Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τη Λοριάν

Ο Δένδιας επέλεξε να απαντήσει εμμέσως στο ΣΥΡΙΖΑ, που εγκάλεσε την κυβέρνηση με αφορμή δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ που αφορούσε στην μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά, αλλά και στην Άγκυρα

Ως μία μέρα υψηλού συμβολισμού για το Πολεμικό Ναυτικό χαρακτηρίστηκε η Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Η μέρα που καθελκύστηκε η πρώτη ελληνική Belharra, ο «Κίμων», η πρώτη καινούρια φρεγάτα που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό μετά από 25 χρόνια και αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα το 2025.

Μία μέρα που έδωσε αφορμή για πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και επαναβεβαίωση της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Νέα εποχή

«Περνάμε σε μία νέα εποχή,  στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ναβάλ στη Λοριάν και έδωσε το παρών στην τελετή καθέλκυσης της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων».

Ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται

Ο Δένδιας επέλεξε να απαντήσει εμμέσως στο ΣΥΡΙΖΑ, που εγκάλεσε την κυβέρνηση με αφορμή δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ που αφορούσε στην μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά, αλλά και στην Άγκυρα, επιμένοντας στην πάγια θέση του ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε την ελληνική φρεγάτα ως «ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία – τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας».

Υπενθύμιση

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού και επέλεξε να υπενθυμίσει ότι σχέση Ελλάδας – Γαλλίας «βασίζεται στην αλληλεγγύη και αν απαιτηθεί στην αμοιβαία συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε αρκετές φορές το ρόλο του πρώην υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τόσο στην απόκτηση των φρεγατών όσο και των Rafal.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των φρεγατών αναφερόμενος και στην ευκαιρία συνεργασίας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας με τη γαλλική.

Μοναδικός εταίρος

Στους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας – Παρισιού αναφέρθηκε και ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί λέγοντας πως Ελλάδα και Γαλλία αποτελούν η μία για την άλλη μοναδικό εταίρο στην Ευρώπη. Με κοινή αντίληψη στην Άμυνα και κοινή ατζέντα στην ασφάλεια. Δήλωσε την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας στην Ελλάδα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην τεχνολογία της. Επεσήμανε ακόμα τη διαλειτουργικότητα Ελλάδας και Γαλλίας στα αμυντικά συστήματα λόγω των φρεγατών, αλλά και των μαχητικών Rafal τονίζοντας την στρατηγική εταιρική τους σχέση. Μία σχέση που όπως είπε δεν αφορά μόνο συμβόλαια στα εξοπλιστικά αλλά πολύ πιο ισχυρή και ευρεία. Επεσήμανε δε ότι Ελλάδα και Γαλλία, μαζί με την Κύπρο και την Ιταλία συμμερίζονται τους κινδύνους που βαρύνουν ιδιαίτερα τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της Ουκρανίας, το ενεργειακό, τους θαλάσσιους δρόμους και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από