Τα εναέρια μέσα και οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στον Έβρο.
Καλύτερη είναι η εικόνα που καταγράφει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το πύρινο μέτωπο στον Έβρο, που συμπληρώνει 15 ημέρες συνεχούς δράσης.
Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή μειώθηκε σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς που από το μεσημέρι προσέγγισε τον οικισμό της Λευκίμης.
Διαβάστε επίσης: Μπιανκόνε, Κουγιατέ «έτοιμοι» για τον Ολυμπιακό – Η σημείωση για Ντένις
Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα το χωριό της Λευκίμμης, το οποίο είναι η δεύτερη φορά που δοκιμάζεται. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την Λευκίμμη και να κινηθούν προς το Τυχερό.
Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».
Η φωτιά στη Λευκίμμη, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, έκαψε ένα μαντρί και τα ζώα που υπήρχαν μέσα.
Πλησίασε την 7η Ταξιαρχία η φωτιά
Σημειώνεται ότι λίγο μετά 14:30 υπήρξε εστία φωτιάς πλησίον του στρατοπέδου του Προβατώνα, όπου βρίσκεται η 7η Ταξιαρχία στην οποία σήμανε συναγερμός, καθώς κανείς δεν ήθελε να επαναληφθούν συμβάντα όπως αυτά στη Νέα Αγχίαλο, όταν η πυρκαγιά έκαψε αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε λίγη ώρα αργότερα, καθώς άλλαξε η φορά των ανέμων.
Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλα τα στρατόπεδα στον Έβρο είναι σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες όπου η περιοχή βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών, είτε γιατί μπορεί να πλησιάσει κάποια στιγμή η φωτιά σε κάποια στρατιωτική μονάδα, είτε γιατι μπορεί να κληθούν να βοηθήσουν.
Σημειώνεται ότι στις 22 Αυγούστου εκκενώθηκαν –για προληπτικούς λόγους- αποθήκες με πυρομαχικά στις Σάπες λόγω της φωτιάς στον Έβρο.
Επέστρεψε ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής
Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ.
Ο κ. Λάμπρης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο.
Στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς οι φλόγες
Οι φλόγες από τις φωτιές που μαίνονται στον Έβρο εδώ και δύο εβδομάδες έφτασαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.
Οι φλόγες καίνε αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πιθανό το δάσος της Δαδιάς να μην αναγεννηθεί άμεσα, αλλά να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια.
«Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (thesstoday) o πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.