Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης κατέγραψε το in στο χώρο που φιλοξένησε το μπιτς βόλεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που σχεδόν 20 χρόνια μετά έχει αφεθεί στην τύχη του.
Πεταμένα μπάζα και κατεστραμμένες υποδομές, σπασμένα τζάμια και ένας τεράστιος σκουπιδότοπος συναντά όποιος επισκεφθεί την εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κέντρου μπιτς βόλεϊ.
Η εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 σε μια έκταση 123.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστισε 8,8 δισεκατομμύρια δραχμές, δείχνει αφημένη στο έλεος της καταστροφής, κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα και με τα πανάκριβα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, με τις ζημιές συνέχεια να αυξάνονται.
Διαβάστε επίσης: UEFA: Η μεγάλη Πέμπτη και η σημασία για το ranking της Ελλάδας (pic)
Η κάμερα του in βρέθηκε στους χώρους της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης στην Καλλιθέα κατέγραψε εικόνες που δείχνουν το βαθμό της εγκατάλειψης, σχεδόν 20 χρόνια μετά τα εγκαίνια του «σπιτιού» του μπιτς βόλεϊ, που συγκέντρωσε τα βλέμματα των Ελλήνων και ξένων φιλάθλων, καθώς βρίσκεται σε μια ξεχωριστή τοποθεσία δίπλα από τη θάλασσα.
Εικόνες ντροπής – Δείτε αποκαλυπτικό βίντεο
Η ακριβή άμμος που έγινε… χωράφι
Εκεί που κάποτε υπήρχε πανάκριβη χαλαζιακή άμμος, πλέον βρίσκει κανείς σκουπίδια και δέντρα, τα οποία φύτρωσαν στο πέρασμα των ετών.
Όπως είχε δηλώσει ο τότε διευθυντής της ολυμπιακής εγκατάστασης Αλέκος Παρασκευόπουλος για την αγορά της ειδικής άμμου είχαν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
«Θυμάμαι πως για την άμμο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ακόμα και σήμερα όποιος κάνει μία βόλτα στην περιοχή μπορεί να διαπιστώσει την υψηλή ποιότητα της» είχε αναφέρει, δείχνοντας με τον καταλληλότερο τρόπο τη λογική που βάδιζαν από κοινού η διοργάνωση του «Αθήνα 2004» και η ελληνική πολιτεία: πληρώνοντας για το καλύτερο δυνατό, χωρίς καμία μελέτη για το αύριο των εγκαταστάσεων.
Δεν πήγαν ποτέ τα… δικαστήρια
Πριν από μερικά χρόνια, το 2016 η τότε κυβέρνηση θέλησε να δώσει μια διαφορετική χρήση στα ακίνητα που ρήμαζαν από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη.
Με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, η πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση θα παραχωρούνταν για 20 χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να μετατραπεί σε αίθουσες δικαστηρίων και χώρους κράτησης.
Στόχος ήταν τότε να δημιουργηθούν δικαστικές αίθουσες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό κατηγορούμενων και μαρτύρων, ωστόσο προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Η προσπάθεια του μπιτς χάντμπολ το 2019
Το μέλλον της εγκατάστασης ήταν αβέβαιο, ήδη από τη στιγμή που έσβησε ο βωμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Ήταν μια μόνιμη εγκατάσταση σε ένα χώρο που δεν είχε και την καλύτερη πρόσβαση, ενώ ο ειδικός της χαρακτήρας (ανοιχτός χώρος με εξέδρες) την περιόριζε κυρίως για τη χρήση ως συναυλιακός χώρος και ειδικότερα τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο, στην Ελλάδα της κρίσης – που ακολούθησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες – όσα σχέδια και αν έγιναν για εκμετάλλευσή της από ιδιώτες έμειναν στα χαρτιά και στις συζητήσεις.
Οι μόνες προσπάθειες για να ξαναζωντανέψει η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ έγιναν από αθλητικές ομοσπονδίες που φιλοξένησαν αγώνες.
Η τελευταία φορά που χτύπησε ο «παλμός» του Ολυμπιακού Κέντρου μπιτς βόλεϊ ήταν το 2019, όταν η ομοσπονδία Χειροσφαίρισης και η Επιτροπή Beach Handball είχαν διοργανώσει διεθνές τουρνουά εθνικών ομάδων Beach Handball Ανδρών – Γυναικών.
Πλέον, η αθλητική εγκατάσταση της Καλλιθέας ή όπως λεγόταν κάποτε, το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.