Κωνσταντινούπολη: Εκπέμπει SOS – Ξεμένει από νερό και απειλείται με ξηρασία

Κωνσταντινούπολη: Εκπέμπει SOS – Ξεμένει από νερό και απειλείται με ξηρασία

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, απηύθυνε μια επείγουσα και δραματική έκκληση στους κατοίκους της πόλης για εξοικονόμηση νερού.

Κίνδυνο ξηρασίας αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη, κάτι που κάνει τις Αρχές, να τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς η έλλειψη βροχών έχει ρίξει πολύ χαμηλά το επίπεδο των υδάτων σε κάποιες λίμνες και ρέματα της πόλης.

Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν μειώσει τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της πόλης, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για μια πιθανή κρίση ξηρασίας.

Μάλιστα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επέστησε την προσοχή και με ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, απηύθυνε μια επείγουσα και δραματική έκκληση στους κατοίκους της πόλης για εξοικονόμηση νερού.

Στο βίντεο, παρουσιάζεται κι ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Κωνσταντινούπολης (İSKİ), Ισμαήλ Αϊντίν, ο οποίος τονίζει επίσης τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

Στο συνοδευτικό μήνυμά του, ο Ιμάμογλου αναφέρει πως: «Η Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία. Το İSKİ έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη της απώλειας νερού και των διαρροών. Καλώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να σταθούν μαζί μας σε αυτή τη μάχη και να εφαρμόσουν επιμελώς τα μέτρα εξοικονόμησης νερού».

Τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της Κωνσταντινούπολης έχουν μειωθεί κατά 18,07%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το İSKİ, τα επίπεδα νερού στις δεξαμενές της Κωνσταντινούπολης έχουν μειωθεί κατά 18,07%. H κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες για την παροχή νερού στην πόλη, καθιστώντας τις προσπάθειες εξοικονόμησης κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης πρόκλησης.

Όπως αναφέρει ο Αϊντίν στο βίντεο το İSKİ κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να σώσει περίπου 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χάνονταν πριν προλάβουν να φτάσουν στην επιφάνεια.

Ακόμα αναφέρει ότι το 2019 το ποσοστό που χανόταν από διαρροές και απώλειες ήταν στο 22,68% και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό το ποσοστό έπεσε στο 19,45% και προσθέτει πως τα έργα είναι σε εξέλιξη ώστε στο τέλος του 2023 αυτό το ποσοστό να πέσει κάτω από το 19%.

Η ετήσια κατανάλωση νερού στην Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μάλιστα όπως επισημαίνει κάθε 1% πτώσης στην κατανάλωση σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Μόλις 3,76% το ποσοστό πληρότητας στη μεγαλύτερη λίμνη με φράγμα

Όπως αναφέρει το İSKİ σύμφωνα με το yesilgazete.org, το ποσοστό πληρότητας στη μεγαλύτερη λίμνη με φράγμα στην πόλη, στη Μπουγιουκτσεμετζέ, μετρήθηκε σε 3,76%. Μάλιστα και η στάθμη στο ρέμα Τσαμασίρ έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με το İSKİ, λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού η υδροληψία από τη λίμνη Μπουγιουκτσεμετζέ ανεστάλη.

Ο Βαχίτ Ταν, ο οποίος ζει στη γειτονιά Μπαχσαγίς γύρω από τη λίμνη Μπουγιουκτσεμετζέ , δήλωσε στο DHA: «Η λίμνη έχει στερέψει, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε. Είναι έτσι εδώ και 2-3 μήνες. Το νερό έχει μειωθεί πολύ, έχει πέσει στην παλιά στάθμη της λίμνης. Δεν υπάρχει ροή νερού, το νερό που έρχεται από πάνω έχει τελειώσει. Αν έρθουν οι βροχοπτώσεις, τότε θα επανέλθει».

Ο έμπορος, Τσαγλάρ Οζέρ δήλωσε από την πλευρά του: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Δεν υπήρχε χιόνι και βροχή τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Υπήρξε τέτοια ξηρασία πριν από 7-8 χρόνια. Το νερό κατέβηκε στον πυθμένα της Μπουγιουκτσεμετζέ. Τότε έβρεξε για μερικές εβδομάδες και επανήλθε, αλλά φέτος δεν έβρεξε».

«Έβρεξε και πλημμύρισε γύρω μας, αλλά εδώ δεν έβρεξε. Αυτή η κατάσταση επηρέασε επίσης τους αγρότες, αυτές είναι περιοχές με καλλιέργειες. Οι αγρότες υποφέρουν επίσης από αυτή την κατάσταση. Υποφέρουμε και εμείς ως έμποροι γιατί οι ψαράδες και οι εκδρομείς δεν έρχονται πια γιατί δεν υπάρχει νερό. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Κανονικά υπήρχε νερό παντού, αλλά τώρα δεν υπάρχει καθόλου, μηδέν».

Ανάγκη εξοικονόμησης νερού

Αναφέροντας ότι τα φράγματα στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης είναι ήδη κάτω από το 10% της στάθμης, αλλά συνεχίζουν να παίρνουν νερό από τα φράγματα Τερκός και Σαζλιντερέ, ο Αϊντίν είπε: «Η στάθμη του φράγματος Μπουγιουκτσεμετζέ έχει πέσει πολύ, τώρα το έχουμε βάλει σε αναμονή για λίγο. Συνεχίζουμε να παίρνουμε νερό από τα φράγματα ελέγχοντας την ποιότητα του νερού».

Η κατά κεφαλήν ποσότητα νερού στην Τουρκία μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Η ποσότητα αυτή, η οποία ήταν 1.652 κυβικά μέτρα το 2000, μειώθηκε σε 1.544 κυβικά μέτρα το 2009 και σε 1.346 κυβικά μέτρα το 2020. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της TurkStat για πληθυσμό 100 εκατομμυρίων το 2030, η ποσότητα νερού ανά κάτοικο θα μειωθεί κι άλλο σε 1.120 κυβικά μέτρα.

Το İSKİ πάντως ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο λειψυδρίας, αλλά επέστησε την προσοχή στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς και την ανάγκη εξοικονόμησης νερού για την προστασία από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ανεξάρτητα από τον ρυθμό πλήρωσης των φραγμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ