τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων» καταλήγει στην ανάρτησή του, ο κ. Γεωργιάδης.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χυδαιότητα και εξαχρείωση στην Πολιτική από την προσπάθεια να κερδίσεις ψήφους πάνω στις ανθρώπινες τραγωδίες. Στην πραγματικότητα δηλ εκεί που οι συμπολίτες σου βιώνουν πόνο και πένθος εσύ να ψάχνεις για πολιτικό όφελος. Αυτό στηλίτευσα χθες στον… pic.twitter.com/kNaTJ0EmnL
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) November 9, 2023
Οι αντιδράσεις
Πληθώρα οργισμένων αντιδράσεων ακολούθησε λίγη ώρα μετά τη δήλωση του υπουργού, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.fm.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δώρα Αυγέρη κρίνει πως ο Αδ. Γεωργιάδης «πρέπει άμεσα να ζητήσει συγγνώμη, πρωτίστως από τους συγγενείς των θυμάτων». Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις και τόνισε ότι «πλέον, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τον κυνισμό και την απανθρωπιά τους, όπως δεν μπορούν να κρύψουν και την αλήθεια».
Ολόκληρη η δήλωση της Δώρας Αυγέρη
«Σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο χυδαιότητας, ξεπερνώντας ακόμα και το χειρότερο εαυτό του, ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποφασίσει, αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Έλληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, πόσοι από τους 100 συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;».
Η ανάγκη διερεύνησης των ευθυνών για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες, είναι κατά τον κ. Γεωργιάδη, ζήτημα γκάλοπ και δημοσκοπικών τάσεων. Είναι, άραγε, και για τον πρωθυπουργό;
Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει άμεσα να ζητήσει συγγνώμη, πρωτίστως από τους συγγενείς των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.
Πλέον, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τον κυνισμό και την απανθρωπιά τους, όπως δεν μπορούν να κρύψουν και την αλήθεια».
«Νοιάζονται οι τουλάχιστον 57…»
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση λέγοντας: «Από τους 100 που ήταν στις μηχανές και στα πρώτα βαγόνια ρωτάνε τουλάχιστον 57. Αλλά επειδή δεν έχουν πλέον φωνή, τους δανείζουμε εμείς τη δική μας».
Ρωτάει ο @AdonisGeorgiadi, να κάνει «πείραμα» ο Real, να μάθει πόσοι από τους 100 ενδιαφέρονται για τα Τέμπη; Θα του πω εγώ.
Από τους 100 που ήταν στις μηχανές και στα πρώτα βαγόνια ρωτάνε τουλάχιστον 57.
Αλλά επειδή δεν έχουν πλέον φωνή, τους δανείζουμε εμείς τη δική μας.
— Βαγγέλης Βλάχος | Evan Vlachos (@EvanVlacho) November 8, 2023
«Λέτε να μην νοιάζονται οι άνθρωποι για τα κακουργήματα σας, τη συγκάλυψη τους και την κατά συρροή υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, της δικαιοσύνης και της νοημοσύνης;» διερωτήθηκε η Ευδοκία Τσαγκλή, που ήταν μέσα στο μοιραία τρένο και κατάφερε να επιβιώσει.