Ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, αλλά για… εμάς – Δημοσκόπηση σε 10 χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, αλλά για… εμάς – Δημοσκόπηση σε 10 χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Μεγαλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών ζητούν οι Ευρωπαίοι - Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της μετανάστευσης για τους Έλληνες;

Μια έρευνα που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα La Croix δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η μετανάστευση έχει γίνει υπερβολικά υψηλή, μία αντίληψη που τροφοδοτείται από την έλλειψη γνώσης των πραγματικών της στοιχείων, όπως σημειώνει.

Όσο για τις χώρες με την πιο αρνητική άποψη για τους μετανάστες, είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν – αναμενόμενο – και η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης: «Ευτυχώς, έγινε τώρα»: Ποιος το είπε στο Ρέντη, γιατί το είπε και βλέπει ο Μαρτίνεθ για τη συνέχεια…

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Viavoice, για λογαριασμό της δεξαμενή σκέψης «Confrontations Europe» σε 10 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, καθώς οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις 9 μήνες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν εδώ και τρία χρόνια το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το think tank «Confrontations Europe» ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

«Η φτώχεια των μεταναστών» ενοχλεί τους Έλληνες

Πήραμε συνεντεύξεις από αντιπροσωπευτικά δείγματα ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε 10 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελλάδα) μέσω του διαδικτύου, για να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα, τις εμπειρίες, τα ερωτήματα και τις απόψεις των Ευρωπαίων σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο είναι τόσο κεντρικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μέσω διαδικτύου μεταξύ 28 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ η αντιπροσωπευτικότητα διασφαλίστηκε με ποσοστώσεις βάσει του φύλου, της ηλικίας, του επαγγέλματος/επιπέδου εισοδήματος και της περιοχής διαμονής των ερωτηθέντων.

Ελεύθερη κυκλοφορία αλλά… για εμάς

Οι ερωτηθέντες τάσσονται πολύ υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός των 27 κρατών μελών και δεν αντιτίθενται στην ιδέα της μετανάστευσης από χώρες εκτός Ευρώπης… αλλά η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι η μετανάστευση είναι σήμερα υπερβολικά υψηλή στην Ευρώπη και στις χώρες τους.

Το αίσθημα αυτό βασίζεται σε μια σημαντική έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη (υπερεκτίμηση της νόμιμης μετανάστευσης, έλλειψη γνώσης των λόγων για τις αιτήσεις θεώρησης κ.λπ.), η οποία ευνοεί την εικόνα μιας πολύ φτωχής μετανάστευσης που είναι δύσκολο να ενσωματωθεί.

Παρά ταύτα, σημειώνεται, η μετανάστευση θεωρείται πλεονέκτημα (αν και δημιουργεί δυσκολίες) και πρέπει να ενσωματωθεί καλύτερα, μέσω της πρόσβασης στην απασχόληση, την εκπαίδευση και τη γλώσσα.

Θετικοί κατά 56% στη νόμιμη μετανάστευση οι Έλληνες

Οι ευρωπαϊκές απόψεις διαφέρουν ως προς τις αποτελεσματικότερες μεταναστευτικές πολιτικές για το μέλλον: οι λιγότερο ευνοϊκές για τη μετανάστευση χώρες επιθυμούν πρωτίστως καλύτερους συνοριακούς ελέγχους, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δίνουν προτεραιότητα στην καλύτερη ενσωμάτωση και στην κατανομή των μεταναστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Είστε υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός των 27 χωρών της ΕΕ, δηλαδή ότι οι πολίτες με την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται και να ζουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», είναι το ερώτημα στην παρακάτων κάρτα της έρευνας.

«Ναι» απαντούν οι πολίτες και των δέκα χωρών, με τους Έλληνες να δηλώνουν συνολικά (οπωσδήποτε θετικοί, αρκετά θετικοί, όχι και τόσο αρνητικοί, όχι εντελώς αρνητικοί) θετικοί σε ποσοστό 90%.

Ουγγαρία και Γαλλία, οι πιο αρνητικές στη νόμιμη μετανάστευση

Στο ερώτημα «γενικά, είστε υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης μη ευρωπαϊκών πληθυσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;», το 56% των Ελλήνων απάντησε «ναι» και το 40% «όχι».

Οι χώρες, οι πολίτες των οποίων δηλώνουν πιο ευνοϊκοί απέναντι στη νόμιμη μετανάστευση, είναι η Ισπανία (μόνο το 19% λέει «όχι), η Ιταλία (22% «όχι») και η Ρουμανία (23% «όχι).

Αντίθετα, οι Ούγγροι (51% «όχι) και οι Γάλλοι (50%) είναι οι περισσότερο αρνητικοί.

«Η Ελλάδα δέχτηκε τους περισσότερους», απαντούν οι Έλληνες

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποια ευρωπαϊκή χώρα πιστεύετε ότι υποδέχτηκε τους περισσότερους μετανάστες το 2022».

Θα μπορούσε να πει κανείς – σε γενικές γραμμές – ότι ο καθένας βλέπει το πρόβλημα της μετανάστευσης από τη δική του σκοπιά, εκτιμώντας ότι η δική του χώρα έχει υποδεχτεί τους περισσότερους μετανάστες το 2022.

Έτσι, με εξαίρεση την Γαλλία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Ρουμανία, οι υπόλοιπες έξι χώρες δηλώνουν ότι «εμείς είχαμε τους περισσότερους μετανάστες.

Το ίδιο απαντούν και οι Έλληνες σε ποσοστό 60%, ενώ δηλώνουν δεύτερη χώρα υποδοχής την Γερμανία με 17% και τρίτη την Ιταλία με 8%.

Η διαφορά κουλτούρας και θρησκείας, το βασικό «πρόβλημα» των μεταναστών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κύριες προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνολικά, από τις απαντήσεις των πολιτών και των δέκα χωρών, τα μεγαλύτερα ποσοστά (στην Ελλάδα το 35%) συγκεντρώνουν «οι πολιτισμικές διαφορές (θρησκεία, ήθη κ.λπ.) των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κουλτούρα».

Δεύτερη έρχεται (με 27% στην Ελλάδα) «η υποτιθέμενη παραβατικότητα των μεταναστών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ, συνολικά, τρίτη στη σειρά απαντήσεων (25%) κατατάσσεται «η απροθυμία των μεταναστών να ενσωματωθούν», στην Ελλάδα τρίτη, με ποσοστό 25%, έρχεται η… φτώχεια των μεταναστών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ