«Δεν πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα» κατέθεσε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε τον θάνατο του παιδιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα

Και δεύτερος ιατροδικαστής, ο οποίος προτάθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου και εξετάστηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων αποσύνδεσε την αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας από τη χορήγηση της κεταμίνης διατυπώνοντας ενώπιον τακτικών δικαστών και ενόρκων τη δική του θέση, η οποία θα συναξιολογηθεί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία για να φτάσει το δικαστήριο στην έκδοση της ετυμηγορίας επί της ενοχής ή μη της 34χρονης η οποία αντιμετωπίζει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε τον θάνατο του παιδιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων αμφισβητώντας ευθέως με τον τρόπο αυτό την ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου του Σωτήρη Μπουζιάνης.

Διαβάστε επίσης: «Έπεσαν οι μάσκες» σε ΚΕΔ και ΕΠΟ: Έλληνας διαιτητής στο ντέρμπι, την… Τετάρτη ο Μπαλτάκος αποφασίζει για Μπένετ!

«Δεν θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα», κατέθεσε ο μάρτυρας εισφέροντας τη δική του επιστημονική θέση στο δικαστήριο.

Κατά την εκτίμηση του η πορεία του παιδιού προς το θάνατο ήταν δρομολογημένη. «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του. Το περιστατικό είχε τελικό υπόβαθρο το αναπνευστικό αρέστ. Ένας πνεύμονας στον οποίο πάσχει χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πραξη χαρακτηρίζουμε «ναρκωτικά». Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», πρόσθεσε .

Ο ίδιος μάλιστα αναφορικά με την ουσία της κεταμίνης που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας, ο κ. Κραβαρίτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν σχετίζεται με το θάνατο του εννιάχρονου κοριτσιού.

«Όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση» είπε χαρακτηριστικά .

«Την ουσία κεταμίνη δεν τη βρίσκουμε εύκολα, εγώ δεν την έχω βρει ποτέ. Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Κραβαρίτης κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό .

Αναφορικά με την έκθεση Μπουζιάνη, ο κ.Κραββαρίτης άσκησε έντονη κριτική αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

«Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται.

Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα».

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό αρεστ. Δεν σας το έχει πει ο κ. Ράικος; Δεν το ρωτήσατε;

Πρόεδρος: Το τι έχω ρωτήσει εγώ, αφήστε το…

Γιατί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.

Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει είναι ότι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική δυσχέρεια. Δεν θα το ανέφερε ο σύνοδος της, εν προκειμένω η κατηγορούμενη, αν είχε δυσχέρεια;

Μάρτυρας: Δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια, αλλά από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος επίσης έχει προταθεί από την πλευρά της κατηγορουμένης .

«Η καρδιά του παιδιού ήταν 47 γραμμάρια! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ελαφριά καρδιά. Θα έπρεπε να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτήν την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», κατέθεσε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι «το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μία απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ιστός κατά περιοχές έχει αντικατασταθεί με λίπος».

Ο παθολογοανατόμος επιπλέον αναφέρθηκε στα ευρήματα από τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα του παιδιού, σημειώνοντας: «Ήταν μικρότερα, αλλά εντός των προβλεπομένων ορίων. Είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού. Διαπιστώσαμε αλλαγή στον ιστό του οργάνου, δηλαδή καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από γλοία. Αυτό σημαίνει τραυματισμό συνεχή».

Ο κ. Καραμέρης έκανε αναφορά και στους πνεύμονες της Τζωρτζίνας, λέγοντας ότι ήταν πηγή λοίμωξης. «Το βάρος τους ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο. Υπήρχε εικόνα πνευμονικού οιδήματος έντονου βαθμού Μου έδωσαν έγγραφο 29/1/2022 με είκοσι χιλιάδες λευκά. Αυτό σημαίνει λοίμωξη.
Μιλάμε για μια πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονή στον πνεύμονα.

Με βάση τα δεδομένα και τις περιγραφές του μάρτυρα η πρόεδρος τον ρώτησε για την αιτία θανάτου του παιδιού με τον κ. Καραμέρη να λέει ότι αυτό είναι θέμα των ιατροδικαστών.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από