Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ξεμένει από καύσιμα η Γάζα – Κλείνουν νοσοκομεία

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ξεμένει από καύσιμα η Γάζα – Κλείνουν νοσοκομεία

Έξι νοσοκομεία στη Γάζα με τα περισσότερα από 3.000 νεκρά παιδιά από βομβαρδισμούς έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων

Αντιμέτωποι με το αδιανόητο δίλημμα εάν θα πρέπει να αποσυνδέσουν μηχανήματα ζωτικής σημασίας για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται οι γιατροί καθώς ο ασφυκτικά πολιορκημένος θύλακας ξεμένει από καύσιμα.

Την ίδια στιγμή, τα καταφύγια που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βυθίζονται σε απόλυτο σκοτάδι και τα αρτοποιεία κατεβάζουν ρολά.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα», εξέφρασε την αγωνία του στην WSJ ο γιατρός Μοχάμαντ Αμπουραγιά, ο οποίος βρίσκεται καταφύγιο με την οικογένειά του σε μια δομή των Ηνωμένων Εθνών εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. «Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα [να έχουμε] ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περιόρισε δραστικά την κατανάλωση καυσίμων με συνέπειες για τις υπηρεσίες της. «Η ομάδα μας έπρεπε να πάρει σκληρές αποφάσεις που δεν θα έπρεπε να [χρειαστεί να] πάρει κανένας ανθρωπιστής», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Philippe Lazzarini.

Το Ισραήλ απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας από κάθε παροχή τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Με το πρόσχημα ότι η Χαμάς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα καύσιμα για στρατιωτικούς σκοπούς, το Τελ Αβίβ επέτρεψε το προηγούμενο Σάββατο να περάσουν προς την αποκλεισμένη περιοχή μόνο ελάχιστες ποσότητες ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, επουδενί, όμως, καύσιμα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο Ισραήλ αποδεικνύουν ότι η Γάζα έχει άφθονα καύσιμα.

«Στραγγαλισμός» από πάντα

Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν λιγοστή και σπάνια στη Γάζα ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Αυτό εύκολα γίνεται κατανοητό εάν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το ένα τρίτο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της λωρίδας προερχόταν από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσε με βιομηχανικό ντίζελ το οποίο αναγκαστικά εισάγεται από το Ισραήλ, ενώ τα δύο τρίτα προέρχονταν από γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που, επίσης, προέρχονταν από το Ισραήλ, σύμφωνα με  την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Γάζα, Gisha.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που βασίζονται μόνο στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ρεύμα για περίπου 12 – 15 ώρες τη μέρα.

Όσοι είχαν οικονομική δυνατότητα χρησιμοποιούσαν εφεδρικές γεννήτριες που εξαρτώνται επίσης από εισαγόμενο ντίζελ, κατά τη διάρκεια πολύωρων διακοπών ρεύματος. Νοσοκομεία, επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και κάποια νοικοκυριά εγκατέστησαν προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των διακοπών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας.

Το Ισραήλ δεν έδωσε ποτέ δωρεάν ρεύμα στη Γάζα, καταγγέλλει η Τάνια Χάρι, εκ των επικεφαλής της Gisha. Πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση του Κατάρ χρηματοδότησε την προμήθεια ντίζελ για το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, που διοικεί τμήματα της Δυτικής Όχθης, πλήρωνε για την ηλεκτρική ενέργεια που λάμβανε η Γάζα από το Ισραήλ μέσω των γραμμών ηλεκτρισμού, πληροφορεί όσους δεν το γνωρίζουν μέχρι σήμερα.

Εκπέμπουν SOS

Τώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν κραυγή αγωνίας για την πλήρη συσκότιση, τη στιγμή που περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αποκλεισμένοι -στην πραγματικότητα- άνθρωποι στη Γάζα δέχονται μέρα-νύχτα ανελέητο σφυροκόπημα, πέρα από κάθε έννοια δικαίου και ηθικής.

Το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, τα 2/3 από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 480 άνθρωποι.

Στη Γάζα του αδιάκοπου σφυροκοπήματος, όπου κάθε 15 λεπτά σκοτώνεται ένα παιδί, έξι νοσοκομεία στη Γάζα έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, ενώ άλλα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται αδιάκοπα.

Συνολικά 12 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα και περίπου τα δύο τρίτα των 72 κλινικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν κλείσει επειδή δέχθηκαν αεροπορικά πυρά ή γιατί δεν έχουν καύσιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Al Shifa, οι διακόπτες έχουν κατέβει σε όλους τους χώρους, προσπαθώντας να εξοικονομούν ενέργεια όλο το 24ωρο μόνο για τα χειρουργεία και τις ΜΕΘ, δήλωσε στους FT ο Ghassan Abu Sittah, βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται εκεί.

Ο γιατρός προειδοποιεί ότι εάν σβήσει η γεννήτρια απειλείται άμεσα η ζωή περισσότερων από 500 από τους 1.600 νοσηλευόμενους.

Ο Yousef Abu Al-Rish, αναπληρωτής υπουργός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, απηύθυνε έκκληση να δώσει όποιος μπορεί καύσιμα για τα νοσοκομεία και ζήτησε από την αστυνομία να μαζέψει καύσιμα από πρατήρια.

Ο ΠΟΥ, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, παρέδωσε 34.000 λίτρα καυσίμων την Τρίτη σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα καθώς και στην Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για τα ασθενοφόρα της, προειδοποιώντας ότι δεν θα έφτανε για περισσότερες από 24 ώρες.

Τα αρτοποιεία κλείνουν λόγω έλλειψης καυσίμων και συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών. Οι δρόμοι αδειάζουν από αυτοκίνητα και πολλοί γιατροί αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους με ποδήλατο.

Ο Richard Brennan, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης για την ανατολική Μεσόγειο στον ΠΟΥ, είπε ότι ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ισραηλινές αρχές για να παραδώσουν καύσιμα από τα αποθέματα που βρίσκονται ήδη στη λωρίδα στα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, να παρακαλούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ