Πούτιν προς Ισραήλ: «Μην πολιορκείτε τη Γάζα όπως οι Ναζί το Λένινγκραντ»

Πούτιν προς Ισραήλ: «Μην πολιορκείτε τη Γάζα όπως οι Ναζί το Λένινγκραντ»

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε πολιορκίες πόλεων στην Ουκρανία, όπως η Μπαχμούτ και η Μαριούπολη

Να μην πολιορκήσει τη Γάζα με τον ίδιο τρόπο που η ναζιστική Γερμανία πολιορκούσε το Λένινγκραντ κάλεσε το Ισραήλ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι μια χερσαία επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε έναν «απολύτως απαράδεκτο» αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε υποστεί «μια επίθεση άνευ προηγουμένου σε σκληρότητα» από τους μαχητές της Χαμάς, αλλά απαντά με δικές του σκληρές μεθόδους.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία, Βέλγιο και Πορτογαλία έκλεισαν τα πρώτα «εισιτήρια» για τα γήπεδα της Γερμανίας

Είπε ότι υπήρξαν εκκλήσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσει ο αποκλεισμός της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας.

«Κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής στο Κιργιστάν. «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί. Παρεμπιπτόντως, κάθε άλλο παρά όλοι τους υποστηρίζουν τη Χαμάς, κάθε άλλο παρά όλοι. Αλλά όλοι τους πρέπει να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Φυσικά είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να συμφωνήσει με αυτό.»

Η κριτική του στο Ισραήλ έγινε ακόμη πιο καυστική από την αναφορά στην πολιορκία του Λένινγκραντ το 1941-44 και την έμμεση σύγκριση του Ισραήλ με τη χιτλερική Γερμανία, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή προσβολή για το Ισραήλ.

Ο Πούτιν πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας πάντως ότι μια χερσαία επίθεση θα οδηγούσε σε «σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

«Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα είναι απολύτως απαράδεκτες. Τώρα το κύριο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε.

Όπως πάντως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, ο οποίος μαίνεται πλέον εδώ και σχεδόν 20 μήνες και στο πλαίσιο του οποίου ο ρωσικός στρατός και μισθοφορικές οργανώσεις όπως η Βάγκνερ προχώρησαν σε παρατεταμένη πολιορκία ουκρανικών πόλεων όπως η Μαριούπολη και η Μπαχμούτ.

Πρόταση διαμεσολάβησης;

Καλώντας όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να συντονιστεί με όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους». Πρόσθεσε ότι το κλειδί για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ρωσία λέει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση επειδή διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, το Ιράν και μεγάλες αραβικές δυνάμεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε ξεχωριστές συνομιλίες στη Μόσχα την Παρασκευή με τους πρεσβευτές του Ισραήλ, του Λιβάνου και του Ιράν και το υπουργείο Εξωτερικών. Δήλωσε ότι οι επαφές της Μόσχας με τη Χαμάς θα συνεχιστούν επίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο προσπάθησαν να συγκρίνουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία συνέκρινε τη Μόσχα με τη Χαμάς, ενώ η Ρωσία είπε ότι η Δύση αγνόησε τη μοίρα των Παλαιστινίων, ενώ υποστήριξε το Ισραήλ.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη Γάζα πρέπει να εκκενώσουν επειγόντως την περιοχή τους μετά από απαίτηση του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, όλοι οι ‘δυτικοί εταίροι’ σιωπούν ντροπιαστικά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η αντίδρασή τους σε μια παρόμοια απαίτηση προς το καθεστώς του Κιέβου να εκκενώσει μια από τις μεγάλες πόλεις (του);»

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ