Ισραήλ: Μπορεί να ξεκληρίσει τη Χαμάς, μπορεί όμως να κερδίσει τον πόλεμο;

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κούρτζερ, εξηγεί γιατί η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση θα επιστρέψει πιο δυνατή

Λένε πως «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Έχοντας ως βάση αυτή την φράση, ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κούρτζερ, εξηγεί στο αμερικανικό περιοδικό The New Yorker γιατί ακόμη και αν οι -εκ των πραγμάτων- ισχυρότερες ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να κατατροπώσουν τους στρατιώτες της Χαμάς, δεν θα καταφέρουν να τους βγάλουν εξ ολοκλήρου από τη μέση.

Δυσοίωνη προβλέπει την ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε το Σάββατο (07/10) μεταξύ της ένοπλης παλαιστιανιακής οργάνωσης Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων ο Κούρτζερ. Ακόμη και μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη του Ισραήλ είναι απίθανο να τερματίσει τις ολοένα και πιο επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στη Γάζα -στις υποδομές και στους ανθρώπους της- και μπορεί επίσης να στοχεύσει ηγέτες της Χαμάς», είπε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην χώρα που έχει μετατραπεί σε κόλαση επί γης τις τελευταίες ημέρες. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτή θα είναι οριστική νίκη.

«Συχνά η επόμενη ηγεσία αποδεικνύεται πιο ακραία από την προηγούμενη»

Και αιτιολογεί το γιατί: Η ιστορία έχει δείξει ότι συχνά τα κινήματα αναγεννώνται και «μερικές φορές η επόμενη ηγεσία αποδεικνύεται πιο ριζοσπαστική, πιο ακραία από αυτή που αποκεφαλίστηκε», σημειώνει ο Κούρτζερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αλ Κάιντα που εξελίχθηκε σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση ισλαμιστών και στη συνέχεια, μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε τον ιδρυτή της το 2006, μετεξελίχθηκε σε διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο.

Η Χαμάς έχει ήδη επιτύχει ορισμένους από τους στόχους της εναντίον των θεωρητικά «ανίκητων» Ισραηλινών, καθώς κατάφερε να τους πιάσει απροετοίμαστους πραγματοποιώντας έφοδο στη χώρα, βομβαρδίζοντας κτίρια και υποδομές, και σκοτώνοντας εκατοντάδες στρατιώτες αλλά και αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Αν ο πόλεμος σταματήσει σήμερα, ή ακόμα και αφότου η Γάζα παγιωθεί ως μία ακόμη εμπόλεμη ζώνη του πλανήτη, η Χαμάς ουσιαστικά έχει κερδίσει», είπε ο Κούρτζερ. Οι άμεσοι στόχοι τους «έχουν επιτευχθεί ή είναι επιτεύξιμοι», η διπλωματική εμπλοκή των ΗΠΑ έχει καταπνιγεί και η Σαουδική Αραβία έχει ήδη καταδικάσει τη «συνεχιζόμενη κατοχή της Γάζας, τη στέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του και τις επαναλαμβανόμενες και συστηματικές προκλήσεις κατά της θρησκείας τους».

Η Τεχεράνη χορηγός όπλων και πυρομαχικών της Χαμάς

Η Τεχεράνη είναι από καιρό η κύρια πηγή όπλων, οικονομικής βοήθειας και στρατιωτικής εκπαίδευσης για τη Χαμάς. Το Ιράν έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξη στη Χαμάς από την έναρξη του πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μίλησε με ηγέτες της Χαμάς και της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Με ένα δημόσιο μήνυμα, κάλεσε τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό.

Από τη δεκαετία του 1980, το Ιράν έχει δημιουργήσει μια ανεπίσημη συμμαχία πολιτοφυλακών στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη -γνωστή ως Άξονας της Αντίστασης – υπό την προστασία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Όλοι έχουν πλέον πυραύλους, ρουκέτες και drones ικανά να πλήξουν το Ισραήλ. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, το οποίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες, είναι πολύ μεγαλύτερο από το οπλοστάσιο της Χαμάς.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο «Meet the Press», σε αντίθεση με τον πόλεμο Γιομ Κιμπούρ του 1973, η νέα επίθεση της Χαμάς είναι μια «μαζική τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει Ισραηλινούς αμάχους».

Οι προοπτικές μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, όπως συνέβη στο παρελθόν, φαίνονται ανέφικτες προς το παρόν. Η Χαμάς φαίνεται τώρα ότι επιδιώκει τον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ισραήλ, τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής, Μπρους Χόφμαν.

«Δεν ξέρω τι είναι η Χαμάς»

Η Χαμάς, ωστόσο, είναι κατακερματισμένη, πολιτικά και φυσικά, σημείωσε ο Κούρτσερ. Έχει μια αμείλικτη στρατιωτική πτέρυγα στη Γάζα, μια ηγεσία διασποράς σε στρατόπεδα Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο και πολιτικούς ηγέτες με έδρα το Κατάρ. «Δεν ξέρω τι είναι η Χαμάς» είπε ξεκάθαρα.

Οι εκπρόσωποί της στη Ντόχα συνεργάζονται με τον έξω κόσμο, πρόσθεσε, αλλά «τι γίνεται με αυτούς τους τύπους που πέρασαν τη ζωή τους σκάβοντας τούνελ, κατασκευάζοντας όπλα από τηλεφωνικούς στύλους και στη συνέχεια αναζητούν απίθανους τρόπους για να τα περάσουν λαθραία από το Ιράν και άλλα μέρη; Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πολεμήσουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από