Απέραντος βούρκος, νεκρά ζώα και μεγάλος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες στη Θεσσαλία (vid)

Απέραντος βούρκος, νεκρά ζώα και μεγάλος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες στη Θεσσαλία (vid)

Δεν έχει τέλος το δράμα στη Θεσσαλία, καθώς μετά από δέκα ημέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ο κάμπος παραμένει πλημμυρισμένος σε πολλά σημεία.

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, ειδικά στα χωριά της Καρδίτσας και τις συνοικίες της Λάρισας, ενώ πολλά είναι τα σημεία του κάμπου που παραμένουν πλημμυρισμένα μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Την ίδια ώρα σε απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί η περιοχή. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού των κουφαριών και των νερών που λιμνάζουν.

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Λούντζης: Ο «παράγοντας Χ» του φετινού Ολυμπιακού (vids)

Όπου τα νερά έχουν υποχωρήσει, αυτό που μένει είναι απέραντος βούρκος

Σε 11 δήμους το νερό είναι δεν είναι πόσιμο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο δοντιών, ντους ή πλύσιμο πιάτων. Οι πολίτες καλούνται να ζήσουν με εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, πληρώνουν από την τσέπη τους.

Επίσης, η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή και το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο με αποτέλεσμα η σύνδεση Βορρά – Νότου να γίνεται μέσω Ιόνιας Οδού, χωρίς να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για σύντομη αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Ανησυχία για τις ασθένειες
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη, «στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Η ίδια τόνισε ότι το νερό στις περιοχές που έχει κριθεί ότι δεν είναι πόσιμο, αν οι κάτοικοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει πρώτα να το βράσουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βόλος, Νότιο Πήλιο, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων
Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα,
Δήμος Φαρσάλων, δήμος Κιλελέρ,
Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας

Με αργούς ρυθμούς η διαχείριση των νεκρών ζώων
«Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50%», τόνισε από την πλευρά του στην ίδια ενημέρωση, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι δηλωθείσες απώλειες ζώων στον ΕΛΓΑ είναι: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

Μέσα στις λάσπες σπίτια και επιχειρήσεις

Όπου τα νερά έχουν υποχωρήσει, αυτό που μένει είναι απέραντος βούρκος. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις συνοικίες της Λάρισας που πλημμύρισαν λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται και να καθαρίσουν τις γειτονιές τους. Στις συνοικίες της ΔΕΥΑΛ, του ΑΤΑ, του Αγίου Θωμά, της Γιάννουλης, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Κάτοικοι μαζεύουν κατεστραμμένα έπιπλα στην περιοχή της ΔΕΥΑΛ. Πηγή φωτογραφίας: larissanet.gr

Κάτοικος μεταφέρει κλουβί από πτηνό από πλημμυρισμένο σπίτι. Πηγή φωτογραφίας: larissanet.gr

Η μεταφορά από και προς τις εργατικές κατοικίες στη Γιάνουλλη συνεχίζει να γίνεται με φορτωτή ή ερπυστριοφόρο, ενώ βοηθούν και βαν του Δήμου Λαρισαίων. Βάρκες χρησιμοποιούνταν ακόμα και το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη Γιάννουλη χρησιμοποιούν ακόμη βάρκες. Πηγή φωτογραφίας: onlarissa.gr

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν συνεχώς απαντλήσεις υδάτων από την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται το πλιάτσικο, με την Αστυνομία να κάνει περιπολίες στην περιοχή. Άλλωστε, παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις πλημμυρισμένες περιοχές του Βόλου.

Βίντεο από την ΠΑΘΕ

Η κατάσταση με την πλημμυρισμένη ΠΑΘΕ ήταν καλύτερη την Τετάρτη, σε σχέση με την Τρίτη, ωστόσο από βίντεο αποδεικνύεται το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής.

Το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσίασε χάρτες όπου αποτυπώνεται η επέλαση του σφοδρού καιρικού φαινομένου από την κορύφωση μέχρι και τη σταδιακή υποχώρησή του.

Η συντριπτική πλειονότητα των πλημμυρισμένων εκτάσεων είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 97,5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ