Λωρίδα της Γάζας, ένα «πεδίο βολής φτηνό»

Λωρίδα της Γάζας, ένα «πεδίο βολής φτηνό»

Τι σηματοδοτεί για τη Λωρίδα της Γάζας μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Σκηνή πρώτη: ο Ισραηλινός πρώην διαπραγματευτής Ντάνιελ Λέβι, νυν πρόεδρος της φιλοειρηνικής ΜΚΟ US/Middle East Project, συζητά -προσκεκλημένος ων- στο BBC την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τα αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί θα έλεγαν: λοιπόν, κοιτάξτε, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Στοχεύουμε θέσεις της Χαμάς στη Γάζα. Προσπαθούμε να βάλουμε τέλος μια για πάντα σε μια οργάνωση που θεωρούμε τρομοκρατική», ανέφερε η δημοσιογράφος.

«Πραγματικά το λέτε σοβαρά αυτό;», εξεμάνη ο Λέβι.

«Πιστεύετε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε πληθυσμούς που στερούνται των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, τελειώνουν μια για πάντα με μια στρατιωτική εκστρατεία;».

«Συμβαίνει αυτό στην ιστορία;», διερωτήθηκε.

«Μπορεί κάποιος αξιόπιστα να μου πει ότι, όταν η ηγεσία μιας χώρας λέει “κόβουμε τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, όλες τις προμήθειες σε έναν ολόκληρο άμαχο πληθυσμό”, στοχεύει μαχητές;».

«Λυπάμαι, αλλά αυτού του είδους τα ψέματα δεν μπορούν να περάσουν», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρώην διαπραγματευτής. «Και όταν λες στον εαυτό σου ψέματα, αυτό οδηγεί σε λάθος πολιτική»…

«Πολεμάμε τους Ναζί»

Σκηνή δεύτερη: Ο ακροδεξιός πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ -που έχει ήδη κληθεί και παρουσιαστεί ως έφεδρος στον εν εξελίξει πόλεμο κατά της Χαμάς- μιλά στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Η συζήτηση γίνεται έντονη, όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά τι κάνει το Ισραήλ για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες στα νοσοκομεία της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των μωρών σε θερμοκοιτίδες.

«Με ρωτάς σοβαρά για τους Παλαιστίνιους αμάχους;» φώναξε ο Μπένετ.

«Τι σου συμβαίνει; Δεν είδες τι έγινε; Πολεμάμε τους ναζί».

Ορισμένες δηλώσεις από επίσημα χείλη στο Ισραήλ και εν μέρει στη Δύση δεν διαφέρουν πολύ από αυτό το ύφος.

Οι παραλληλισμοί της Χαμάς με το «Ισλαμικό κράτος» γίνονται πλέον σε ημερήσια βάση.

«Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοινώνοντας την περασμένη Δευτέρα τον «σταγγαλισμό» συλλήβδην των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, με την επιβολή πλήρους αποκλεισμού.

Εν μέσω σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών και ενόψει της χερσαίας επέμβασης στην θύλακα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο δίκτυο Channel 13 ότι η Γάζα θα ισοπεδωθεί και «θα μετατραπεί τελικά σε μια πόλη με σκηνές».

Μόλις στις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου, τα ισραηλινά μαχητικά έριξαν ήδη 6.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι περισσότερες ακόμη και από το ανώτατο μέσο όρο όσων χρησιμοποιούσε κάθε μήνα ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του «Ισλαμικού κράτους», στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Και η χερσαία επέμβαση δεν είχε καν αρχίσει…

Ερείπια από τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας

Μαζικός εκτοπισμός

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα, το μόνο που τώρα μετρά είναι εάν θα τα καταφέρεις, αν θέλεις να ζήσεις», έλεγε κλαίγοντας την Παρασκευή στο δίκτυο ARD η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας.

Ο χρόνος μετρούσε τότε ακόμη αντίστροφα για τη λήξη του τελεσιγράφου, που έδωσαν οι ισραηλινές αρχές για την απομάκρυνση όλων των αμάχων από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της χερσαίας επέμβασης.

Κοντολογίς ζήτησε από τον μισό πληθυσμό του θύλακα να κινηθεί προς το νότο, χωρίς δίοδο διαφυγής από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου».

Αρχικά δεν εν υπήρχαν καν ανοιχτοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, παρά τις διεθνείς πιέσεις, η Αίγυπτος κρατούσε κλειστά τα σύνορα, αρνούμενη να επωμιστεί το πολλαπλό βάρος.

Αφενός ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος -πρόκειται για σχεδόν 1,1 εκατομμύρια ψυχές- και μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.

Αφετέρου, της νομιμοποίησης μιας «σοβαρής παραβίασης» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως χαρακτήρισε το ισραηλινό τελεσίγραφο το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας «πρέπει να μείνουν στον τόπο τους», διεμήνυσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι, προειδοποιώντας μάλιστα για «εκκαθάριση» του παλαιστινιακού ζητήματος.

Πίσω στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εν τω μεταξύ, υπήρχαν βαριά ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία, που ήταν αδύνατο να μεταφερθούν υπό αυτές τις συνθήκες.

«Θα ισοδυναμούσε με θανατική ποινή», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τη Γενεύη.

«Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία», κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ, από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η Γάζα γίνεται μια ζώνη καταστροφής».

Από τον μαζικό εσωτερικό εκτοπισμό των κατοίκων των βόρειων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, κατόπιν ισραηλινού τελεσιγράφου

Θολό σκηνικό πολέμου

«Το Ισραήλ είχε εξαπολύσει πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς από τότε που η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, το 2007, δύο χρόνια μετά την ισραηλινή αποχώρηση» από την περιοχή, υπενθυμίζει σε άρθρο στην Washington Post ο αναλυτής Μαξ Μπούτ, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR).

«Διεξήχθησαν ωστόσο κυρίως από αέρος», παρατηρεί.

«Ακόμη και όταν αναπτύχθηκαν ισραηλινά στρατεύματα, δεν έμειναν ποτέ εκεί πολύ εκεί».

Μετά ωστόσο τη σοκαριστική επίθεση της Χαμάς -σε φρικαλεότητα και έκταση, αλλά και ως προς την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ- η νέα κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου υπόσχεται τώρα πλήρη καταστροφή της Χαμάς.

«Θα νικήσουμε, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα ισραηλινά στρατεύματα σε εξαιρετικά δύσκολες μάχες στο πυκνό αστικό ιστό της πόλης της Γάζας εναντίον ενός σκιώδους εχθρού, που μπορεί να κρυφτεί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό», παρατηρεί ο Μπουτ.

Υπάρχει επίσης ο κρίσιμος παράγοντας των δεκάδων ομήρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Χαμάς, καθώς και το περιβόητο υπόγειο δίκτυο τούνελ, που πολλοί ονομάζουν το… «μετρό της Γάζας».

Οι μαχητές «μπορεί να προσπαθήσουν να παρασύρουν το Ισραήλ σε ένα τέλμα παρόμοιο με την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, το 1982», επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής.

Αν και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, πολλοί αναμένουν η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Πολλά προφανώς θα κριθούν από τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ήδη ορατό κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινά στρατεύματα προετοιμαζόμενα για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Στη δημόσια σφαίρα έχει ήδη αρχίσει εν τω μεταξύ η συζήτηση γύρω από διάφορα σενάρια ως προς το τι μπορεί να περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς είναι μια ευκαιρία για την ισραηλινή Δεξιά να προωθήσει τη μεσσιανική ατζέντα της, πέρα από την αντίδραση των IDF [ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων] στη Γάζα», γράφει σε ένα thread στο Χ (πρώην Twitter), o  Γιεχούντα Σάουλ, συνιδρυτής της MKO Breaking the Silence: μιας φιλειρηνικής ισραηλινής οργάνωσης βετεράνων.

Αυτή η «μεσσιανική ατζέντα», αναφέρει, περιλαμβάνει «από την ανοικοδόμηση των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα, μέχρι την εντατικοποίηση της κατάληψης του Χαράμ αλ Σαρίφ/Όρος του Ναού & των πογκρόμ στην Δυτική Όχθη».

Κάνει λόγο για σχέδια και προτάσεις -ορισμένες από αυτές δημόσια διατυπωμένες από ακροδεξιά στοιχεία, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου- για ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, 18 χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το θύλακα.

Πράγματι «ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι η Γάζα μπορεί να τεθεί υπό ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση», γράφει το περιοδικό Time, «ή ότι το Ισραήλ θα εξαπολύει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά λίγα χρόνια για να αποδυναμώνει μελλοντικές εκδοχές της Χαμάς».

«Άλλοι ελπίζουν ότι η πιο μετριοπαθής Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη, θα μπορέσει να ανακτήσει τη θέση της στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτει.

Λίγοι πάντως πιστεύουν ότι η Χαμάς μπορεί να καταστραφεί εντελώς.

Αντιθέτως, εκφράζονται ανησυχίες ότι η επερχόμενη καταστροφή θα δημιουργήσει μια νέα ριζοσπαστικοποιημένη γενιά στη Γάζα, εφόσον δεν υπάρξει ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, με τη δημιουργία βιώσιμου κράτους.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ μπορεί να σκοτώσει μεγάλο αριθμό μαχητών της Χαμάς και να καταστρέψει πολλές από τις στρατιωτικές δυνατότητές της», λέει ο Μάικλ Άιζενσταντ της αμερικανικής, φιλοϊσραηλινής δεξαμενής σκέψης The Washington Institute for Near East Policy.

«Όμως δεν μπορείς», παρατηρεί, «να καταστρέψεις μια ιδέα»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ