Τι πρεσβεύει ο υποστράτηγος Τζέιμς Γκλιν που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ ως σύμβουλο για τον χερσαίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ήταν διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) όταν η Ουάσιγκτον οργάνωσε το 2016 την επιχείρηση για την εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.
Ο υποστράτηγος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Τζέιμς Γκλιν, ήταν αναπληρωτής διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων κατά του ISIS, με μάχιμη εμπειρία στην αιματηρή μάχη της Φαλούτζα σχεδόν προ 20ετίας κατά των Μπααθιστών ανταρτών του Ιράκ.
Ο ρόλος τους είναι κομβικός στον σχεδιασμό της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο μεν ως επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ο δε ως βασικός σύμβουλος του στρατού του Ισραήλ.
Βρίσκεται ήδη εκεί, μαζί με άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Σε βάση στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, γίνονται εντατικές ασκήσεις προσομοίωσης της εισβολής, γράφει η Wall Street Journal.
Έχει στηθεί εκεί μια «μικρή Γάζα»: αντίγραφο ενός τυπικού οικισμού στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι στρατιώτες εκπαιδεύονται για μάχη με ενόπλους της Χαμάς σε στενούς δρόμους και στον λαβύρινθο των υπόγειων τούνελ.
Αντίστοιχος «οικισμός» στρατιωτικής εκπαίδευσης, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει και στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, με βάση τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής πόλης του Λιβάνου.
Όμως από τη θεωρία στην πράξη ο δρόμος είναι πολύ πολύ μακρύς.
Ειδικά στην περίπτωση της πυκνοκατοικημένης και υπόγεια σκαμμένης Λωρίδας της Γάζας.
Το αστικό πεδίο μάχης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και οι μάχες θα μπορούσαν να έχουν ακόμη πιο φρικτό από τον υφιστάμενο απολογισμό.
Και στις τάξεις των Ισραηλινών και των ομήρων της Χαμάς.
Και στις τάξεις των Παλαιστινίων, και δη των αμάχων σε έναν ασφυκτικά αποκλεισμένο θύλακα περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά…
Ο «Αμερικανός σύμβουλος»
Ο υποστράτηγος Τζέιμς Γκλιν και οι άλλοι στρατιωτικοί του κλιμακίου «έχουν κατάλληλη εμπειρία για το είδος των επιχειρήσεων που διεξάγει το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Δεν θα εμπλακούν στις μάχες, αναφέρουν ανωνύμως Αμερικανοί αξιωματούχοι στον ιστότοπο Axios, και ο Γκλιν δεν αναμένεται να παραμείνει στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει την χερσαία εισβολή.
Επί τάπητος, γράφουν οι New York Times, έχουν τεθεί δύο σενάρια για τον αστικό πόλεμο στη Γάζα, με βάσει τις μάχες στη Μοσούλη και στη Φαλούτζα.
Η στρατιωτική καριέρα του Γκλιν «χτίστηκε» εξ ολοκλήρου άλλωστε στα πολεμικά πεδία του Ιράκ.
Στην περίπτωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας εξετάζονται και τα δύο μοντέλα.
Αμφότερα είχαν φρικτό απολογισμό.
Η μάχη της Φαλούτζα -στην οποία ο Γκλιν πολέμησε, με κομβικό ρόλο- άρχισε τον Νοέμβριο του 2004, διήρκεσε έξι εβδομάδες και είχε στο στόχαστρο Ιρακινούς αντάρτες, που παρέμεναν πιστοί στο ανατραπέν καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, και «τρομοκρατικούς πυρήνες».
Θεωρείται η πιο σφοδρή αστική μάχη στην οποία έχουν εμπλακεί έως τώρα οι ΗΠΑ, μετά τη Μάχη του Χουέ, το 1968, στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η πόλη του κεντρικού Ιράκ βομβαρδίστηκε ανηλεώς πριν εισέλθουν τα συμμαχικά στρατεύματα: Αμερικανοί, Βρετανοί και Ιρακινοί.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου και βόμβες λευκού φωσφόρου, με εγκληματικές συνέπειες για τους άμαχους που δεν εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα.
Προκάλεσαν τότε φριχτούς θανάτους και χρόνια μετέπειτα καρκίνους, βρεφική θνησιμότητα και γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά.
Επί του πεδίου σκοτώθηκαν 110 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων -οι 95 Αμερικανοί- και άγνωστος αριθμός αμάχων.
Υπολογίζονται από 800 έως χιλιάδες.
Πάνω από 200.000 παρέμειναν εν τω μεταξύ για χρόνια εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Ιράκ.
Πολλοί δεν επέστρεψαν στις εστίες τους ποτέ.
Οι δε Ιρακινοί αντάρτες εκδιώχθηκαν τότε από τη Φαλούτζα.
Την ανακατέλαβαν ωστόσο δέκα χρόνια αργότερα και για μια διετία οι τζιχαντιστές του ISIS.
Μετρώντας νεκρούς…
Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού στρατού, «οι μελλοντικές επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας σε αστικές περιοχές θα είναι παρόμοιες με την επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από τον ISIS».
Αυτή διεξήχθη μεταξύ 2016-2017, για εννέα μήνες, με εντατικούς βομβαρδισμούς και επιδρομές ειδικών δυνάμεων του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ αντιτρομοκρατικού συνασπισμού.
Θεωρήθηκε η πιο σκληρή μάχη σε αστικό περιβάλλον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είχε τριπλάσια διάρκεια από το αναμενόμενο.
Στοίχισε τη ζωή σε 8.200 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και έως 11.000 άμαχους.
Αριθμό δέκα φορές υψηλότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Περίπου ένα εκατομμύριο ήταν οι εκτοπισμένοι.
«Ένα από αυτά που μάθαμε είναι πώς να λαμβάνουμε υπόψη μας τους αμάχους στο χώρο της μάχης», δήλωσε κυνικά τις προάλλες στο δίκτυο ABC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Ο Γκλιν θα παρέχει επίσης συμβουλές για τρόπους μετριασμού των απωλειών αμάχων στον αστικό πόλεμο», είπε ανωνύμως αξιωματούχος στη Washington Post.
Ακούγεται ωστόσο άκρως υποκριτικό, δεδομένου του ότι είναι ήδη βαρύς ο φόρος αίματος για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Όχι μόνο στον βορρά, αλλά ακόμη και στον νότο.
Εκεί που το Ισραήλ τους ζήτησε τελεσιγραφικά να εκτοπιστούν.
Όσο για τη Χαμάς;
Έχει απειλήσει να εκτελέσει σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ομήρους, σε περίπτωση ευρείας κλίμακας χερσαίας εισβολής, ενώ το Ισραήλ υπόσχεται να την εξαφανίσει.
Σε αντίθεση ωστόσο με «τον ISIS, που είχε περίπου δύο χρόνια για να προετοιμάσει την άμυνα της Μοσούλης και της Ράκα, η Χαμάς είχε δεκαπέντε χρόνια» στη διάθεσή της», επισημαίνει σε ανάλυση ο Μάικλ Νάιτς, συνεργάτης του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.
Αφότου η οργάνωση ανέλαβε από το 2007 τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εξηγεί, έχτισε μεθοδικά «πυκνή «άμυνα σε βάθος», που ενσωματώνει υπόγειες, επίγειες και υπέργειες οχυρώσεις, τούνελ επικοινωνίας, βάσεις πολυβόλων και θέσεις μάχης, πιθανά ναρκοπέδια, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αντιαρματικές νάρκες και κτίρια παγιδευμένα με εκρηκτικά».