To αεροδρόμιο της Σκιάθου στα πιο επικίνδυνα του κόσμου!

To αεροδρόμιο της Σκιάθου στα πιο επικίνδυνα του κόσμου!

Έρευνα κατατάσσει τον διάδρομο του «Alexandros Papadiamantis Airport» ψηλά σε μια περίεργη λίστα.

Διάδρομοι πολύ μικροί, που βρίσκονται στην άκρη ενός γκρεμού, λίγα μέτρα από την παραλία ή ακόμα και δίπλα σε δρόμους της πόλης…

Το αεροπλάνο είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς στον κόσμο, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τα ετήσια ατυχήματα που βιώνουν άλλα μέσα μεταφοράς. Ακόμα κι έτσι, και παρά την ασφάλεια που συνήθως τους περιβάλλει, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τόσο η απογείωση όσο και η προσγείωση είναι δύο από τις πιο λεπτές στιγμές της πτήσης και στις οποίες ο κίνδυνος αυξάνεται.

Διαβάστε επίσης: Η εξήγηση για τις αλλαγές Ποντένσε – Μασούρα αλλά και για την ανακοίνωση του Μπιανκόν…

Ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε εκείνα τα αεροδρόμια των οποίων οι διάδρομοι προσγείωσης είναι ιδιαίτερα μικροι ή των οποίων οι τοποθεσίες βρίσκονται ανάμεσα σε βουνά, κοντά στη θάλασσα ή σε μέρη που ο καιρός είναι εχθρός.

Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούμε να βρούμε σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο. Θα τολμούσατε να προσγειωθείτε ή να απογειωθείτε σε αυτά;

Οι περισσότεροι το έχετε ήδη κάνει. Σε έρευνα της ιστοσελίδας «El Espanol» το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο!

Στη σχετική λίστα η πίστα προσγείωσης στο νησί των Σποράδων είναι τέταρτο. Δεν σημαίνει ότι δεν πάει κι έρχεται κόσμος. Εδώ και μισό αιώνα εκατομμύρια έχουν επισκεφθεί αεροπορικώς την Σκιάθο. Πρόβλημα δεν υπήρξε. Απλά η κατασκευαστική του οπτική προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αεροδρόμιο Tenzing-Hillary (Νεπάλ)

Γνωστό και ως αεροδρόμιο Lukla λόγω της εγγύτητάς του σε αυτή τη γραφική πόλη στο ανατολικό Νεπάλ, το αεροδρόμιο Tenzing-Hillary είναι ένα από εκείνα τα μέρη που δοκιμάζουν τα νεύρα των πιλότων και των επιβατών. Βρίσκεται σχεδόν 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτό το αεροδρόμιο είναι φωλιασμένο ανάμεσα σε απότομα βουνά όπου η ομίχλη είναι συχνή.

Η λωρίδα προσγείωσης είναι εκπληκτικά μικρή, μόλις μισό χιλιόμετρο μήκους, και ήταν κυριολεκτικά χτισμένη σε έναν γκρεμό, που τυλίγει ανάμεσα σε βουνοκορφές και καταλήγει σε έναν γκρεμό που πέφτει σε μια βαθιά άβυσσο. Οποιοδήποτε λάθος, τόσο κατά την απογείωση όσο και κατά την προσγείωση, θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Το Courchevel στις γαλλικές Άλπεις

Το αεροδρόμιο Courchevel, γνωστό και ως «υψόμετρο», αποτελεί μια από τις κύριες πύλες εισόδου στις μαγευτικές γαλλικές Άλπεις, ειδικά για τους λάτρεις του σκι που λαχταρούν να εξερευνήσουν τις χιονισμένες κορυφές του. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, βρίσκουμε ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται ψηλά, πάνω από 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η κύρια πρόκληση στο Courchevel βρίσκεται στον διάδρομό του, ο οποίος είναι εντυπωσιακά μικρός, με μήκος λίγο περισσότερο από μισό χιλιόμετρο. Αυτό που προσθέτει μια επιπλέον δόση αδρεναλίνης είναι το πώς αυτή η πίστα έπρεπε να προσαρμοστεί στη φυσική τοπογραφία του γύρω εδάφους. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζει σημαντική κλίση και, σε ορισμένα σημεία, επικίνδυνους κυματισμούς.

Διεθνές Αεροδρόμιο Princess Juliana στο νησί Saint Martin

Αυτό το αεροδρόμιο δεν βρίσκεται μόνο στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο, αλλά είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά για διάφορους λόγους. Αλλά η τοποθεσία του είναι αυτό που το κάνει τόσο εξαιρετικό, και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την όμορφη παραλία Maho.

Τα αεροπλάνα που προσγειώνονται και απογειώνονται περνούν μόλις 25 μέτρα πάνω από αυτή την παραδεισένια παραλία, περνώντας κυριολεκτικά πάνω από ξαπλώστρες και λουόμενους.

Τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Princess Juliana περνούν μόλις 25 μέτρα πάνω από την παραλία

Το εκπληκτικό με το να βλέπεις αυτά τα αεροπλάνα να πετούν σε τόσο ελάχιστη απόσταση από το έδαφος έχει μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε τουριστικό αξιοθέατο από μόνη της, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ενέχει επίσης πραγματικό κίνδυνο. Η λωρίδα προσγείωσης είναι εντυπωσιακά μικρή, μήκους μόλις 2 χιλιομέτρων, και περιβάλλεται από τη θάλασσα από τη μια πλευρά και ένα βουνό από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πρέπει να περνούν πάνω από την παραλία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες ριπές αέρα καθώς το κάνουν.

Διεθνές Αεροδρόμιο Σκιάθου στην Ελλάδα

Το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, που βρίσκεται στο πανέμορφο ελληνικό νησί που φέρει το όνομά του, είναι ένα από εκείνα τα μέρη που δοκιμάζουν τις ικανότητες των πιλότων και κάνουν τους επιβάτες να κρατούν τα χέρια στις θέσεις τους. Τι το κάνει τόσο μοναδικό; Αρχικά, έχει τον συντομότερο διάδρομο προσγείωσης στην Ευρώπη, μήκους μόλις 1.628 μέτρων.

Σε έρευνα της ιστοσελίδας «El Espanol» το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο!

Πολλές φορές οι τουρίστες συγκεντρώνονται πίσω από τον διάδρομο απογείωσης, με τα ατυχήματα να είναι συχνά.

Επιπλέον, αυτός ο διάδρομος κατασκευάστηκε σε ξηρά που έχει ανακτηθεί από τη θάλασσα, γεγονός που δημιουργεί την εντυπωσιακή αίσθηση ότι τα αεροπλάνα πρακτικά ξαφρίζουν το νερό κατά την απογείωση και την προσγείωση. Όπως και στο αεροδρόμιο του νησιού Saint Martin, στην Ελλάδα τα αεροπλάνα που κατευθύνονται προς τη Σκιάθο πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές σε ελάχιστο υψόμετρο.

Όπως αναφέρεται στο ειδικό λήμμα της Wikipedia:

«To JSI είναι ένα αεροδρόμιο στο νησί της Σκιάθου, στην Ελλάδα. Ο διάδρομός του μήκους 5.341 ποδιών (1.628 μέτρων) είναι σε θέση να φιλοξενήσει αεροσκάφη μέχρι το μέγεθος ενός Boeing 767-200. Ο διάδρομος χαρακτηρίζεται «κοντός και στενός». Λόγω του ανώμαλου εδάφους στο νησί της Σκιάθου, το αεροδρόμιο της Σκιάθου δημιουργήθηκε με την ανάκτηση γης από τη θάλασσα μεταξύ του νησιού της Σκιάθου και του μικρότερου νησιού Λαζαρέτα (πρώην αποικία λεπρών) ενώνοντας ουσιαστικά τα δύο νησιά σε ένα μεγαλύτερο νησί, αν και ήταν χτισμένο σε οικόπεδο ήδη μέρος της Σκιάθου.

Το μέρος επιλέχθηκε από μηχανικό που έμενε στο Βόλο. Το αεροδρόμιο πήρε το όνομά του από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Έλληνα μυθιστοριογράφο με καταγωγή από το νησί.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα αεροδρόμια των οποίων οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης είναι ιδιαίτερα μικροι ή όσων οι τοποθεσίες βρίσκονται ανάμεσα σε βουνά, κοντά στη θάλασσα ή σε μέρη που ο καιρός είναι… εχθρός.

Ο σύντομος διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου και η γειτνίασή του με έναν παρακείμενο δημόσιο δρόμο το έχουν καταστήσει δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των «επικίνδυνων φωτογραφιών». Συχνά συγκρίνεται με το διεθνές αεροδρόμιο Princess Juliana στο Saint Maarten, καθώς και τα δύο αεροδρόμια προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να βιώνει νόμιμα τις προσεγγίσεις προσγείωσης και τις απογειώσεις σε πολύ κοντινή απόσταση».

Juancho E. Yrausquin στο νησί Saba

Στο μικρό νησί Saba, μια απομακρυσμένη περιοχή της Καραϊβικής υπό τη δικαιοδοσία της Ολλανδίας, υπάρχει ένα αεροδρόμιο που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα, παρόλο που δεν είχε ποτέ σοβαρό ατύχημα. Ωστόσο, όταν το κοιτάξεις από τον ουρανό, εντύπωση προκαλεί η λωρίδα προσγείωσής του μόλις 400 μέτρων.

Αυτή η διαδρομή βρίσκεται σε μια μικροσκοπική χερσόνησο στο ένα άκρο του νησιού, που περιβάλλεται από ένα τείχος από βουνά στη μία πλευρά και οριοθετείται από μεγαλοπρεπείς βράχους που ουσιαστικά την περιβάλλουν εντελώς.

Από απόσταση, ο διάδρομος φαίνεται να αψηφά τη λογική εκτεινόμενος από τη θέση του στο έδαφος και μόνο ορισμένοι τύποι αεροσκαφών και πιλότοι με εξαιρετική εμπειρία τολμούν να προσγειωθούν σε αυτόν.

Αεροδρόμιο Kansai στην Ιαπωνία

Το αεροδρόμιο Kansai στην Ιαπωνία διακρίνεται για τη μοναδική και προκλητική τοποθεσία του. Για να ξεπεραστεί η έλλειψη χώρου στη στεριά, πάρθηκε η απόφαση να κατασκευαστεί αυτό το αεροδρόμιο σε ένα τεχνητό νησί που βρίσκεται σχεδόν 5 χιλιόμετρα από την ακτή. Ωστόσο, αυτό το νησί έχει ασταθή βυθό και είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο σεισμών και κυκλώνων, γεγονός που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατασκευή και λειτουργία του.

Η κατασκευή του αεροδρομίου Kansai ήταν ένας μηχανικός άθλος που απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τεχνητού νησιού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρά τους εγγενείς κινδύνους, το αεροδρόμιο παρέμεινε λειτουργικό και έχει χρησιμεύσει ως σημαντική πύλη στην περιοχή Kansai της Ιαπωνίας.

Αεροδρόμιο Γιβραλτάρ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στη βρετανική αποικία στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό μέρος για έναν λόγο που τραβάει την προσοχή όλων: ο διάδρομος προσγείωσης διασχίζει έναν αστικό δρόμο γνωστό ως Winston Churchill Avenue.

Στο Γιβραλτάρ μια λεωφόρος μετατρέπεται σε αεροδιάδρομο για τις ανάγκες των πτήσεων.

Όταν ένα αεροπλάνο απογειώνεται ή προσγειώνεται, η κυκλοφορία σε αυτή τη λεωφόρο διακόπτεται για προφανείς λόγους ασφαλείας. Αυτή η μοναδική κατάσταση είναι ακριβώς αυτό που συμβάλλει στο να θεωρείται επικίνδυνο το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ