Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στη Θεσσαλία. Σοκ προκαλεί η εικόνα της Λάρισας από ψηλά, πλημμυρισμένος ο θεσσαλικός κάμπος. Στους 14 οι νεκροί, τρεις επισήμως οι αγνοούμενοι.
Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί κατοίκων στη Θεσσαλία, με τους διασώστες να επιχειρούν με βάρκες και ελικόπτερα για να απομακρύνουν τους πολίτες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Στους 14 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών αφού εντοπίστηκαν οι σοροί 58χρονου ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα, καθώς και οι σοροί 80χρονης γυναίκας και του 65χρονου γιου της στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Διαβάστε επίσης: Έξι μήνες μετά και ακόμη… ψάχνει ο Γιαν Εμβιλά
Οι τρεις τους περιλαμβάνονταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών επιβεβαιωμένων αγνοούμενων. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης:
Από τις 5 Σεπτεμβρίου αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη
Από τις 7 Σεπτεμβρίου αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
Πλημμυρισμένες συνοικίες στη Λάρισα
Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στις συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε εντολή για εκκένωση. Δείτε βίντεο:
Εναέρια λήψη από την πλημμυρισμένη Λάρισα
Σοκ προκαλεί εναέρια λήψη από drone πάνω από τη Λάρισα. Αλκαζάρ, Ιπποκράτης, Γιάννουλη και Νέα Σμύρνη έχουν αλλάξει μορφή, σύμφωνα με το onlarissa.gr.
Πλημμυρισμένος ο θεσσαλικός κάμπος
Δραματικές είναι οι προβλέψεις για τον θεσσαλικό κάμπο που παραμένει πλημμυρισμένος.
Τα εδάφη που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλλιεργηθούν από την επόμενη χρονιά αλλά για μερικά χρόνια θα έχουν μειωμένη απόδοση από 15 – 50 %, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Δαναλάτος, καθηγητής Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μέχρι πριν 20 χρόνια οι πλημμύρες δεν είχαν αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες καθώς μετέφεραν μικρά σε όγκο φερτά υλικά. Εδώ και μερικά χρόνια όμως οι μεγάλες πλημμύρες μετακινούν ογκώδη φερτά υλικά που δεν μπορούν να αφομοιωθούν στο έδαφος, πρόσθεσε ο κ. Δαναλάτος.
Αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής που άμα φτάσει το 30% σημαίνει καταστροφή για τον αγρότη, επισήμανε. Μεγάλες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην καλλιέργεια του βαμβακιού που φυτεύεται κατά κόρον στην περιοχή αλλά και στο καλαμπόκι και τα όσπρια αλλά και σε καλλιέργειες θερμοκηπίου, κατέληξε ο κ. Δαναλάτος.
Απομάκρυνση με ελικόπτερα εγκλωβισμένων από το Ανατολικό Πήλιο
Αερογέφυρα με ελικόπτερα έχει στηθεί από το πρωί μεταξύ Βόλου και αποκλεισμένων περιοχών του Ανατολικού Πηλίου προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους ανθρώπους και να τους ανεφοδιάσουν με τρόφιμα.
Τα στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν ήδη μεταφέρει άτομα που χρήζουν περίθαλψης στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά για κανέναν νοσηλευόμενο δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στο Πανθεσσαλικό στάδιο έχουν μεταφερθεί τόνοι τροφίμων και εμφιαλωμένο νερό και από εκεί αφού φορτώνονται στα ελικόπτερα μεταφέρονται στους οικισμούς του Ανατολικού Πηλίου και κυρίως στο Πουρί, τη Ζαγορά και το Χορευτό όπου δεν υπάρχουν νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα ίδια ελικόπτερα κάνουν συνεχείς πτήσεις και προς το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι, το Ξουρίχτι, την Ανάληψη και άλλους οικισμούς με μικρότερους πληθυσμούς.
Το μεγάλο πρόβλημα της καταστροφής κάθε οδικής πρόσβασης προς το Ανατολικό Πήλιο επισήμανε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης που τόνισε ότι «η κατάσταση μετά από τόσες ημέρες χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και επικοινωνία έχει φτάσει στα όριά του τον πληθυσμό, ντόπιο και τουρίστες, που δεν έχει τρόπο διαφυγής. Επίσης, η θεομηνία έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και στη μηλοκαλλιέργεια της περιοχής που πάνω στη συγκομιδή καταστράφηκαν όλα, και ο υγιέστατος οικονομικά ως τώρα Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» θα οδηγηθεί στην καταστροφή αν δεν υπάρξουν λύσεις διοχέτευσης της παραγωγής».
Στον Βόλο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στον Βόλο, που επισκέφθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κατάσταση δείχνει σημάδια βελτίωσης , έστω και στοιχειωδώς με την υδροδότηση μέρους της πόλης με μη πόσιμο νερό, αλλά μόνο για οικιακή χρήση και σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος είπε ότι «ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξήγησα πώς είναι η κατάσταση και ότι ο Βόλος σιγά σιγά επανέρχεται σε μία κανονικότητα,τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση που είναι τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν την πόλη και τον πληθυσμό.
Η πόλη είναι γεμάτη σκόνη, αλλά σας εγγυώμαι ότι σε 15-20 ημέρες θα έρθει σε πλήρη κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω από 150 μηχανήματα και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε. Και αυτά εξήγησα στην κυρία Πρόεδρο που ήθελε να μάθει για την κατάσταση στον Βόλο και το Πήλιο και ευχήθηκε να μη ξανασυμβούν και να ξεπεραστούν γρήγορα οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία».
Πάντως, στον Βόλο και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα είναι και το πρόβλημα της μη υδροδότησης που έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στον επιχειρηματικό κόσμο αφού δεν λειτουργούν εστιατόρια, καφέ, μπαρ, φούρνοι και ξενοδοχεία.