Σήμα «SOS» από το 2005 για την ανάγκη συντήρησης του ΟΑΚΑ – Νέα μελέτη από το ΤΕΕ

Σήμα «SOS» από το 2005 για την ανάγκη συντήρησης του ΟΑΚΑ – Νέα μελέτη από το ΤΕΕ

Οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι πολλές και επώνυμες.

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, λόγω των προβλημάτων στατικότητας που ανέδειξε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, με βασικότερο γιατί δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις από τον κόσμο του αθλητισμού, ότι το ΟΑΚΑ, όπως και στο στέγαστρο Καλατράβα παραμένει ασυντήρητο από το 2004.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» με Αλμέιδα και Ίντερ!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φθορά στο στέγαστρο Καλατράβα μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει την πτώση του απροειδοποίητα. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης για την ασφάλεια των στεγάστρων. Ελέγχονται πιθανά αδικήματα για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Έγγραφη ειδοποίηση από το 2005

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση της στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.

Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την αγορά.

Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις, συγκολλήσεις και αναρτήρες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.

Την ίδια ώρα στο κεντρικό δελτίο του Star αποκαλύφθηκε ότι από το 2005 υπήρξε έγγραφη ειδοποίηση για το στέγαστρο Καλατράβα. Τότε, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αναθέσει σε γερμανική εταιρεία το έργο, η οποία ανέφερε ότι απαιτείται δια βίου έλεγχος και συντήρηση λόγω της πολυπλοκότητας του έργου. Η εταιρεία κατασκευών που ανέλαβε στη συνέχεια, έκανε επίσης ανάγκη για τη συντήρηση, σε έγγραφα του 2009. Μάλιστα, αναφερόταν ότι υπήρξε αναφορά και σε manual για το πώς θα πρέπει να γίνεται αυτή η συντήρηση.

Έχασαν τις οδηγίες…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων το οποίο όμως… χάθηκε.

Στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιείται και από την οποία το ΟΑΚΑ απουσιάζει.

Το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί.

Το 2008 -2009 κάνει έλεγχο η εταιρεία Bung και τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση δύο φορές το χρόνο, μία ένα εξάμηνο. Αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014, όταν εγρκίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών».

Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας απο την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα, μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Το πρόβλημα που υπάρχει το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη, καθώς υπήρχαν χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

Το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για αυτό δεν μπορούσε να συντηρηθεί.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να την αποκτήσει. Ακολούθησαν χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για τη συντήρησή του αλλά τελικά εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των μνημονίων, δεν ολοκληρώθηκαν.

Μπαράζ καταγγελιών

Οι καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης είναι πολλές και επώνυμες.

Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, αποκάλυψε (ΕΡΤ) ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

Μιλώντας δε στο MEGA, είπε πως όταν το 2011-2012 ανέλαβε εκείνος τις τεχνικές υπηρεσίες του χώρου τού είπαν τι προβλήματα υπήρχαν και άρχισε η συντήρηση.

«Αλλά όλα αυτά κουνιούνται, είχε πέσει και ένα σίδερο και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και οι κατασκευές είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε. Το 2018 μας έδωσαν τα μισά λεφτά από το ποσό που χρειαζόντουσαν οι κατασκευαστές και είπαν να τις κάνουμε».

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.

Πώς είναι τώρα το ΟΑΚΑ από ψηλά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ