Κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους – Ο Γολγοθάς της επόμενης μέρας

Κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους – Ο Γολγοθάς της επόμενης μέρας

Η στάθμη του νερού υποχωρεί και η απόγνωσή κυριεύει τους κατοίκους που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής θαμμένους στις λάσπες - «Αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιου μεγέθους καταστροφή».

Η ζωή στη Θεσσαλία δεν θα είναι πια ίδια για πολύ καιρό. Μέρα τη μέρα γίνεται φανερό ότι οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που θα χρειαστεί πολύ χρήμα και πολύς χρόνος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και νοικοκυριά.

Εκεί που άλλοτε ήταν χωριά, δρόμοι, χωράφια και συνοικίες πλέον το μόνο που βλέπει κανείς είναι ένας απέραντος λασπότοπος. Τα νερά αποτραβιούνται σταδιακά και αφήνουν όγκους λάσπης σε σπίτια, δρόμους, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Τζόκοβιτς: Ένα διαμάντι 24ων καρατίων και η… βαριά κληρονομιά

Πολλοί αν όχι όλοι αναρωτιούνται εάν έχουν κάποιο μέλλον στην περιοχή, εάν μπορούν να μείνουν και να προσπαθήσουν να επαναφέρουν στη ζωή τα χωράφια τους, να ξαναβρούν μια δουλειά ή να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους όταν χρειάζονται αμύθητα ποσά και χρόνια για να αποδώσουν οι καρποί των προσπαθειών τους.

Αλλά υπάρχει και η ανησυχία ότι αυτή η καταστροφή δεν θα είναι η τελευταία. Τι θα γίνει με τις επερχόμενες βροχές του φθινοπώρου στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή; Και αλίμονο, τι θα γίνει εάν υπάρξει κάποιο ακραίο φαινόμενο ξανά;

Θα υπάρχει ζωή την επόμενη μέρα;

Η ΕΡΤ μεταδίδει από τον Παλαμά, τον Βόλο, τον κάμπο των Τρικάλων μαρτυρίες κατοίκων.

Στον Παλαμά δεν υπάρχει σπίτι που οι ιδιοκτήτες να μην έχουν βγάλει την οικοσυσκευή του έξω προκειμένου να σώσουν ό, τι μπορούν. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού ενώ κάνουν εκκλήσεις για προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και εμφιαλωμένων νερών.

Τα νερά παρέσυραν τα πάντα και το νεκρό ζωικό κεφάλαιο προκαλεί έντονη δυσοσμία από την αποσύνθεση, που συνιστά μια υγειονομική βόμβα για όλη την περιοχή.

Τρεις κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ τουλάχιστον 1500 ζώα είναι νεκρά.

Το δύσκολο έργο της περισυλλογής των πνιγμένων ζώων θα ξεκινήσει μόλις κατακαθίσουν τα νερά και τότε θα αρχίσει η ταφή ή η καύση.

Ωστόσο, η αντικατάσταση τους είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή και επίπονη προσπάθεια, που θα πρέπει να αναλάβουν οι πληγέντες.

Κατεστραμμένες επιχειρήσεις

Στην Ζηλευτή Τρικάλων ένα ζευγάρι έστησε μια επιχείρηση, που βούλιαξε στις λάσπες του Πηνειού. Η Ιωάννα Καρρά μιλά για μια τεράστια επένδυση, που χάθηκε, με πάνω από 600 νεκρά ζώα.

Οι εγκαταστάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά και τα περισσότερα ζώα πνίγηκαν. Είναι ζήτημα αν θα ζήσουν τα 50, από τα 80 που απεγκλωβίστηκαν εχθές. Δυστυχώς κάποια δεν άντεξαν έπειτα από τόσες ώρες μέσα στα κρύα νερά και την λάσπη.

Όπως λέει η κ. Καρρά, απευθύνθηκαν στις τοπικές αρχές, αλλά ο δήμος και η περιφέρεια πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, για το ποιος θα επιληφθεί του έργου της αποκατάστασης.

«Δεν μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μόνοι μια επιχείρηση που κοστίζει 2.000.000 ευρώ»

Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς για την οικογένεια. «Πρέπει να φτάσουμε στον στάβλο, να τον καθαρίσουμε, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τα γύρω χωριά, που κινδυνεύουν από τις αρρώστιες που θα προκληθούν από τα ζώα που αποσυντίθενται στο έδαφος», εξηγεί η κ. Καρρά.

Σε ορισμένα σημεία το νερό ακόμη φτάνει τα δυο μέτρα. Χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για να μπορέσουμε να παρέμβουμε. «Δεν θα το βάλουμε κάτω. Αλλά χρειάζεται στήριξη, γιατί δεν μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μόνοι μια επιχείρηση που κοστίζει 2.000.000 ευρώ».

Η κ. Καρρά, βλέπει το μέγεθος του προβλήματος και των συνεπειών: «Στο ίδιο σημείο με εμάς βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου μεγέθους καταστροφή». Όπως σημειώνει «χρειάζεται να δεσμεύσουμε χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί αυτά που δίνει το κράτος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκούν».

Ο αγνώριστος Βόλος

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτική στον Βόλο, ενώ κάποια σημεία της πόλης έχουν υποστεί τέτοια καταστροφή που δεν αναγνωρίζονται.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα παραμένει η παροχή νερό. Το δίκτυο υδροδότησης που καλύπτει τις ανάγκες 80.000 κατοίκων έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ αναμένεται να αποκατασταθεί, αλλά μόνο για γενική χρήση. Εντός 48 ωρών οι επιστήμονες θα αποφανθούν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πόσο έπειτα από τον εργαστηριακό έλεγχο στα δείγματα που ελήφθησαν.

Εν τω μεταξύ, στο 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας του δημοσίου ΙΕΚ ο χείμαρρος πέρασε μέσα από συγκρότημα. Ο διευθυντής Γεώργιος-Αριστείδης Παπαθανασίου, αναφέρει πως η καταστροφή στον εξοπλισμό των εργαστηρίων εργαλειομηχανών, κομμωτικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανολόγων, μηχανικών οχημάτων είναι τεράστια.

Ένα εργαστήριο έχει γεμίσει μπάζα και θυμίζει νταμάρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ