Η ισπανίδα ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε στα «ΝΕΑ» λίγο πριν επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Η Κομισιόν πρέπει να εξετάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με άμεση και καλά στοχευμένη στήριξη σε όσους πλήττονται περισσότερο από την καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλια, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και λαμβάνοντας υπόψη τις επείγουσες ανάγκες και τη μακροπρόθεσμη πρόληψη δηλώνει η πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιράτσε Γκαρσία στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» λίγο πριν επισκεφθεί τη Θεσσαλία.
Η Ισπανή ευρωβουλευτής μιλάει επίσης για την ανάγκη ενός μόνιμου εργαλείου δημοσιονομικής ικανότητας που θα γινόταν το μόνιμο εργαλείο κρίσης που θα κινητοποιείται έγκαιρα και αυτόματα σε κρίσεις, όπως αυτή που έπληξε τη χώρα μας.
• Επισκέπτεστε τη Θεσσαλία, την περιοχή όπου υποφέρουν οι άνθρωποι από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας;
Παρακολούθησα προσεκτικά τα τρομερά νέα που έρχονταν από την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, πρώτα για τις πυρκαγιές και μετά για τις πλημμύρες. Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, κάποιοι ένιωσαν ότι η ΕΕ δεν επέδειξε αρκετή αλληλεγγύη. Αυτό όμως δεν ίσχυε για την πολιτική μας οικογένεια που στέκεται πάντα δίπλα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Στην περίπτωση αυτή θέλω και πάλι να δείξω πρώτα απ’ όλα την υποστήριξή μου και μετά να μιλήσω από πρώτο χέρι με τους ανθρώπους εκεί για να καταλάβω τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα και πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στις αποζημιώσεις και επίσης να αποτρέψει από το να συμβεί πάλι μια τέτοια καταστροφή.
• Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για να διευκολυνθεί η διάθεση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για τη στήριξη των πληγέντων και την ανακατασκευή των υποδομών. Ποιες οι σκέψεις σας και ποιες προτεραιότητες θα θέλατε να δείτε από αυτή την άποψη;
Η Επιτροπή αντέδρασε θετικά αλλά σε γενικούς όρους δράσης που πρέπει να ληφθούν. Οι ανάγκες είναι πραγματικές τώρα. Για πραγματικούς ανθρώπους και επιχειρήσεις που υποφέρουν από υπαρξιακές προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με άμεση και καλά στοχευμένη στήριξη σε όσους πλήττονται περισσότερο. Εχουμε παραδείγματα τέτοιας δράσης με την πρόσφατη υγειονομική κρίση και τις συνέπειες του πολέμου για ολόκληρη την Ευρώπη. Ενεργήσαμε άμεσα και έγκαιρα. Για τους ανθρώπους που ζουν στη Θεσσαλία, οι συνέπειες, στο επίπεδό τους, είναι συγκρίσιμες με πόλεμο ή με μια μεγάλη κρίση υγείας.
Η δράση μας πρέπει να είναι συνεπής και επαρκής από την πρώτη μέρα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επείγουσες ανάγκες και τη μακροπρόθεσμη πρόληψη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αλλά και συνεχούς και επαρκούς χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Ομάδα μας αγωνίζεται για ένα μόνιμο εργαλείο δημοσιονομικής ικανότητας που ακριβώς σε τέτοιες εξαιρετικές ανάγκες θα γινόταν και το μόνιμο εργαλείο κρίσης που θα κινητοποιείται έγκαιρα και αυτόματα.
• Ποιες είναι οι προτάσεις σας γενικά, σχετικά με το πώς η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα αποτελέσματα των ακραίων καιρικών συνθηκών;
Οι επιστήμονες μας ειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της θερμοκρασίας. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα αυξάνονται και θα επηρεάζουν διαφορετικά μέρη με διαφορετικό τρόπο. Στη Νότια Ευρώπη γνωρίζουμε ότι οι πυρκαγιές, η ερημοποίηση, η έλλειψη νερού και οι πλημμύρες αποτελούν ήδη πρόβλημα. Το είδαμε και στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε σε δύο μέτωπα. Βραχυπρόθεσμα με μέτρα πρόληψης και συστήματα προειδοποίησης για να σωθούν ζωές, και επίσης κεφάλαια για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών. Αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες της υπερθέρμανσης του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για εκείνους τους δεξιούς σκεπτικιστές του κλίματος για να καταλάβουν ότι έχουμε ηθικό καθήκον να σταματήσουμε την υπερθέρμανση και την υποβάθμιση του πλανήτη μας.
• Επιτρέψτε μου να κάνω μια ερώτηση μετά την ομιλία για την Κατάσταση στην Ενωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ποιο είναι το συμπέρασμά σας από την ομιλία. Μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερο αυτό που είπατε ότι θα θέλατε να ακούσετε – μια ισχυρότερη δέσμευση στον Κοινωνικό Πυλώνα; Ποιες προκλήσεις βλέπετε για την Ευρώπη;
Είμαι περήφανη που η Ευρωπαϊκή Ενωση άλλαξε εντελώς το υπόδειγμα σε σύγκριση με το 2008, και αυτό συνέβη λόγω των αιτημάτων των σοσιαλδημοκρατών προς αυτήν την Επιτροπή. Η Δεξιά επέβαλε στην οικονομική κρίση το 2008 μια απάντηση βασισμένη στη λιτότητα, αλλά αυτή τη φορά αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με ενότητα και αλληλεγγύη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην ΕΕ λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των βασικών αγαθών, και η Φον ντερ Λάιεν δεν ασχολήθηκε με αυτό. Θέλουμε μια στρατηγική για την πρόσβαση των ανθρώπων σε οικονομικά προσιτή στέγαση, καθώς και ένα ελάχιστο αναγκαίο εισόδημα και μια στρατηγική κατά της φτώχειας με δεσμευτικούς στόχους για την προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία.
• Ενόψει των ευρωεκλογών σάς ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη;
Ακριβώς επειδή ο δεξιός λαϊκισμός τροφοδοτείται από την κοινωνική δυσαρέσκεια, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για οικονομική ανάπτυξη και βιομηχανία. Πρέπει να δούμε (τρόπους) καλής κατανομής και ίσες ευκαιρίες. Αυτός είναι ο τρόπος να σταματήσουμε την Ακροδεξιά, η οποία δεν έχει πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα, με αλληλεγγύη. Νομίζω ότι και το ΕΛΚ αρχίζει να αντιλαμβάνεται αυτήν την πραγματικότητα και το πείραμα του Μάνφρεντ Βέμπερ να αναζητήσει συμμαχίες στην Ακροδεξιά είναι μια πλήρης αποτυχία. Το PSOE (το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα) κατάφερε να σταματήσει έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος και της Ακροδεξιάς, και τόσο πολλοί συνάδελφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακουφίστηκαν βλέποντας αυτή τη νέα τάση και την πτώση της Ακροδεξιάς.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»